Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Léčba Petrželou nezabrala, Jablonec si ve Zlíně otevřel střelnici

Jablonecký vzestup i zlínská mizérie pokračují. Severočeský celek totiž uspěl i ve třetím jarním utkání, tentokrát vyhrál na stadionu účastníka základní skupiny Evropské ligy jednoznačně 4:0. Premiéra na lavičce Fastavu tak Vlastimilu Petrželovi, který se kormidla moravského klubu chopil ve středu, výrazně zhořkla. Ševci získali z posledních čtyř duelů pouze dva body. První gól v nejvyšší soutěži vstřelil velezkušený záložník Tomáš Hübschman.

Utkání Zlín - Jablonec
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

V sestavě Zlína sáhl Petržela, jenž vystřídal odvolaného Bohumila Páníka, ke třem změnám. Oproti debaklu 0:4 v Karviné se v základní sestavě objevili Janíček, Mehanovič a Železník. Nahradili vykartovaného Hronka, nemocného Traorého a jen na lavičce zůstal Ekpai. Naopak kouč Rada vsadil na osvědčenou sestavu z vítězného klání na Dukle.

Domácí drželi krok se soupeřem jen necelých deset minut. Postupně převzal iniciativu Jablonec a ve 13. minutě se po Hanouskově akci dostal k míči zcela volný Jovovič, na jehož střelu brankář Dostál nestačil zareagovat.

Po vedoucím gólu Severočeši zcela ovládli zápas. Soupeře dobře napadali ve středu hřiště a hodně bezradní Ševci ztráceli míče většinou už při zakládání akce. Jedinou výjimkou byla ve 22. minutě Mehanovičova střela ze dvaceti metrů, kterou gólman Hrubý vyrazil.

Druhý gól přidal ve 32. minutě po Jovovičově přihrávce šestatřicetiletý Hübschman a byl to jeho vůbec první gól ve 201. ligovém utkání.

Kouč Petržela se pokusil ještě před koncem poločasu oživit hru dvojím střídáním a ještě v přestávce využil třetí možnost k výměně. Tento tah nicméně nevyšel, protože po změně stran přidal Jablonec v rychlém sledu další dva góly.

Nejprve po chybě domácích v rozehrávce skóroval v 50. minutě Masopust a o čtyři minuty později potrestal další minelu soupeře po Pernicově akci Chramosta. Zlín proto z posledních třinácti kol porazil jen dva týmy ze spodku tabulky, Jihlavu a Slovácko. Na Jablonec nevyzrál už osmkrát za sebou, z toho šest střetnutí prohrál.

19. kolo první fotbalové ligy:

Fastav Zlín - FK Jablonec 0:4 (0:2)

Branky: 13. Jovovič, 32. Hübschman, 50. Masopust, 54. Chramosta. Rozhodčí: Matějček - Blažej, Antoníček. ŽK: Matejov, Železník - Pernica, Považanec. Diváci: 2102.

Zlín: Dostál - Kopečný (43. Bartošák), Hnaníček, Gajič, Holzer (46. Ekpai) - Vukadinovič, Jiráček, Janíček, Holzer - Železník, Mehanovič (43. Beauguel). Trenér: Petržela.

Jablonec: Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek (69. Zelený) - Hübschman - Masopust, Trávník, Považanec, Jovovič (88. Kubista) - Chramosta (79. Doležal). Trenér: Rada.

Vlastimil Petržela (trenér Zlína): "Horší premiéru jsem ve své kariéře nezažil. Nehráli jsme fotbal, byli jsme nedůrazní. Začali jsme sice tak, jak jsme si řekli, ale z toho jsme ustoupili hned po prvním gólu, kdy jsme začali hrát něco jiného. Obránci se navzájem nezajišťují, něco podobného jsem dlouho neviděl. Výsledek nemohl jinak dopadnout. Tady bude kopec práce, hodně se toho musí změnit. Nakopávali jsme míče, což nesnáším. Byl to nohejbal. Kombinačně jsme začali hrát až ve druhé půli. Nevím, zda je to kvalitou hráčů. Já jsem je viděl jen shora na tréninku. V zápase byly všechny chyby vidět. Prohráli jsme naprosto zaslouženě. Někteří hráči mají jižanské manýry, buď to vyjde, nebo nevyjde. Prohráli jsme s lepším mužstvem, než jsme v současné době my."

Petr Rada (trenér Jablonce): "Vyhráli jsme nad týmem, který hrál Evropskou ligu. Proto jsem spokojen s přístupem a nasazením našeho týmu. Měli jsme z utkání po výměně trenéra obavy, jeli jsme do Zlína s velkým respektem, neboť není jednoduchým soupeřem. Proto jsme chtěli vstoupit do zápasu hodně aktivně. To jsme splnili do puntíku. Vytvářeli jsme si přečíslení, hlavně po levé straně. Podařilo se nám dát rychle první branku a potom přidal svůj premiérový gól v lize Tomáš Hübschman. I po poločase jsem chtěl, abychom hráli aktivně. Také proto, že domácí vystřídali a zjednodušili hru. Z rychlého brejku jsme dali třetí gól a čtvrtý přišel po vyhrané standardní situaci. Od 75. minuty jsme vyklidili pole a už se soustředili na bránění, což ovlivnilo závěr zápasu." 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy