Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Lafata? Už jsme kamarádi, ale nutí mě umývat si kopačky, smál se Juliš

Praha – Ještě na začátku sezony jeho jméno příliš fanoušků neznalo. V současnosti však Lukáš Juliš patří k důležitým členům kádru Sparty. V Evropské lize v poslední době dokonce nastupuje častěji než David Lafata, a i díky jeho zásahům Pražané došli už do čtvrtfinále. Jednadvacetiletý útočník byl proto zařazen mezi 16 největších talentů prestižní soutěže a sám přiznává, že současný ročník je pro něj prozatím snový.

Radost Lukáše Juliše a sparťanských fanoušků
zdroj: AP autor: Alessandra Tarantino

Není to ale tak dávno, co Juliš se slzami v očích odcházel ze stadionu Sparty a přemýšlel, co bude s jeho kariérou. V březnu 2014 si totiž za B-tým poranil křížový vaz v koleni, což znamenalo operaci a roční pauzu. Přitom v té době gólem pomohl Pražanům v lize k remíze 1:1 v Ostravě a vše naznačovalo, že má našlápnuto k pravidelnému nastupování v A-týmu.

"Hrál jsem za béčko s Chomutovem a zhmoždil jsem si křížový vaz. Musel jsem na operaci, což byla rána," vzpomíná. "Bylo to nejhorší. Když mi to doktor Novák řekl, tak jsem brečel a nevěděl jsem, co dělat. Tušil jsem, že je to jedno z nejhorších zranění pro fotbalisty," dodal.

Pro Juliše to bylo o to těžší, že už dříve měl dlouhodobější zdravotní potíže. Po premiéře v lize v červenci 2013 si zlomil zánártní kůstku a na nějaký čas si musel od fotbalu odpočinout. Avšak ani zlomenina, ani vazy ho nezastavily. Začal na sobě znovu tvrdě pracovat, chodil plavat, běhal a po roce se vrátil k zápasům za juniorku.

"Bylo to dlouhé, ale naštěstí se to zvládlo. Teď už mě nic nebolí a od té doby to má naštěstí vzestupnou tendenci," říká nyní už s úsměvem.

Vzestup sparťanského mladíka začal 1. listopadu, kdy dal jediný gól Sparty v utkání na půdě Plzně. Od té doby v nejvyšší soutěži nastupoval na pár minut pravidelně, celkově nasázel tři góly a v únoru proti Mladé Boleslavi dokonce naskočil v základní sestavě.

Jméno si ale udělal především na evropské scéně, kde mu díky větší rychlosti a dynamičnosti začal dával trenér Zdeněk Ščasný přednost před kanonýrem Davidem Lafatou. Juliš se mu za to odměnil nejprve gólem do sítě APOELu, poté jeho brankra rozhodla o výhře 1:0 nad Krasnodarem a naposledy namířil do černého při triumfu 3:0 na půdě Lazia.

"Gól proti Laziu nebo Krasnodaru, to je zážitek na celý život. Bylo to něco úžasného. Vždycky jsem o tom snil a teď se mi ten sen plní. Doufám ale, že pár podobných zápasů ještě bude," přiznal Juliš.

Mladý útočník byl v základní sestavě také v úvodním čtvrtfinále ve Villarrealu, kde Sparta prohrála 1:2, a pokud dostane šanci v odvetě na Letné, bude se snažit Pražanům vystřelit historický úspěch. "Tlak si nepřipouštím. Od zranění kolena se fotbalem nestresuji. Jsem rád, že hraji," prozradil.

V útoku by se tentokrát mohl postavit i společně s Davidem Lafatou, s nímž už jsou kamarádi. Ze začátku k němu rodák z Chrudimi obdivně vzhlížel. "Už jsme se skamarádili. Na začátku to pro mě byl obrovský vzor, teď už si myslím, že jsme větší kamarádi. Radí mi a kvůli němu si musím mýt kopačky, jelikož s tím jsem měl trochu problém," řekl s úsměvem.

Juliš doufá, že mu forma i Lafatovy rady budou pomáhat i nadále při vzestupu mezi top české útočníky a třeba ho dovedou až ke splnění dětského snu. Tím je přestup do Premier League, kde by si rád zahrál za Liverpool. "Vždycky to byl můj sen, ale vím, že v současnosti je to těžké. Budu se však snažit," dodal Juliš.

Další signál skautům anglického celku, aby se o něj zajímali, by mohl vyslat už při duelu s Villarrealem. Kdyby se mu totiž povedlo opět trefit, jistě by zájem o jeho služby ještě mnohokrát vzrostl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články