Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Komise odmítla odvolání Cedidly. Nové pravidlo dostihlo funkcionáře Hradce

O víkendu v Teplicích už si nezahraje. Martin Cedidla neuspěl s odvoláním u Odvolací komise FAČR a kvůli brutálnímu faulu na Ewertona ze Slavie bude Zlínu chybět pět soutěžních zápasů. O trestech rozhodla i Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace, jež uložila Hradci Králové pokutu 50 tisíc korun za to, že se jeho funkcionáři během domácího zápasu 3. kola první ligy s Plzní neoprávněně dostali k rozhodčím a porušili nové pravidlo platící od začátku sezony.

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace rozhodla už před týdnem, ale protože Cedidla nebyl vyloučen a zápas na Slavii dohrál, začal trest platit až pět dní po zveřejnění na úřední desce. Zlínský krajní bek tak ještě o minulém víkendu mohl nastoupit v domácím duelu proti Jablonci (2:2).

Vedení "Ševců" považovalo trest za příliš vysoký, ale příslušná komise FAČR dnes odvolání zamítla stejně jako nedávno v případě sparťanského útočníka Jana Kuchty. Ten si rovněž vysloužil zákaz činnosti na pět utkání. U obou hráčů odvolací komise v rámci zrychlení řízení rozhodovala per rollam.

Cedidla bude Zlínu chybět v 5. až 8. ligovém kole a v 2. kole domácího poháru. Poté, co neuspěl s odvoláním, by mohl po uplynutí poloviny trestu požádat disciplinární komisi o podmíněné odložení výkonu jeho zbytku nebo dokonce o podmíněné prominutí.

Cedidla v 59. minutě utkání 2. ligového kola v Edenu u postranní čáry ostrým skluzem podrazil Ewertona a sudí Dalibor Černý mu udělil pouze žlutou kartu. Videorozhodčí Vít Ondráš kolegovi nedoporučil přezkoumat faul ze záznamu. Pětadvacetiletá letní posila Slavie musela střídat a vyšetření odhalilo zranění kolenního kloubu a postranního vazu.

Komise rozhodčích klasifikovala zákrok jako surovou hru, která je v disciplinárním řádu rozdělena do tří kategorií. Jelikož brazilský křídelník utkání pro zranění nedokončil, zařadil se Cedidlův faul do druhé kategorie. Od disciplinárky mohl dostat trest na dvě až deset soutěžních utkání. Ve třetí kategorii, v níž hrozí zákaz činnosti až na dva až 18 měsíců, by se zákrok ocitl v případě, že by Ewerton byl mimo hru více než šest týdnů. To však lékařská zpráva od Slavie neodhalila. Pražané v zápase zvítězili 4:1.

Pokuty pro Hradec, Zlín i Brno

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace uložila pokutu 50 tisíc korun královéhradeckému klubu za to, že se jeho funkcionáři během domácího zápasu 3. kola první ligy s Plzní neoprávněně dostali k rozhodčím a porušili nové pravidlo platící od začátku sezony. Sportovní ředitel Jiří Sabou musí za nevhodné chování k sudím zaplatit 15 tisíc korun a generální manažer Richard Jukl o pět tisíc méně.

Od této sezony platí přísnější pravidla pro přístup do prostoru hřiště. Členové vedení klubů a další osoby bez povolení pro vstup musejí odejít nejpozději 10 minut před výkopem a vrátit se mohou až pět minut po závěrečném hvizdu. LFA úpravou zareagovala na nevhodné chování některých funkcionářů.

Královéhradecké vedení nové pravidlo nedodrželo a dostalo se do kontaktu s rozhodčími o poločase. "Votroci" tím porušili povinnosti pořadatele. Podle médií se funkcionáři vypravili za videorozhodčími v přenosovém voze.

Richard Jukl a Jiří Sabou
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Zástupcům vedení klubu se nelíbilo, že sudí Tomáš Klíma na konci 28. minuty neodpískal penaltu po souboji domácího Matěje Ryneše s Janem Sýkorou a po následném protiútoku naopak vyloučil Vojtěcha Smrže. Východočeši v oslabení prohráli 1:2. Komise rozhodčích se postavila za sudího a uvedla, že pokutový kop neodpískal správně, neboť se Ryneš dopustil útočného faulu na Sýkoru a teprve poté přes něj přepadl.

"Disciplinární komise považuje jakoukoliv nedovolenou interakci mezi funkcionáři klubu a rozhodčími v průběhu utkání za nepřijatelnou, a to včetně přenosového vozu VAR (videorozhodčího). Ze strany pořádajícího klubu je třeba zabránit bezprostřednímu kontaktu představitelů klubů s delegovanými osobami. Jedná se o disciplinární přečin, který disciplinární komise pokládá za závažný," uvedl v komuniké předseda disciplinárky Richard Baček.

Zlínský záložník Joss Didiba dostal od komise za vyloučení v duelu s Jabloncem trest na tři soutěžní zápasy. Čtyřiadvacetiletý Kamerunec v úplném závěru utkání kopl protihráče Miloše Kratochvíla do slabin. Pardubický Robin Hranáč si za červenou kartu po dvou napomínáních nezahraje klasicky jeden zápas.

Zlínský klub musí za výtržnosti fanoušků při utkání v Ostravě zaplatit pokutu 60 tisíc korun. Baník dostal souhrnný trest 55 tisíc korun za to, že jeho příznivci v zápasech s Olomoucí a Zlínem použili pyrotechniku.

Zbrojovka Brno za nepřístojnosti fanoušků v jednom z uplynulých duelů zaplatí 30 tisíc korun stejně jako pražská Sparta, Sigma Olomouc dostala pokutu o 10 tisíc nižší. Po derby B-týmů mezi Slavií a Spartou v druhé lize uložila komise Letenským trest ve výši 20 tisíc korun, klubu z Edenu pak 15 tisíc.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články