Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Kuchta byl vyhlášen nejlepším útočníkem sezony, gólmanům kraloval Staněk

Útočníkem sezony v první lize byl v anketě Ligové fotbalové asociace zvolen Jan Kuchta, který pomohl Spartě obhájit titul. Pražský klub měl ve svém středu i nejlepšího záložníka, jímž se stal Veljko Birmančevič. Obráncům kraloval Robin Hranáč z Plzně a gólmanům Jindřich Staněk, jenž ročník rozdělil mezi západočeský celek a Slavii. Výsledky doprovodných anket dnes v tiskové zprávě oznámila LFA, která v Česku řídí profesionální soutěže. Hlavní kategorie vyhlásí ve čtvrtek.

Jan Kuchta (vpravo) v souboji s plzeňským Lukášem Červem
zdroj: ČTK/Profimedia autor: Michal Krumphanzl

Kuchta v hlasování trenérů a kapitánů jednotlivých týmů a vybraných novinářů těsně vládl útočníkům, druhého Mojmíra Chytila ze Slavie porazil o čtyři body. Třetí s velkým odstupem skončil plzeňský Tomáš Chorý. Do elitní trojice se nevešel Václav Jurečka, který se po posledním kole nadstavby dostal s 19 brankami do čela tabulky kanonýrů. Sedmadvacetiletý Kuchta si v končící ligové sezoně připsal o dva góly méně, k tomu přidal sedm asistencí.

Kategorii záložníků podle očekávání ovládl Birmančevič. Šestadvacetiletý srbský ofenzivní univerzál se hned ve své první sezoně ve Spartě stal nejproduktivnějším hráčem soutěže, když zaznamenal 16 branek a 11 gólových přihrávek. Druhý mezi záložníky s osmibodovým odstupem skončil druhý nejlepší střelec ligy plzeňský Pavel Šulc, třetí pak už s výraznou ztrátou slávista Oscar Dorley.

Obráncům jednoznačně kraloval Hranáč, jenž se po návratu z hostování zařadil mezi hlavní plzeňské opory. Čtyřiadvacetiletý stoper vynikal v osobních soubojích, v uplynulém ligovém ročníku jich vyhrál 154, což je mezi zadáky pátý nejlepší počin. Zároveň dal tři góly a na dva asistoval. Druhé místo s výrazným odstupem obsadil sparťanský kapitán Ladislav Krejčí mladší, třetí pak jeho spoluhráč z Letné Filip Panák.

Staněk sice neexceloval v počtu čistých kont a s osmi nulami byl až na děleném čtvrtém místě, přesto ovládl kategorii brankářů. Osmadvacetiletá česká reprezentační jednička začala sezonu v Plzni a v polovině ročníku nečekaně přestoupila do Slavie, kde se ihned zařadila mezi opory a držela červenobílé v boji o titul. Druhý skončil dánský gólman mistrovské Sparty Peter Vindahl, třetí pak Martin Jedlička, který měl na kontě nejvíce čistých kont (13). Sezonu začal v Bohemians 1905 a pak se vrátil do Plzně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články