Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kuchta se zaskvěl při výhře nad Teplicemi. Plzeň ztratila a Sparta na ni ztrácí už jen bod

Sparta je ve formě a už se přiblížila na rozdíl bodu na druhou Plzeň. Pražané si v utkání 22. kola první fotbalové ligy poradili s Teplicemi jasně 4:1, přičemž dvě branky dal Jan Kuchta. Po utkání byl odvolán kouč hostů Jiří Jarošík. V odpoledním programu se zrodily tři remízy 1:1. Plzeň v boji o titul opět ztratila, když doma nedokázala porazit Olomouc, srovnání zařídil hostující Mojmír Chytil. Stejným výsledkem hrál Baník Ostrava na půdě Pardubic a Zlín v Brně. Pouze Jablonec dokonale využil přesilovku proti oslabenému Hradci Králové a otočil na 4:1.

Jan Kuchta slaví gól proti Teplicím
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Sparta využila červené karty Gninga

Pražané rozhodli už v úvodním dějství, kdy se mezi 22. a 30. minutou prosadili útočníci Jan Kuchta a Tomáš Čvančara. Ještě do pauzy dostal červenou kartu hostující Abdallah Gning a Letenští v přesilovce přidali další dva góly. Trefili se Asger Sörensen a podruhé Kuchta. Severočeši v úvodu nastavení i v oslabení snížili po chybě domácích, kterou potrestal střídající Babacar Sy.

Domácí postupně od úvodu zvyšovali tlak a ve 22. minutě otevřeli skóre. Po autu se po soupeřově promáchnutí protáhl z pravé strany Sadílek a Kuchta z malého vápna doklepl míč do prázdné branky.

Sörensen pak hlavičkoval mimo a na konci 30. minuty už sparťané zvýšili. Po rohovém kopu prodloužil na přední tyči centr Panák a Čvančara zblízka bez problémů dostal míč do sítě. Domácí útočník se trefil podesáté v ligové sezoně a počtvrté z posledních tří kol.

Hostům v 35. minutě situaci ještě více zkomplikoval Gning, který nejprve od rozhodčího Berky inkasoval žlutou kartu za faul a následně po vehementních protestech po druhém napomínání musel ze hřiště. Sparta v přesilovce mohla brzy přidat třetí trefu, Haraslín však přestřelil a chvíli před pauzou nakonec domácí po zásahu videorozhodčího nekopali penaltu, neboť k faulu na Kuchtu došlo ještě před vápnem.

Po změně stran se dál hrálo jen na jednu branku. V 55. minutě Haraslína vychytal Mucha, ale za tři minuty už domácí slavili. Po rohu hlavičkoval střídající Urbanec do břevna vlastní branky a pohotový Sörensen doklepl hlavou míč do sítě. Dánský stoper se trefil počtvrté v ligové sezoně.

Teplický Mucha pak několikrát zachránil hosty od dalšího inkasovaného gólu, v 71. minutě už ale znovu kapituloval. Kuchta převzal od Mabila přihrávku tak, že se zbavil soupeře a následně vypálil nechytatelně pod břevno. Podruhé v ligovém ročníku dal dvě branky v jednom utkání a ve střelecké tabulce tohoto ročníku nejvyšší soutěži si polepšil na osm gólů.

Kuchta měl poté šanci na svůj druhý ligový hattrick v kariéře, ale možnost nevyužil. Místo toho se nečekaně v oslabení prosadili Severočeši, když Žák vystihl Vitíkovu hrubou chybu a střídající Sy v úvodní nastavené minutě zaznamenal první gól v české nejvyšší soutěži. Letenské to ale moc mrzet nemuselo, Teplice porazili pošesté z posledních sedmi ligových duelů a částečně napravili podzimní remízu 2:2 ze Stínadel. Doma v nejvyšší soutěži zdolali Severočechy počtvrté za sebou a nastříleli při tom 18 branek.

Sparta Praha - FK Teplice 4:1 (2:0)

Branky: 22. a 71. Kuchta, 30. Čvančara, 58. Sörensen - 90.+1 Sy. Rozhodčí: Berka - Vlček, Leška - Petřík (video). ŽK: Gning, Chaloupek. ČK: 35. Gning (všichni Teplice). Diváci: 12.122.

Sestavy:

Sparta: Kovář - Vitík, Panák, Sörensen - Mejdr (60. Jankto), Sadílek, Laci (60. Kairinen), Zelený (74. Wiesner) - Čvančara (60. Karabec), Haraslín (69. Mabil) - Kuchta. Trenér: Priske.

Teplice: Mucha - Hora, Chaloupek, Mičevič - Pleštil (46. Hyčka), Jukl (64. Kučera), Dramé (8. Vachoušek, 85. Sy), Radosta (46. Urbanec) - Trubač - Gning, Žák. Trenér: Jarošík.

Plzeň udržela proti Olomouci vedení jen pět minut

Na vedoucí gól Viktorie hned za pět minut Hanáci odpověděli a je z toho dělba bodů, která Západočechům nehraje do karet. Skóre otevřel Pavel Bucha a o srovnání se postarala Mojmír Chytil. Plzeň v neúplné tabulce zůstala druhá o bod za Slavií, Sigma na jaře pošesté remizovala. Domácí v závěru dvakrát trefili tyč.

Olomouc remizovala i v šestém utkání jarní části nejvyšší soutěže a polepšila si na páté místo. Plzeň neprohrála se Sigmou v 18. ligovém duelu po sobě, čtvrtý z posledních šesti vzájemných zápasů ale skončil nerozhodně.

Západočeši byli aktivnější, ale trápili se v koncovce. Vedle zakončovali Chorý, Sýkora nebo Vlkanova hlavou. Olomoucký gólman Stoppen při druhém ligovém startu v kariéře nečelil v úvodní půli jediné střele na branku.

Krátce po změně stran hostující Chytil křížnou střelou minul, Sýkora zase pohotovou ranou vypálil nad břevno olomoucké branky. V 63. minutě Plzeňští otevřeli skóre. Střídající Mosquera nacentroval na Chorého, který hlavou připravil míč Buchovi a ten střelou k tyči překonal Stoppena. Čtyřiadvacetiletý záložník si připsal třetí gól v ligové sezoně.

Vzápětí Stoppen ve velké šanci vychytal střídajícího Vydru. Sigma odpověděla už za pět minut po inkasovaném gólu. Sláma našel v šestnáctce volného Chytila, jenž střelou z voleje nedal Staňkovi šanci. Nejlepší týmový střelec zaznamenal devátou branku v tomto ročníku nejvyšší soutěže.

Čtvrt hodiny před koncem mohl Viktorii po přihrávce střídajícího Vydry vrátit náskok Chorý, ale přízemní ranou trefil tyč. Domácí nasadili do hry i dalšího útočníka Durosinmiho, přesto se do velkého tlaku dostali až v nastaveném čase. Bucha však napálil jen tyč a ve slibné příležitosti neuspěl ani Chorý.

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 1:1 (0:0)

Branky: 63. Bucha - 68. Chytil. Rozhodčí: Starý - Kubr, Slavíček - Machálek (video). ŽK: Staněk - Chytil, Breite, Vaněček, Stoppen. Diváci: 8341.

Sestavy:

Plzeň: Staněk - Holík, Hejda, Jemelka, Havel (84. Durosinmi) - Bucha, Květ - Kopic (78. Jirka), Sýkora (60. Vydra), Vlkanova (46. Mosquera) - Chorý. Trenér: Bílek.

Olomouc: Stoppen - Zifčák (65. Zorvan), Pokorný, Poulolo (55. Greššák), Sláma - Breite, Ventúra (55. Pospíšil) - Vodháněl (56. Zmrzlý), Růsek, Navrátil - Chytil (90.+2 Vaněček). Trenér: Jílek.

Baník po třech prohrách bodoval

Fotbalisté Pardubic statečně bojují o záchranu, remizovali na svém hřišti 1:1 s Ostravou a prodloužili sérii bez porážky na čtyři utkání. Domácí poslal do vedení ve třetí minutě kapitán Pavel Černý, v 35. minutě srovnal z penalty bývalý hráč Pardubic Brazilec Cadu. Východočeši zůstali na předposledním místě neúplné tabulky. Baník bodoval po třech porážkách a je na 12. pozici.

Na pardubické lavičce chyběl kouč Kováč, jenž pykal za vyloučení v minulém kole proti Olomouci. Povinnosti hlavního trenéra převzal pro toto utkání asistent Mikula. Na druhé straně nemohli kvůli disciplinárnímu trestu zasáhnout do zápasu stabilní hráči základní sestavy Lischka s Kaločem.

Už ve třetí minutě sklepl Kostka hlavou míč na malé vápno Černému a pardubický kapitán pohotovými "nůžkami" otevřel skóre. Osmatřicetiletý útočník se prosadil poprvé na jaře a potřetí v ligovém ročníku.

Východočeši brzy mohli z aktivního vstupu do zápasu vytěžit další zásah. Po chybě v ostravské rozehrávce ale tentokrát Černého vychytal ve vyložené šanci Laštůvka a vzápětí trefil z podobné pozice Janošek pouze tyč. 

