Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Konec čekání: Fotbalová Gambrinus liga je zpátky

Praha – Takřka na den přesně tři měsíce trvala odmlka nejvyšší domácí fotbalové soutěže, nyní je zpátky a pokračuje svým 17. kolem – Teplice večer hostí Duklu Praha a Jihlava přivítá Hradec Králové. Tabulka Gambrinus ligy je letos nečekaně vyrovnaná a zejména boje o záchranu ještě budou hodně zajímavé. Dokáží se v lize udržet Budějovice, které kvůli špatným výsledkům v přípravě odvolaly trenéra? A bude se z titulu po roce opět radovat Plzeň? Na všechny tyto otázky odpoví až jarní část Gambrinus ligy. V sobotu od 18:50 můžete na ČT sport a našem webu sledovat přímý přenos utkání Liberec–Jablonec a v pondělí od 17:30 duel Brna s Plzní.

Plzeň - Sparta
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Do konce soutěže sice chybí ještě čtrnáct kol, o favoritech na titul je však jasno. Bylo by velkým překvapením, kdyby se ze zisku trofeje radoval na konci ročníku někdo jiný než vedoucí Viktoria Plzeň či aktuálně třetí pražská Sparta. Na druhé pozici sice figuruje ambiciózní Jablonec, severočeský klub ale v zimě přišel o dva klíčové ofenzivní hráče, za něž nedokázal přivést odpovídající náhradu, a jeho šance na celkové vítězství tak v očích mnohých vzaly za své.

Plzeň sprintuje za titulem...

Jednoznačným aspirantem na titul se zdá být před startem jarní části soutěže Plzeň. Nejenže po podzimu vede pořadí Gambrinus ligy, ale skvělé výkony v zimní přípravě a především fantastický postup v Evropské lize přes druhý tým italské ligy Neapol opravňuje plzeňské pomýšlet na titul.

TIP REDAKCE WEBU ČT SPORT

Trenér Plzně Pavel VrbaVítěz Gambrinus ligy: 
FC Viktoria Plzeň

Postupující do evropských pohárů: 
AC Sparta Praha a SK Sigma Olomouc                                         

Už na podzim se Viktoria prezentovala nejkompaktnějším herním projevem a předváděla, že v ofenzivě jí žádný český tým není momentálně schopen plnohodnotně konkurovat. Navíc Plzni nejenže se podařilo udržet všechny opory včetně reprezentačního záložníka Vladimíra Daridy, ale trenér Vrba získal i velice kvalitní posily na posty, které Plzeň na podzim trápily. Na levou stranu zálohy, kde se dlouhodobě žádnému z plzeňských hráčů nedařilo, přišel z Jablonce Jan Kovařík. Do útoku získala Plzeň jako alternativu za Bakoše ofenzivní kometu podzimní části ligy Stanislava Tecla z Jihlavy.

... bude jí Sparta stačit? 

Posilovala i Sparta. Na místo defenzivního záložníka, kde slušně řečeno "nevynikal" Mario Holek, přišel provázen velkým očekáváním Lukáš Vácha a na hrot útoku získali Letenští nejlepšího střelce posledního ligového ročníku Davida Lafatu. Je otázkou, jak se s pravděpodobnou úlohou střídajícího hráče srovná – viditelně náladová – dosavadní útočná jednička Sparty Leo Kweuke.

Ani aktuální forma letenského klubu není zdaleka tak zářivá jako Viktorie. Vyřazení v dvojzápase s Chelsea se dá jen těžko považovat za neúspěch, ale ani v předchozích přípravných zápasech letenští hráči své soupeře nedrtili. I přesto kvalita sparťanského kádru pasuje letenský tým na hlavního soupeře Plzně v boji o titul.

Kdopak tu má na poháry?

Z něj se asi díky své přestupové politice dobrovolně vyřadil Jablonec, když po odchodech Lafaty s Kovaříkem ztratil hodně ze své ofenzivní síly. Jablonci se nedařilo ani v přípravě, kde ani v jednom z pěti duelů nezvítězil. Na druhou stranu nutno přiznat, že se postavil silným týmům včetně Steauy Bukurešť a Dynama Moskva. A tak se zdá, že by se severočeský tým namísto bojů o titul mohl ještě strachovat o evropské poháry, kam z ligy postupují první tři týmy.

Na první trojku si věří v Olomouci. Z Hané toho nebylo přes zimu mnoho slyšet, dobře organizovaný tým v čele s reprezentačními aspiranty Ordošem, Pospíšilem a Hořavou ale dlouhodobě prokazuje stabilní výkonnost a své ofenzivní kvality. Bez šance na pohárové příčky není ani Mladá Boleslav, která posílala záložní řadu o bývalého kapitána bundesligového Hamburku Davida Jarolíma.

Klidný střed tabulky? Co to je?

Ligová tabulka je letos překvapivě vyrovnaná a pátou Mladou Boleslav dělí od poslední Příbrami pouhých 11 bodů. Nic jako klidný střed tabulky tak v Gambrinus lize letos nehledejte a zejména boje o sestup budou nadmíru zajímavé. Strachovat se musí takřka každý.

TIP REDAKCE WEBU ČT SPORT

Radost fotbalistů Českých BudějovicSestupující mužstva:
SK Dynamo České Budějovice

1. FK Příbram

Otázkou je, jak si povede v druhé polovině sezony úřadující mistr z Liberce, kterému sice podzimní část po letním úprku opor tragicky nevyšla, ale přes zimu mohutně posiloval. Obranu by měl vyztužit Radoslav Kováč, který se rovnou ujme role kapitána. Váchu by měl nahradit bývalý Sparťan Lubor Hušek, z Letné přišli i nadějní mladíci Frýdek s Pavelkou a z Dynama Kyjev získali Liberečtí ukrajinský talent Sergeje Rybalku. Pokud si vše takříkajíc sedlo, mohl by Liberec na jaře stoupat tabulkou. Více napoví už sobotní severočeské derby s Jabloncem.

Kdo se bude loučit? "Naději" mají skoro všichni

Největším kandidátem na sestup se zdají být České Budějovice. Nejenže se jihočeský tým nachází na sestupové patnácté příčce, ale i výsledky z přípravy napovídají, že Budějovice určitě nečeká lehká cesta za záchranou. Jihočeský klub se také stal prvním českým celkem, který odvolal trenéra ještě před startem sezony. Pro neuspokojivé výsledky v přípravných zápasech musel skončit trenér Miroslav Soukup tři dny před startem jarní části.

Týmů ohrožených sestupem je ovšem celá řada, nejhorší výchozí pozici má poslední Příbram. Bez obav ale nemohou být ani v Teplicích, Hradci, Ostravě nebo na Slavii. Je otázkou, jak si s absencí svého nejlepšího střelce a kapitána Stanislava Tecla poradí Vysočina Jihlava, která má momentálně na sestupové příčky náskok čtyř bodů.

Program 17. kola Gambrinus ligy:

Teplice – Dukla Praha /22. 2., 18:00/

Vysočina Jihlava – Hradec Králové /22. 2., 18:00/

Baník Ostrava – České Budějovice /23. 2., 15:00/

Slovan Liberec – Jablonec /23. 2., 19:10, živě na ČT sport/

Mladá Boleslav – Příbram /24. 2., 15:00/

Sigma Olomouc – Slavia Praha /24. 2., 17:00/

Sparta Praha – Slovácko /24. 2., 18:05/

Zbrojovka Brno – Viktoria Plzeň /25. 2., 18:00, živě na ČT sport/

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články