Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Léčba Horňákem na Letné zabrala, přesvědčil se o tom i Baník

Změna koučů zatím funguje. Elixír, kterým měl oživit fotbalisty Sparty po dovolání trenéra Ščasného jeho asistent Michal Horňák, zabírá. Letenský celek po výhře v Opavě začal úspěšně i nadstavbovou skupinu o titul a porazil na svém stadionu ostravský Baník 3:0 góly Drchala, Karlssona a Hložka. Výhru věnoval tým tragicky zesnulému bývalému kapitánovi týmu Josefu Šuralovi.

Martin Hašek a Adam Jánoš
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Výkopu předcházela projekce na velkoplošné obrazovce k uctění památky bývalého kapitána Sparty Josefa Šurala, který v pondělí zahynul v Turecku při autonehodě. Na trávník přišly oba týmy ve speciálních dresech se Šuralovou jmenovkou a číslem 23 na zádech a vepředu s nápisem "Nezapomeneme". Následovala minuta ticha, kterou doprovodil potlesk hráčů a všech fanoušků. Šuralovo jméno skandovali i ostravští příznivci. Ve 23. minutě vytáhl sparťanský "kotel" transparent se Šuralovou podobiznou a celý stadion začal tleskat.    

Po zápase sparťané jedenáctku dresů s číslem 23 podepíšou a speciální edice půjde do dražby. Její výtěžek bude věnován Šuralově rodině. Pohřeb bude mít Šural v neděli v Brně, kde začínal s fotbalem. 

V osmé minutě si domácí vypracovali první příležitost, Hašek ale slabou střelou na Laštůvku nevyzrál. Vzápětí zahrozil na druhé straně Kuzmanovič, který zamířil vedle. V 23. minutě to z dálky opět zkusil srbský útočník, ale znovu se trefil mimo tři tyče.

Fotbalisté Sparty a Ostravy a jejich fanoušci uctili památku bývalého kapitána Letenských Josefa Šurala, jenž v pondělí zahynul v Turecku při autonehodě. Před výkopem Šurala připomněla projekce na velkoplošné obrazovce. Týmy nastoupily ve speciálních dresech s Šuralovou jmenovkou a číslem 23 na zádech a vepředu s nápisem "Nezapomeneme". Černá trika hráčů Baníku doplnila Šuralova podobizna a roky jeho narození a úmrtí. Následovala minuta ticha, kterou doprovodil potlesk hráčů a všech fanoušků. Šuralovo jméno skandovali i ostravští příznivci.

Po zápase sparťané jedenáctku dresů s číslem 23 podepsali a speciální edice půjde do dražby. Její výtěžek bude věnován Šuralově rodině. Pohřeb dvacetinásobného reprezentanta bude v neděli v Brně, kde začínal s fotbalem.

Jakmile 23. minuta naskočila na tabuli, vytáhl sparťanský "kotel" transparent se Šuralovou podobiznou a celý stadion začal tleskat.

A šest minut poté otevřeli Letenští skóre. Karlsson se vřítil do šestnáctky a naservíroval míč Drchalovi, jenž zakončil do prázdné branky.

Baník mohl ihned po rozehrání vyrovnat, když Kuzmanovič využil volného prostoru mezi Hložkem a Costou a přihrál Diopovi, ten ale na Heču nevyzrál. Ve 34. minutě zajel Costa ostře pod nohy Fillovi podobně jako Královi v semifinálovém derby domácího poháru se Slavií. I přes protesty hostujících hráčů mu sudí Královec udělil pouze žlutou kartu.

O pět minut později protáhl Jánoš lobem Heču, který jeho nápadité zakončení vytáhl konečky prstů na roh. V závěru poločasu našel Hašek ve vápně za obranou Baníku Drchala, jehož pokus zastavili společně obránce Procházka s gólmanem Laštůvkou.

Necelé tři minuty po začátku druhé půle spadl sparťan Hložek ve vápně po souboji s Fleišmanem. Královec nechal hru plynout, ale po přerušení na základě záběrů od videorozhodčího Orla přehodnotil původní verdikt a nařídil penaltu, kterou Karlsson v 51. minutě bez potíží proměnil.

Baník pak byl dvakrát blízko snížení vedení Sparty. V 64. minutě nepřekonal Diop z bezprostřední blízkosti Heču a za sedm minut napálil Jánoš z první krkolomné pozice tyč.

Poslední slovo měla ale opět Sparta. V páté minutě nastavení Hložek obešel Laštůvku a zakončil do odkryté branky. Sparta vyhrála pod dočasným trenérem Michalem Horňákem i druhý zápas a upevnila si třetí pozici ve skupině o titul.

Ostrava venku prohrála šestý duel za sebou a je pátá o dva body před Libercem.

1. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:

Sparta Praha - Baník Ostrava 3:0 (1:0)

Branky: 29. Drchal, 51. Karlsson z pen., 90.+5 Hložek. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Hájek - Orel (video). ŽK: Costa, Sáček, Zahustel - Procházka. Diváci: 11.423.

Sparta: Heča - Zahustel, Radakovič, Costa, Hanousek - Karlsson (74. Čivič), Frýdek, Sáček, Hašek (82. Kanga), Hložek - Drchal (88. Chipciu). Trenér: Horňák.

Ostrava: Laštůvka - Pazdera (76. Bolf), Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Jirásek, Jánoš, Holzer - Kuzmanovič (66. Hrubý), Diop (71. O. Šašinka). Trenér: Páník.

Michal Horňák (trenér Sparty): "Bohužel ta zpráva (o Šuralově smrti) nás natolik zasáhla, že první dva dny jsme nemohli ani pořádně trénovat. Ta deka padla na celý tým, nejen hráčský, ale i realizační. Postupně jsme se všichni zapojovali do tréninku a dneska to vyvrcholilo utkáním, kdy jsme ze začátku neplnili vůbec to, co jsme si předsevzali. Až teď po zápase si uvědomuju, že je to možná tím, že ti kluci z té události byli tak rozhozeni, že se jim ani pořádně nedivím. Myslel jsem si, že první gól nás uvolní a budeme hrát bez zábran, ale nebylo to tak. Viděl jsem na klucích celý zápas, že to není ono."

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Výsledek 3:0 vypadá jednoznačně, ale my jsme ty brankové situace také měli. Bohužel naše efektivita nula. Ten zápas jsme neprohráli v defenzivě, prohráli jsme ho v ofenzivě. Kdybychom z těch situací v první půlce dali alespoň jeden gól, tak se to utkání vyvíjí jinak. Hlavně i hráči by uvěřili, že ten gól dají a soupeř může více znervóznět. Pro mě samozřejmě herní zlepšení, ale to, co dělá fotbal fotbalem, že se počítají góly, tak ty jsme dneska neměli, a proto to utkání dopadlo 3:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články