Slezané se postupně dostali do zápasu a přispěli k atraktivnímu prvnímu poločasu. Ve 34. minutě nastřelil Tijani ve vápně Hranáčovu ruku a sudí Hocek nařídil pokutový kop. Ten proměnil někdejší hráč Východočechů Cadu, svou druhou trefu v ligové sezoně z respektu k pardubickému klubu neslavil.

Po změně stran se obraz hry zcela změnil a útočné akce na obou stranách hřiště vystřídal boj ve středu pole. Takřka vyprodaný pardubický stadion znovu ožil až čtvrthodinu před koncem, kdy se Janošek postavil ke standardní situaci z hranice vápna, svou parádní trefu z Olomouce ale nenapodobil. Na horní tyči skončil v závěru i nepovedený Kuzmanovičův centr. Východočeši potvrdili, že s 20 vstřelenými brankami mají nejhorší útok ligy.

Baník remizoval venku posedmé v sezoně nejvyšší soutěže a na hřištích soupeřů vyhrál jediný z posledních 17 ligových duelů. Pardubicím se nepodařilo oplatit Ostravě zářijovou porážku 0:3 z úvodního vzájemného duelu v ročníku a dnešního soupeře nezdolaly v lize počtvrté za sebou.

FK Pardubice - Baník Ostrava 1:1 (1:1)

Branky: 3. Černý - 35. Cadu z pen. Rozhodčí: Hocek - Ratajová, Vyhnanovský - Adámková (video). ŽK: Vlček, Krobot - Šín, Tijani, Fleišman. Diváci: 4527.

Sestavy:

Pardubice: Nita - Kostka, Vlček, Hranáč, Helešic - Vacek - Sychra (46. Šimek), Hlavatý, Janošek (90.+4 Darmovzal), Tischler (61. Krobot) - Černý (61. Huf). Trenér: Mikula.

Ostrava: Laštůvka - Sanneh, Bitri, Pojezný, Fleišman - Boula - Cadu (84. Jaroň), Miškovič (64. Kuzmanovič), Šín (84. Buchta), Plavšič (90. Šehič) - Tijani (64. Almási). Trenér: Hapal.

Zlín nedotáhl k výhře zápas v Brně

Fotbalisté Zlína remizovali v Brně 1:1. Do vedení je poslal v deváté minutě Václav Procházka, o vítězství přišli až v závěru, když v 87. minutě vyrovnal Jakub Řezníček. Patnáctým gólem v sezoně nejvyšší soutěže si upevnil vedoucí pozici v tabulce kanonýrů.

"Ševci" nezvítězili třetí kolo v řadě, venku v lize od srpna 2021 nevyhráli 25. utkání za sebou a v tabulce zůstali poslední. Zbrojovka zvítězila v jediném z posledních devíti kol a v neúplné tabulce je jedenáctá.

Zlín šel z první vážnější akce zápasu do vedení, přestože se v úvodu bránil náporu domácích. Na rohový kop Hrubého si z druhé vlny naběhl kapitán týmu Procházka a nikým neatakován měl cestu ke svému prvnímu gólu v této ligové sezoně usnadněnou.

Brno, které ve středu vypadlo ve čtvrtfinále domácího poháru s Českými Budějovicemi, se sice po hrubé chybě při bránění standardní situace oklepalo, jeho tlaku ale chyběla myšlenka a nápad. Za celou první půli nevystřelilo na bránu. Naopak moc nechybělo, aby podruhé inkasovalo. Jenže to by musel Hrubý ve 36. minutě z několika metrů překonat Berkovce.

Po přestávce Brňané zvýšili útočnou aktivitu, ale naráželi na hluboký obranný blok hostů, z něhož zlínští hráči vyráželi do brejků. V 63. minutě mohli vést o dvě branky, po rohovém kopu zasáhl Berkovec na čáře a následně zlikvidoval i dorážku Koláře.

Vzápětí jeden z obránců Zlína zastavil důrazně pronikajícího Řezníčka až v poslední možné chvíli před střelou, která mohla přinést vyrovnání. V 81. minutě udržel brněnské naděje na bodový zisk opět Berkovec, po chybě Tijaniho na něj postupoval zcela sám Kozák, jenže gól nedal.

Mohl toho litovat, neboť v 87. minutě po tlaku Brna vystřelil Ševčík, Rakovan prudký míč jen nadzvedl a Řezníček jej zblízka poslal do sítě. Gól ještě potvrdil videorozhodčí.

