Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Komise rozhodčích chválila rozhodčí za derby, ale v Teplicích upřeli Zlínu penaltu

Víkendové kolo nadstavbové části fotbalové ligy zhlédla komise rozhodčích a na sobotním derby Sparta – Slavia (3:2) nenašla větší omyly rozhodčích. Jedinou výtkou byl špatně signalizovaný ofsajd, penaltové situace ale sudí Dalibor Černý a spol. vyhodnotili správně. Zato ve skupině hrající o útěk z pásma sestupu byl poslední Zlín v Teplicích podle členů komise poškozený, protože měl kopat penaltu. Sudí naopak chybně nařídili druhou penaltu pro Brno v duelu s Pardubicemi.

Ve šlágru 2. kola nadstavbové skupiny o titul mezi Spartou a Slavií (3:2), po kterém vedou Letenští první ligu před svým rivalem o pět bodů, se komise zabývala třemi penaltovými situacemi. Skluz slávisty Igoha Ogbua na Awera Mabila v nastavení byl správně posouzen jako faul za podražení, uvedl předseda komise rozhodčích Radek Příhoda. Z následné penalty rozhodl Ladislav Krejčí mladší.

Slavia se dožadovala penalty dvakrát v první půli, v obou případech si ale rozhodčí počínali správně. V 38. minutě hrál domácí brankář Matěj Kovář před kontaktem s Václavem Jurečkou nejprve míč. Čistý byl rovněž o šest minut později Krejčího zákrok na Douděru. Asistent rozhodčího následně chybně odmával ofsajd Slavie, nicméně míč by i tak měla pod kontrolou Sparta.

Velké emoce přinesl nedělní souboj ve skupině o záchranu mezi Teplicemi a Zlínem (2:1), po němž ztrácejí "ševci" z posledního místa už čtyři body na barážové příčky. Komise rozhodčích dnes uvedla, že sudí v čele s Lukášem Nehasilem a videorozhodčím Tomášem Kocourkem měli nařídit v 75. minutě za stavu 1:1 penaltu pro Zlín za ruku Štěpána Chaloupka. "Ruka domácího hráče sice směřovala od míče, ale hráč měl příliš vytrčený loket, nebyl v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla," řekl Příhoda.

Sudí chybovali rovněž v 39. minutě, kdy videorozhodčí kvůli možnému vyloučení přezkoumával odpískaný faul teplického Jakuba Hory na unikajícího Antonína Fantiše. Domácí obránce nakonec vyvázl se žlutou kartou, komise ale považuje celý verdikt za chybný a naopak viděla Fantišův faul na Horu.

Zlín za stavu 1:2 dvakrát dostal míč do sítě, v obou případech se o to postaral střídající Libor Kozák. V 82. minutě video správně zasáhlo kvůli ofsajdu a v nastavení bylo podle komise znovu přesné při odhalení hry rukou skórujícího zlínského útočníka.

Na výkon rozhodčích a práce systému VAR si po duelu stěžoval zlínský kouč Pavel Vrba. Generální manažer moravského celku Zdeněk Grygera podle zápisu z utkání po zápase rozhodčím vulgárně vynadal. Někdejší reprezentační obránce dnes v prohlášení na klubovém webu uvedl, že sudí jeho tým vážně poškodili a Zlín na ně podá oficiální stížnost.

Podle disciplinárního řádu Ligové fotbalové asociaci hrozí Grygerovi za návštěvu v kabině rozhodčích zákaz činnosti až na tři měsíce nebo výkon fotbalově prospěšné činnosti, popřípadě i pokuta až do výše 50 000 korun.

V utkání Brno – Pardubice (0:2) kopali domácí dvě penalty, v obou případech ale nejlepší ligový střelec Jakub Řezníček nevyzrál na gólmana Florina Nitu. Právě střet obou hráčů znamenal v 70. minutě za stavu 0:1 druhou penaltu. Podle komise ale Řezníček hlavičkoval, následně rumunský gólman nejprve zasáhl míč a až poté setrvačností udeřil brněnského kanonýra do hlavy. O faul se tedy nejednalo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články