Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

"Žolík" Budínský sestřelil Spartu v nastavení. Mešanovič se blýskl hattrickem

Trefa Lukáše Budínského ve čtvrté minutě nastaveného času rozhodla očekávaný šlágr v Mladé Boleslavi. Souboj českých zástupců v kvalifikaci Evropské ligy vyzněl lépe pro klub z města automobilů, který udolal pražskou Spartu 4:3. Hvězdou utkání se stal autor hattricku Muris Mešanovič, soupeři nepomohl ani první gól v sezoně Libora Kozáka. 

Mladá Boleslav nastoupila bez nejlepšího střelce minulého ročníku Komličenka, jenž se neobjevil ani na střídačce. Kvůli zranění ho mužstvo šetří na čtvrteční domácí odvetu 3. předkola Evropské ligy proti FCSB. Na druhé straně se v základní jedenáctce Pražanů poprvé objevil bek Hancko, který přišel na hostování z Fiorentiny.

Ve 4. minutě vystihl Kangovu rozehrávku Matějovský a domácí poprvé zahrozili Mešanovičem. V 15. minutě rozehrál sparťanský obránce Štetina přímo na Fulneka - ten se vřítil do vápna a sám Štetina se ve snaze zastavit ho dotkl ve skluzu rukou míče. Hra pokračovala, ale po jejím přerušení si rozhodčí Franěk prohlédl situaci na videu a následně ukázal na značku pokutového kopu, který s přehledem proměnil Mešanovič.

Kozák poté loktem trefil do hlavy Pudila, jenž utrpěl tržnou ránu a zbytek zápasu dohrál s obvazem. Ve 29. minutě Sparta srovnala. Karlsson z rohu našel na bližší tyči Hancka, který zády k brance usměrnil míč hlavou na vzdálenější tyč. Jednadvacetiletý slovenský zadák se trefil při ligové premiéře.

Ve 34. minutě Karlsson z hranice pokutového území vypálil do boční sítě. Středočeši si vzali vedení zpět v 38. minutě. Hubínek na vlastní polovině vypíchl před dotírajícím Kangou balon, jehož se ujal Bucha. Domácí záložník jej poslal na pravou stranu volnému Matějovskému, a ten přihrávkou po zemi našel zakončujícího Mešanoviče.

Muris Mešanovič z Mladé Boleslavi oslavuje gól v utkání proti Spartě
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Po hodině hry přihrál Kanga do vápna Kozákovi, který si zpracoval míč, jenže z nadějné pozice ho vysoko překopl.

O chvilku později sparťanský trenér Jílek poslal na hřiště Tetteha namísto Kangy. V 71. minutě vystřelil Bucha před vápnem vedle. Za tři minuty se ukázalo, že Jílek měl při střídání šťastnou ruku, neboť si na Trávníkův rohový kop naskočil Tetteh a vyrovnal.

Radost Letenských měla ovšem jepičí život. Už o minutu později totiž Bucha přihrál do vápna na Mešanoviče, který střelou k tyči završil hattrick. "Krásné pocity. Už jsem hattrick v dospělých dával, ale ne v první lize a ještě proti Spartě, takže je to nádherný pocit. Jsem za to strašně rád. V Edenu budou mít určitě radost," prohlásil bývalý slávista.

V 79. minutě se Franěk musel poradit s videem, jelikož Matějovský při snaze odkopnout ve vápně míč zdánlivě trefil Štetinu. Hlavní sudí ale neshledal zákrok jako penaltový.

Klub z hlavního města srovnal v 86. minutě, když si na centr Štetiny naběhl Kozák a prvním ligovým gólem za Spartu srovnal. "Samozřejmě gól potěší, ale bez bodu je to úplně na nic," uvedl Kozák.

Ve druhé minutě nastavení přišel na hřiště Budínský, který o minut později rozhodl o triumfu Středočechů. Mladá Boleslav porazila v lize Spartu podruhé za sebou. Jílkovi svěřenci po remíze 2:2 v Českých Budějovicích nevyhráli ani druhý venkovní souboj v ligové sezoně a ztrácí šest bodů na vedoucí Slavii.

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 4:3 (2:1)

Branky: 17. z pen., 38. a 75. Mešanovič, 90.+4 Budínský - 29. Hancko, 74. Tetteh, 86. Kozák. Rozhodčí: Franěk - Nádvorník, Vlasjuk - Berka (video). ŽK: Mešanovič - Hašek. Diváci: 5000 (vyprodáno).

Mladá Boleslav: Šeda - Křapka, Takács, Pudil, Túlio - Fulnek (83. Ladra), Hubínek, Matějovský (90.+2 Budínský), Bucha - Wágner (63. Jakub Klíma), Mešanovič. Trenér: Weber.

Sparta Praha: Nita - Sáček, Štetina, Costa, Hancko - Krejčí - Karlsson (46. Hašek), Trávník, Kanga (61. Tetteh), Plavšič - Kozák. Trenér: Jílek.

Jozef Weber (trenér Mladé Boleslavi): "Na naše poměry jsme viděli skvělou podívanou, s vývojem, dotahováním Sparty, s naším odskakováním. Musím říct, že takové představení jsem už dlouho neviděl a nevím, jestli jsem ho jako trenér zažil. Stavím ho v lize na první místo. Jsem rád, že jsme to utkání zvládli. Šli jsme šťastně do vedení ve chvíli, kdy Sparta byla lepší, fotbalovější. Přišla tam ruka v pokutovém území. Sparta vyrovnala. Paradoxně musím říct, že od 35. minuty jsme se opět dostali do tempa, nabrali jsme dech a šli jsme do vedení. O poločase jsme si k tomu něco řekli. Ve chvíli, kdybychom hráli pasivně, by nás Sparta zmáčkla, zválcovala. Proto jsem rád, že v přechodu a v presinku jsme byli dostatečně agresivní, dokázali jsme tam získat balony a po vyrovnání jsme se vždycky z nějaké takové situace dokázali prosadit a šli zpět do vedení. V závěru musím upřímně říct, že jsem se smiřoval s remízou, brali bychom ji. Sparta hrála opravdu dobře, ale přišla fantastická čtvrtá branka. Štěstí stálo při nás. To nic nemění na tom, že pro Mladou Boleslav to bylo nádherné představení. Nejenom pro Mladou Boleslav."

Václav Jílek (trenér Sparty): "Sehrálo se tady velmi kvalitní ligové utkání, nadstandardní na naše poměry. A ve výborné kulise, k čemuž přispěl i soupeř. Pokud se mám podívat na výsledek, tak jsou si naše utkání strašně podobná. Nějakým způsobem jakoby hrajeme, řekl bych, že jsme svým způsobem i nebezpeční v průběhu 90 minut, vytvoříme si poměrně dost brankových příležitostí a děláme triviální, naivní chyby v defenzivě, takže soupeři stačí z pěti střel dát čtyři góly. Taktická nevyspělost nebo špatné taktické rozhodování určitě hrálo svoji roli. Je to strašně složité z pozice trenéra tohle hodnotit. Z mého pohledu jsou to individuální, triviální chyby. Pokud je neodstraníme, nemůžeme být úspěšní, protože pokud budeme dostávat takhle jednoduché branky, body brát nebudeme."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články