Zbrojovka Brno - Trinity Zlín 1:1 (0:1)

Branka: 87. Řezníček - 9. Procházka. Rozhodčí: Radina - Machač, Mokrusch - Szikszay (video). ŽK: Texl, Šural - Kozák, Procházka. Diváci: 4522.

Sestavy:

Brno: Berkovec - Koželuh (61. Hrabina), Tijani, Šural, Granečný (82. Divíšek) - Texl, Endl (22. Falta) - Alli (82. Blecha), Ševčík, Hladík (61. Pachlopník) - Řezníček. Trenér: Dostálek.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Kolář (79. Didiba), Simerský, Procházka - Hlinka, Hrubý - Vukadinovič (67. Dramé), Slončík (79. Fantiš), Čanturišvili - Kozák (88. Kovinič). Trenér: Vrba.

Jablonec nedal dvě penalty, přesto uspěl

Nejgólovější utkání sobotního odpoledne bylo v Hradci Králové. Hosté z Jablonce zvítězili vysoko 4:1, přestože v pauze prohrávali. "Votroky" poslal do vedení svým prvním gólem v nejvyšší soutěži Filip Novotný, ale v 54. minutě dostal červenou kartu domácí brankář Pavol Bajza a Severočeši skóre čtyřmi trefami otočili. Dvakrát skóroval Jan Chramosta a jednou se prosadili Pavel Šulc s Matějem Polidarem. Hosté navíc neproměnili hned dvě penalty. V nastavení byl vyloučen ještě také královéhradecký Michal Leibl.

"Votrokům" se v domácím azylu na mladoboleslavském stadionu v poslední době nedaří. Naposledy tam v lize zvítězili v polovině října nad Brnem, už popáté za sebou nebodovali a klesli na šesté místo neúplné tabulky. Jablonec si připsal druhou jarní venkovní výhru a poskočil na desátou příčku.

Ve 34. minutě obrana hostů zaváhala s odkopem, k míči se uvnitř šestnáctky dostal Novotný a tvrdou střelou z voleje k tyči nedal brankáři Hanušovi šanci. Druhou padesátku svých ligových startů načal premiérovým gólem. 

Brzy po změně stran Novotný poslal k zemi unikajícího Šulce a rozhodčí Zelinka nařídil penaltu. Ale Sejk, který dal při posledních dvou startech tři branky, z pokutového kopu Bajzu nepřekonal.

V 55. minutě utekl nepozorně hrající královéhradecké obraně Považanec, Bajza proti němu vyrazil před šestnáctku, zastavil ho faulem, a protože to bylo ve vyložené šanci, uviděl červenou kartu.

Jeho místo mezi tyčemi zaujal Reichl, a než si sáhl na míč, Chramosta ho překonal parádní trefou z přímého kopu. O pět minut později náhradní gólman vyrazil Sejkovu střelu, ale dobíhající Šulc strhl vedení na stranu Severočechů. Vzápětí mohl srovnat Kubala, ale brankář Hanuš hosty podržel.

Východočeši se i v deseti hnali dopředu, ale hra vabank jim nevyšla. Hosté snadno pronikali do otevřené obrany. V 81. minutě Chramosta vstřelil svůj desátý gól v tomto ligovém ročníku a o čtyři minuty později na další přihrál Polidarovi, který uklidil balon do prázdné branky.

A to ještě Reichl zmařil další velké šance Sejka a střídajícího Jovoviče. V nastaveném čase zneškodnil po vyloučení Leibla i penaltu v podání Hübschmana, jednačtyřicetiletý veterán se tak nestal nejstarším střelcem samostatné ligové historie.

FC Hradec Králové - FK Jablonec 1:4 (1:0)

Branky: 34. Novotný - 60. a 81. Chramosta, 65. Šulc, 85. Polidar. Rozhodčí: Zelinka - Kotalík, Dohnálek - Batík (video). ŽK: Ryneš, Leibl. ČK. 55. Bajza, 90.+9 Leibl (všichni Hradec). Diváci: 676.

Sestavy:

Hradec: Bajza - Klíma, Kodeš, Leibl - Gabriel, Kučera, Pudhorocký (59. Reichl), Novotný (71. Trusa) - Smrž - Ryneš, Kubala (82. Matěj Koubek). Trenér: Miroslav Koubek.

Jablonec: Hanuš - Martinec, Král, Souček - Šulc, Považanec, Hübschman, Polidar (90.+5 Štěpánek) - Patrák (60. Jovovič) - Chramosta (87. Ikaunieks), Sejk (90.+5 Surzyn). Trenér: Horejš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články