Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Komise rozhodčích zastavila delegaci Orlovi, na Spartě měl vyloučit Štětinu i Matouška

Hned dvě fatální chyby udělal podle Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR sudí Pavel Orel v sobotním zápase úvodního ligového kola mezi Spartou a Olomoucí, a komise mu tak pozastavila delegaci na dvě utkání. V osmé minutě měl vyloučit obránce Pražanů Lukáše Štetinu, v závěru první půle pak záložníka Sigmy Jakuba Matouška. Na jedno utkání mají omezenou delegaci videorozhodčí (VAR) Jiří Adam a jeho asistent Jakub Hrabovský. Další sudí v úvodu ligové sezony odvedli podle šéfa komise Radka Příhody dobré výkony.

Duel Sparta - Olomouc
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Orel v osmé minutě za stavu 0:1 udělil Štetinovi za faul na unikajícího Matouška žlutou kartu a VAR nezasáhl. "My jsme se na komisi po zhlédnutí záběrů shodli, že to měla být červená karta a VAR měl intervenovat," řekl Příhoda novinářům.

Druhé chyby se Orel dopustil v závěru první půle. Sparťanský útočník Adam Hložek šel do skluzu a Matoušek mu dupl na nohu. Zákrok se obešel bez jakéhokoliv napomenutí a hrálo se dál. "Z našeho pohledu to měla být červená karta, tady jsme se shodli. Hráč zodpovídá za to, kam šlape," uvedl Příhoda.

V dalších dvou sporných situacích podle komise Orel nechyboval. Po deseti minutách hry za stavu 0:1 správně nařídil penaltu za faul olomouckého Ondřeje Zmrzlého na Caspera Höjera a v závěru pak podle pravidel udělil hostujícímu Janu Sedlákovi za ostrý zákrok na domácího Adama Karabce pouze žlutou kartu.

"Co se týče pokutového kopu, jsou tam dva přestupky – jeden venku, jeden vevnitř pokutového území. Dejme tomu současně, nebo v půl vteřině. My jsme akceptovali výrok rozhodčího na hrací ploše a souhlasíme s penaltou, byť je to situace, která se nestává tak často," uvedl Příhoda.

Připustil, že utkání, které Sparta vyhrála 3:2, nebylo pro Orla jednoduché. "Je tam mnoho situací, které nejsou jednoznačné. Když to shrnu, dvakrát jsme podpořili rozhodnutí a dvakrát jsme udělali v komisi jiné rozhodnutí. Na sporné situace je to jak pro Olomouc, tak pro Spartu 1:1," uvedl Příhoda.

"K trestům jsme sáhli, ale tím nechci říct, že bychom Pavla Orla hodili přes palubu. To vůbec ne. Jsme si vědomi, že tam bylo tolik nejednoznačných situací, že naši důvěru má stále. Nicméně si dvě kola odpočine. K tomu přidáme jedno kolo pro VAR a AVAR (asistent viderozhodčího). Za dvě kola bude nasazen na těžké utkání a jedeme dál," dodal Příhoda, který nedávno převzal vedení komise.

Asistent videorozhodčího Hrabovský podle komise chyboval v tom, že neupozornil na šlápnutí Matouška na Hložka. Jeho kolega u videa Adam v tu chvíli přezkoumával předchozí souboj ve vápně a potenciální pokutový kop.

"VAR rychle zpětně vyhodnocuje tu situaci a AVAR má sledovat utkání dál. A má upozornit, pokud by se něco dalšího stalo. Je to o tom, aby si rozhodčí uvědomili, že je AVAR důležitý. Je to nějaké ponaučení," vysvětlil Příhoda, který po nástupu do funkce už dopředu avizoval, že v rámci snahy o zvýšení důvěryhodnosti komise budou s kolegy zveřejňovat případné tresty pro sudí.

S výkony rozhodčích v úvodním kole první a druhé ligy byl celkově spokojen. "Měli jsme v profesionálních soutěžích 16 utkání a bavíme se o jednom utkání (Sparta - Olomouc), které bylo složitější. Ve zbytku utkání podali rozhodčí dobré výkony. Splnilo to naše očekávání," řekl Příhoda.

"Byly tam dobré zásahy VARu, v Liberci dal rozhodčí Machálek rovnou červenou kartu. Vzal zodpovědnost na sebe, nečekal na VAR, bylo to rychlé, jasné. Takhle si to představujeme. I rozhodčí Klíma jako nováček předvedl dobrý výkon v Českých Budějovicích," dodal bývalý ligový sudí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články