Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Kováče na lavičce Pardubic nahradí Saňák

Pardubické fotbalisty povede od příští sezony trenér Jiří Saňák. Šestačtyřicetiletý kouč, který na lavičce východočeského prvoligového klubu nahradí Radoslava Kováče, podepsal s vedením blíže nespecifikovanou víceletou smlouvu. 

Jiří Saňák přebírá Pardubice
zdroj: fkpardubice.cz/

Saňák naposledy vedl Sigmu Olomouc, jejíž tým dočasně převzal v únoru z pozice asistenta po odvolání hlavního trenéra Václava Jílka. S Hanáky se pak v minulém týdnu rozloučil poté, co mužstvu skončila sezona.

"Jsem rád, že se stávám součástí pardubického klubu, a strašně moc se na novou práci těším," řekl Saňák a ocenil své předchůdce. "Chtěl bych navázat na vynikající dlouhodobou práci Jirky Krejčího, který tady dlouhodobě působil s Jaroslavem Novotným, i na práci Radka Kováče. Budeme pracovat na tom, abychom se ještě dál posunuli nejenom v tabulce, ale i v herním projevu," doplnil Saňák.

Jeho asistentem bude Marek Kulič, který v zimní přestávce skončil jako hlavní trenér u mladoboleslavského mužstva. Pardubický realizační tým rozšíří další trenér brankářů Luboš Přibyl a Dušan Žmolík.

"S Markem se známe. Zatím jsme spolu nepracovali, ale věřím, že nám to bude velmi dobře fungovat. Marek umí vždy na rovinu říct svůj názor a taková oponentura je vždy dobrou zpětnou vazbou," řekl Saňák. "To stejné umí Dušan Žmolík, se kterým jsem působil u reprezentace. S Lubošem Přibylem jsem už spolupracoval na Slovácku, když jsem byl u béčka, tam přesně víme, co od sebe čekat," dodal Saňák.

Jarní působení u Sigmy pro něj bylo premiérovým angažmá v roli hlavního trenéra v první lize. Hanáky po odvolání Jílka vedl v 10 zápasech s bilancí dvou vítězství a remíz a šesti porážek. Olomoucký tým po 30 kolech základní části obsadil osmé místo a dostal se do nadstavbové skupiny o Evropu, kde v semifinále vypadl po dvou prohrách 1:3 s Hradcem Králové.

Saňák začínal trenérskou kariéru u mládeže Sigmy a Mladé Boleslavi, poté dělal asistenta v Jablonci či pražské Spartě. Ve stejné roli působil také u reprezentací do 18, 19 a 20 let.

Rodák z Ústí nad Orlicí měl z Pardubic nabídku již před dvěma lety, tehdy byl ale smluvně vázán na Hané. "Je pravda, že poprvé ve své kariéře se vracím do profi klubu v regionu, ze kterého jsem vzešel. Je to pro mě emotivní. Právě se mi hlavou honí vzpomínky na to, jak jsem měl v 16 letech nabídku jít hrát do dorostu VCHZ Pardubice. Tehdy to nedopadlo, o to víc se teď na nové angažmá těším," řekl Saňák.

Kováč v pardubickém klubu skončil po necelých dvou letech. Čtyřiačtyřicetiletý bývalý reprezentant měl na východě Čech smlouvu až do příštího roku, uplatněním výstupní klauzule ho ale z kontraktu vykoupil Slovan Liberec. Kováč v obou sezonách dovedl pardubické mužstvo k záchraně, letos tým skončil na 12. místě.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články