Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP horských kol 2024

Plzeň přivedla brazilského kanonýra a Kratochvíl po šesti letech opustil Jablonec, Sejk opět mění dres

Šestileté angažmá Miloše Kratochvíla v Jablonci dospělo ke svému konci. Osmadvacetiletý záložník bude v kariéře pokračovat v Trnavě, kde podepsal dvouletou smlouvu. Zaměstnavatele změnil také Ladislav Takács, který se už v červnu připojil k Teplicím, s nimiž nyní uzavřel blíže nespecifikovaný kontrakt. Slavia získala řeckého záložníka Giannise-Fivose Botose z druholigového nizozemského Helmond Sportu, Plzeň brazilského útočníka Ricardinha z Bulharska a Sparta pustila Václava Sejka na další hostování, tentokrát s opcí do Zaglebie Lubin.

Ricardinho s Danielem Kolářem
zdroj: fcviktoria.cz

Kratochvíl se v úterý na soustředění v Itálii rozloučil s Jabloncem, přestože 23. června na Střelnici prodloužil kontrakt. Na Slovensku působil už v sezoně 2016/17, kdy hrál za Senici.

"V Jablonci jsem byl dlouho. Už to tam nebylo takové, jaké by to mělo být. Spartak přišel se zajímavou nabídkou. Líbí se mi tu fanouškovská základna i ambice klubu," prohlásil rodák z Karlových Varů. V Trnavě se potká i s bývalými spoluhráči z Jablonce Vojtěchem Kubistou a Liborem Holíkem.

Angažmá ve Spartaku mu doporučil i gruzínský hráč Jablonce Vachtang Čanturišvili. "Zrovna včera jsme se loučili, bylo to dost emotivní. Vyprávěl mi o tom, jak tu získal titul, velmi si Trnavu pochvaloval. Také mi doporučil sem jít," podotkl Kratochvíl.

Jeho příchod potěšil mimo jiné trenéra Michala Gašparíka. "Z Kratochvíla mám největší radost, protože bylo velmi těžké sem dostat takového hráče. Byl to kapitán Jablonce, lídr mužstva i české ligy. Je to univerzál a mašina, která dokáže strhnout tým na svou stranu. Věřím, že to všechno přenese i sem do Trnavy. Je to hráč do základní sestavy, okolo kterého chceme vybudovat mužstvo," uvedl dvaačtyřicetiletý slovenský kouč.

Od Takácse si v Teplicích hodně slibují 

"Hledali jsme k našim mladým hráčům někoho zkušeného. Navíc bonusem je, že je naším odchovancem. Víme, že ho sice trápila v posledním období zranění, ale věříme, že po tom všem, čím si prošel, bude velkou osobností týmu," řekl sportovní ředitel Teplic Štěpán Vachoušek.

Takács v lednu 2016 přestoupil do Mladé Boleslavi, působil také ve Slavii a Ostravě. V lize odehrál 161 zápasů, v nichž dal 15 branek. "Jsem rád, že jsem zpátky v Teplicích. Působí to tu na mě po těch letech skvěle. Teplice pro mě byly prioritou. Bydlím nedaleko v Litoměřicích, takže když byla příležitost, tak jsem chtěl nejvíc sem. Byla tu dobrá loňská sezona, tak věřím, že na to navážeme," prohlásil bývalý mládežnický reprezentant.

Sejk se opět stěhuje

Kapitán české reprezentace do 21 let Sejk přišel do Sparty v roce 2017. V A-týmu Pražanů debutoval v září 2021. Hostoval v Teplicích a v Jablonci, v nejvyšší soutěži má na kontě 55 utkání, jedenáct gólů a tři asistence.

Podzimní část minulé sezony strávil ve Spartě a na jaře si vyzkoušel první zahraniční angažmá při úspěšném působení v druholigovém nizozemském klubu Roda Kerkrade.

Liberec získal ghanského útočníka Nyarka

Další posilu ohlásil Liberec. Do Slovanu přišel z druholigového rakouského Lafnitzu dvacetiletý ghanský forvard Benjamin Nyarko. 

"Když jsem se poprvé o možnosti přestupu dozvěděl, říkal jsem si, že to je sen. Je to tu skvělé. Myslím si, že být ve Slovanu Liberec je pro mě nejlepší možnost, protože dostanu šanci posunout svou kariéru a dále se rozvíjet. A odteď od sebe očekávám víc, protože mám okolo sebe tým, který je přátelský, a všichni jsou fajn. Je to místo pro rozvoj," konstatoval Nyarko.

Severočeši hráče sledovali delší dobu. "Je to rychlostní typ útočníka, který je zároveň odolný v soubojích. Tato typologie nám v týmu scházela. Navíc je pořád velmi mladý, a je u něho tudíž předpoklad dalšího rozvoje. Věříme, že u nás zaznamená další progres," podotkl generální ředitel Slovanu Jan Nezmar.

Liberec už v tomto týdnu posílili záložník Michal Hlavatý a talentovaný slovenský stoper Martin Rýzek. Dotaženo bylo také roční hostování bez opce stopera Adama Ševínského z druholigového B-týmu Sparty. Dvacetiletý mládežnický reprezentant čeká na debut v první lize, rezervní mužstvo Sparty vedl jako kapitán a ke Slovanu se připojil už v červnu na začátku přípravy.

Slavii posílil Botos, nejprve ale bude hostovat jinde

Třiadvacetiletý Botos podepsal v Edenu čtyřletou smlouvu, nejprve ale bude hostovat v jiném českém týmu, který mu Pražané aktuálně hledají. 

"Jannis je talentovaný hráč, dobrý do ofenzivy. Má zajímavý fotbalový životopis, vyzkoušel si zahraniční angažmá. Navíc je schopný alternovat na několika pozicích. Věříme, že jednou by mohl být pro Slavii platným hráčem, je ovšem třeba připravit jej na naši úroveň, dát mu čas. Své působení proto zahájí na hostování, které pro něj hledáme v nejvyšší české soutěži," popsal sportovní ředitel Slavie Jiří Bílek.

Botos je z přestupu do české metropole nadšený. "Slavia je velký evropský klub, dobře to víme i v Řecku. Když jsem se dozvěděl, že o mě má zájem, nebylo o čem přemýšlet," prohlásil rodák z Atén.

Odchovanec tamního AEK zapsal v minulé sezoně v dresu Helmondu ve 38 druholigových utkáních devět gólů a sedm asistencí. Předtím působil také v moldavském Šeriffu Tiraspol, s nímž v létě 2022 nastoupil proti Plzni ve 3. předkole Ligy mistrů. Za sebou má také působení v mládežnických reprezentačních výběrech.

Plzeň získala mladého Brazilce

Fotbalisty Plzně posílil brazilský útočník Ricardinho z bulharského týmu Levski Sofia, který s Viktorií uzavřel tříletou smlouvu.

"Poslední rok jsme hráče pozorně sledovali a k prvnímu kontaktu došlo již v zimě. Nyní jsme se rozhodli přivést jej do našeho týmu. Jde o kreativního a zároveň rychlostně disponovaného útočníka, který je velmi silný v zakončení. Těší nás, že se vše podařilo dotáhnout a Ricardinho se k nám může připojit na herním kempu v rakouském Westendorfu," řekl sportovní ředitel západočeského klubu Daniel Kolář.

Bývalý útočník portugalského Marítima se na angažmá ve Viktorii těší. "Vím, že klub hraje pravidelně evropské poháry a beru to jako velkou výzvu," prohlásil Ricardinho, který za celek z bulharské metropole vstřelil v 56 soutěžních utkáních dvacet branek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články