Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Komise: Preciado měl jít ven, rozhodčí derby zvládli. Bořil byl nejagresivnější

Podle Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR měl sudí Ladislav Szikszay v pražském derby mezi Slavií a Spartou (1:1) vyloučit hostujícího Angela Preciada. Komise ale rovněž ve svém komuniké uvedla, že Szikszay a jeho kolegové ve vypjatém šlágru devátého kola první ligy obstáli a většinu herních situací posoudili správně.

Ekvádorský reprezentant Preciado ve 21. minutě tvrdě dohrál Lukáše Provoda, jemuž podrážkou kopačky šlápnul na lýtko. Krajní obránce od Szikszaye dostal pouze žlutou kartu. Podle komise v této situaci měl intervenovat videorozhodčí (VAR) Marek Radina.

Szikszay v 55. minutě správně Preciadovi za zákrok na Muhameda Tijaniho v šestnáctce neudělil druhou žlutou kartu. Penalta pro Slavii ale nebyla jednoznačná. "Nejednalo se o bezohledný přestupek, z tohoto důvodu rozhodčí správně neudělil žlutou kartu. V případě nenařízení pokutového kopu rozhodčím by se o zjevnou chybu nejednalo, VAR by neměl intervenovat," uvedla komise.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Trpišovského, Haraslína, Ryneše a Jurečky po derby

Ta podle nového manuálu od této sezony veřejně rozebírá vždy čtyři situace z kola, vybrané novináři. Druhou penaltu v derby za ruku slávisty Igoha Ogba, z níž v 11. minutě nastavení vyrovnal Lukáš Haraslín, komise rozhodčích nekomentovala.

Oba celky dohrávaly v deseti poté, co byli po vzájemné potyčce v 88. minutě vyloučeni kapitáni domácí Jan Bořil a hostující Ladislav Krejčí. Červenou kartu dostali zároveň i slávistický asistent trenéra Pavel Řehák a vedoucí týmu Sparty Miroslav Baranek, kteří během hromadné strkanice hráčů nedovoleně vběhli na hřiště.

Derby mezi Slavií a Spartou
zdroj: ČTK

Komise souhlasila s vyloučením obou kapitánů, za nejagresivnějšího aktéra označila Bořila. "Nejprve chytil zezadu za ramena hráče hostujícího družstva č. 28 (Tomáše Wiesnera) a poté ho odstrčil. Následně konfrontace pokračovala mezi hráči H37 (Krejčím) a D18 (Bořilem), kteří se vzájemně fyzicky napadli tím, že sebou násilně cloumali a strkali do oblasti hrudníku a krku. Poté D18 (Bořil) strčil předloktím do oblasti krku hráče H22 (Haraslína), čímž způsobil jeho pád," popsala komise.

Odmítla kritiku Szikszaye a jeho kolegů. "Rozhodčí této atmosféře nepodlehli a jejich výkon nebyl hlavní příčinou toho, v jakém duchu bylo utkání odehráno. Většinu herních situací rozhodčí posoudili správně a celkově dle názoru KR v utkání obstáli," prohlásila komise, která rovněž informovala, že bude apelovat na rozhodčí, aby důsledněji trestali nesportovní chování hráčů a členů realizačních týmů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články