Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Křetínský je fotbalový analfabet, Kotalík mu pomáhá v destrukci, kritizoval Luhový vedení Sparty

Fotbalová Sparta se topí v problémech. Opět. Po výbuchu na Slovácku (2:1) a doma s Teplicemi (0:1) je v tabulce až pátá jen o bod před Zlínem. Dle slov kouče a sportovního ředitele v jedné osobě Zdeňka Ščasného už na Letné vyhlíží konec podzimu. Jaké změny by ale měly v zimě přijít? Podle bývalých fotbalistů Milana Luhového a Luďka Zelenky je nyní důležitá hlavně jasná a transparentní koncepce klubu. Luhový je ale přesvědčen, že to půjde jen těžko. "Jestli vymění trenéra, nebo sportovního ředitele? Je to jedno," uvedl.

Někdejší útočník Luhový si v pořadu Dohráno Plus po žalostném vystoupení Sparty v posledních zápasech (k nimž patří i prohra ve Zlíně, nepřesvědčivý výkon v Karviné, remíza s Jabloncem) vůbec nebral servítky. "Křetínský (majitel Sparty, pozn. red.) je fotbalový analfabet. Destrukci klubu mu pomáhají vykonávat Kotalík (člen představenstva pro sportovní úsek) a Ščasný," prohlásil kriticky.

Adama Kotalíka, který byl od léta 2015 do letošního září generálním ředitelem Sparty, než na jeho místo přišel ekonomický manažer František Čupr, označil Luhový za strůjce kritizované internacionalizace.

"On řídil všechny přestupy. Jediné, co dělal, byly svozy z letiště na Spartu," řekl dlouhodobý kritik poměrů na Letné ve zjevné souvislosti s koncem května minulého roku, kdy přijel Kotalík na ruzyňské letiště vyzvednout v luxusním mercedesu italského trenéra Andreu Stramaccioniho.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus: Rozbor kola a problémů Sparty

Luhový je přesvědčen o tom, že Kotalík měl majiteli Energetického a průmyslového holdingu rozmluvit záměr, aby se vydal zahraniční cestou. "Každý člověk, který rozumí fotbalu, musel vědět, že takový počet lidí je neuřiditelný. Kotalík je spolupachatel Křetínského myšlenky," pokračoval Luhový.

Poukazoval zejména na Kotalíkovo vyjádření v minulosti, v němž dlouholetý přítel Daniela Křetínského uvedl, že preferuje komunikaci s odborníky. "Otázka ale je, jestli umí rozlišit, kdo je a není odborník," dodal Luhový. Měl tím na mysli nepovedené angažmá Stramaccioniho, které po velkých bolestech skončilo letos v březnu, byť kouč by měl stále figurovat na výplatní listině Letenských.

Milan Luhový: "U Kotalíka by měl platit zákaz, jak je na cigaretách zákaz kouření. Co předvedl ve Spartě, to bude trvat pět let, než se vzpamatují, než to demontují."

"Když přivede jednoho Itala, ten přivede dalších deset lidí? Je to jeho hloupost. Jestli si myslí, že pochopil fotbalové prostředí? Experiment s Italem, balkanizace, kdy neovládáte kabinu... Nechal se natáhnout lidma a dobrovolně přišel o peníze," komentoval někdejší československý reprezentant rekordní ztrátu Sparty, která v minulé sezoně činila 723,8 milionu korun. 

Podle Zelenky je ale z dlouhodobého pozorování finanční stránky Sparty patrné, že hospodaření klubu Křetínského, který patří mezi desítku nejbohatších Čechů, vůbec nebolí. "Stačí mu používat v byznysu značku Sparta. Vydělá tam víc, fotbal bere jen jako prostředek k tomu. Tak to čtu já," řekl bývalý hráč Jablonce a Slavie.

Sparta je v krizi. Jak z ní ven? Tématu se věnoval i poslední díl Fotbal fokus podcastu:

Stejně jako Luhový vidí chybu v kabině, kde převládají zahraniční fotbalisté. "Není tam absolutně žádná parta. Vnímají, že jedou do Česka za dobré peníze a zvládnou to hrát levou zadní. Fyzicky toho tady ale musí odehrát víc než v Itálii a Španělsku. Není to taková fotbalová kvalita, ale fyzicky do toho dávají víc. Když to pak zjistí ti hráči, kteří si to sem jedou užít, řeknou: Co to je, tohleto?" prohlásil Zelenka.

Je pravděpodobné, že v zimě přijdou na Letné velké změny. Vedení mezitím na startu týdne ohlásilo příchod čtyřiadvacetiletého krajního záložníka Davida Moberga Karlssona ze Švédska, další transfery na sebe nejspíš nenechají dlouho čekat.

Sparta navíc musela v průběhu pondělka vyvracet spekulace rumunských médií, podle nichž jedenáct hráčů týmu odmítlo nastoupit k tréninku. 

Velkým tématem je nicméně další působení Zdeňka Ščasného v pozici trenéra, resp. sportovního ředitele klubu. Tomu je nápomocen Tomáš Rosický, podle Luhového by si ale do křesla sportovního šéfa zatím legenda Sparty a Arsenalu sedat neměla.

"Tomáš musí vyzrát. Zatím nemá šanci, aby to zvládnul. Není jednoduché se přepnout z fotbalisty na funkcionáře, někomu to trvá léta," řekl Luhový.

Luděk Zelenka: "Vedení teď asi bude transparentnější a bude fungovat. Tlak je na všechny obrovský. Fanouškovská sparťanská obec je hodně silně slyšet. Bude zásadní, jak se to postaví nahoře. Nový trenér asi neudělá zázrak, ale bude muset přijít s koncepcí, jak to bude vypadat."

Rosický by podle něj každopádně takovým krokem udělal chybu. "Pokud by se do toho zapletl, negativně ho to pohltí. Kdyby teď nastoupil, aby udělal pořádek, tak ho neudělá," dodal pětapadesátiletý bývalý hráč Slovanu Bratislava či Saint-Étienne.

Zelenka je přesvědčen o tom, že v "pouhé" výměně trenéra problém netkví. "Všichni vědí, že o tom to není. Ať přijde kdokoli, s tímhle nemá šanci něco zásadního změnit. Musí přijít někdo s koncepcí."

Podle Luhového může jít například o renomovanou sportovní agenturu. "Ta vytvoří manuál a dá lidi, kteří to budou aplikovat. Ale jestli vymění sportovního ředitele nebo trenéra? To je jedno. Budou se těšit na lepší zítřky a za rok budou tam, kde jsou," doplnil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články