Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kozákova kanonáda na Letné pomohla Spartě zničit naděje Karviné

Po dvou porážkách už potřebovala Sparta zabrat. A proti Karviné se to jejím fotbalistům podařilo. Největší zásluhu na tom měl dosud spící střelec Libor Kozák, který do soboty dal za Spartu v lize jen dva góly – teď přidal čistý hattrick. Čtvrtou trefu dodal Kanga. Sparta je nyní se sedmnácti body sedmá a Karviná s jedenácti dvanáctá.

Libor Kozák
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Sparta, která se musela obejít bez podpory disciplinární komisí zavřeného kotle, si v úvodní desetiminutovce vypracovala dvě šance. Kozák a Lischka se ale mezi tři tyče netrefili.

Na druhé straně si v 11. minutě krajní obránce Ndefe naběhl do vápna na dlouhý centr Kouřila, ale trefil pouze vyběhnutého brankáře Heču.

Sparta se prosadila po necelé čtvrthodině hry. Trávník poslal dlouhý centr na Hložka, který z první přihrál do vápna na volného Kozáka a třicetiletý útočník třetí brankou v ligové sezoně poslal Letenské do vedení.

To bylo ze strany domácích v prvním poločase vše. Na druhé straně hrozili Slezané z brejků, které však nedotáhli do konce.

Ihned po přestávce zahrozili hosté mnohem výrazněji. Ba Loua z přímého kopu našel v šestnáctce Rundiče, který hlavou těsně minul.

O chvíli později mrzela Karvinou neproměněná šance ještě víc, protože Hašek ve skluzu vysunul za hostující obranu Kozáka, který zakončením na zadní tyč zvýšil na rozdíl dvou branek. Regulérnost branky musel kvůli hraničnímu ofsajdu potvrdit videorozhodčí.

Vzápětí pálil před vápnem Kanga, pouze však do Hrdličkovy náruče. Po téměř hodině hry završil Kozák hattrick. Sedmnáctiletý záložník Hložek se zbavil Smrže i Kouřila a před prázdnou branku předložil míč Kozákovi, jenž měl snadnou práci.

Někdejší hráč Lazia Řím či Aston Villy se radoval z druhého hattricku v soutěži. Ten první zaznamenal v dubnu v dresu Liberce pouze z penalt.

"Jsem rád, že mi to tam padlo. Je třeba se od toho odrazit. Na celém týmu to po dvou prohrách trochu leželo a je super, že jsme to zvládli," uvedl Kozák.

Poté Petráň po faulu na Hancka uviděl druhou žlutou kartu a nejlepší karvinský střelec musel předčasně opustit hřiště. Sparta bez problémů kontrolovala hru a hnala se za další trefou.

Její snaha však dlouho troskotala buď na Hrdličkovi, nebo brankové konstrukci. Nejprve Hrdlička vyrazil střelu střídajícího Tetteha, který vymíchal hostující obranu. Následný Trávníkův pokus skončil na břevně.

O chvíli později se Hrdlička vyznamenal proti Hložkově střele do protipohybu, kterou vytěsnil na roh. Hložek se nedočkal ani později, když jen zamířil do břevna. Další Tettehův pokus Hrdlička znovu zastavil.

Domácí se dočkali v 85. minutě, kdy Kanga přesnou ranou k tyči z hranice vápna nedal Hrdličkovi šanci. Gabonský záložník sedmým gólem dorovnal v tabulce střelců Rusa Nikolaje Komličenka z Mladé Boleslavi.

Sparta neprohrála v soutěži s Karvinou v šestém ze sedmi utkání. Svěřenci trenéra Václava Jílka vyhráli teprvé druhý z posledních šesti ligových zápasů.

Karviná, kterou vede bývalý hráč a kouč Sparty František Straka, prohrála po pěti kolech a venku po čtyřech duelech.

Sparta Praha - MFK Karviná 4:0 (1:0)

Branky: 14., 51. a 59. Kozák, 85. Kanga. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Koval - Houdek (video). ŽK: Hancko, Kanga, Sáček, Hašek - Rundič, Petráň, Marek Hanousek. ČK: 61. Petráň. Diváci: 7181.

Sparta: Heča - Sáček, Hancko, Lischka, Frýdek - Graiciar (75. Plavšič), Trávník, Kanga, Hašek, Hložek (80. Vindheim) - Kozák (69. Tetteh). Trenér: Jílek.

Karviná: Hrdlička - Ndefe (46, Putyera), Kouřil, Rundič, Čonka - Lingr (88. Moravec), Smrž, Marek Hanousek, Ba Loua - Petkov (79. Bukata), Petráň. Trenér: Straka.

Václav Jílek (trenér Sparty): "Už zápas v Plzni nebyl z mého pohledu z herního hlediska z naší strany vůbec špatný a také z týmového hlediska. Měl jsem pocit, že tým táhne za jeden provaz a byly tam i signály týmového pojetí. Podpora Davida Lischky, když tam udělal tu chybu. To samé bylo cítit celý týden a korunovali jsme to vítězstvím. Předpoklad, že Karvinou v prvním poločase nějakým způsobem dostaneme pod tlak a budeme si vytvářet více šancí v předfinální a finální fázi, se úplně nenaplnil, ale přesto Libor (Kozák) tu jednu situaci zužitkoval. Hattrick je pro něj velká satisfakce, vidíme, co všechno tomu dává, jakým způsobem se mu v předešlých zápasech nedařilo. Doufám, že to bude ten pravý impulz pro něho i pro tým a že v tom bude pokračovat. Bylo by to zapotřebí."

František Straka (trenér Karviné): "Sparta vyhrála zaslouženě, dala nám lekci z efektivity. Sehráli jsme velice dobrý první poločas. Mrzí mě chyby, které jsme v něm udělali. Kdyby Gigli (Ndefe) tam dal za stavu 0:0 z brejku gól, tak by to možná bylo úplně jiné. Co mě mrzí, jsou začátky poločasů, tam jsme to dvakrát nepohlídali. Vyloučení Petráně ukázalo směr a pak už to byla Sparta, která dominovala."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články