Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Komise: Divíšek neměl být vyloučený, videorozhodčí chyboval (ale ne moc)

Josef Divíšek měl dohrát zápas Brna s Plzní. Videorozhodčí Tomáš Kocourek podle komise rozhodčích totiž v nedělním utkání 18. kola první ligy neměl zasahovat do zápasu po faulu Josefa Divíška na Jana Kopice a doporučit přezkoumání zákroku ze záznamu poté, co sudí Pavel Orel ukázal brněnskému obránci žlutou kartu. Podle komise ale šlo o hraniční situaci a nejednalo se o zjevné pochybení. Orel u monitoru následně svůj verdikt přehodnotil a brněnského hráče vyloučil.

Divíšek za stavu 2:1 pro Plzeň v 73. minutě ošklivě prošlápl Kopicovi kotník. Orel po přezkoumání situace změnil původně žlutou kartu za červenou a domácí Zbrojovka pak v oslabení inkasovala ještě jednu branku.

"VAR (videorozhodčí) neměl intervenovat, nejednalo se o zjevné pochybení rozhodčího. Jednalo se o hraniční situaci mezi bezohlednou hrou za žlutou kartu a surovou hrou za červenou kartu," uvedla komise v komuniké.

Jinou chybu sudí či videorozhodčí v uplynulém ligovém kole neudělali. Podle komise VAR správně nezasáhl poté, co sudí Petr Hocek v utkání Sparty s Mladou Boleslaví udělil domácímu Kaanu Kairinenovi ve 44. minutě žlutou kartu za zákrok na Denise Donáta. Hostující hráč musel kvůli zranění v poločase střídat.

"Jednalo se o hraniční situaci mezi bezohlednou a surovou hrou. Kritériem pro surovou hru je kopnutí podrážkou do lýtka. Kritériem pro bezohledný přestupek je šlápnutí normální intenzitou. Noha není napnutá v koleni, je pokrčená, jedná se o došlápnutí z jednoho kroku po odehrání míče. Proto posouzení přestupku jako bezohledný je akceptovatelné," uvedl předseda komise rozhodčích Radek Příhoda.

Hocek na Letné po zásahu videorozhodčího také správně nařídil za faul hostujícího Michala Tomiče ve vápně za stavu 1:1 pokutový kop pro Pražany, který ve 36. minutě proměnil Ladislav Krejčí mladší. Sparta nakonec zvítězila 4:1.

Sudí nechybovali ani v utkání Pardubic se Slavií, v němž hlavní Jan Machálek po zásahu videorozhodčího nařídil v 18. minutě pokutový kop pro Pražany za ruku Dominika Kostky ve vápně. Červenobílí penaltu proměnili a nakonec zvítězili 2:0.

V duelu Slovácka s Olomoucí sudí kvůli těsnému ofsajdu správně neuznali gól hostujícího Mojmíra Chytila ze 39. minuty. Zápas skončil bez branek. "Ofsajdová pozice byla prokázána pomocí čáry pokutového území. Pokud by situace nastala na jiném místě hrací plochy, kde by nebylo možné využít čar na hrací ploše, zřejmě by se nedala objektivně vyhodnotit," řekl Příhoda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články