Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Klusáčkova slova mi hrubě vadí, říká Svoboda. V budoucnu odklad utkání nemusíme umožnit, varuje

Slova trenéra Bohemians 1905 Luďka Klusáčka o narušení regulérnosti soutěže pořádně nadzvedla předsedu Ligové fotbalové asociace Dušana Svobodu. "Hrubě se s tím neztotožňuju," říká v rozhovoru pro ČT sport. A zároveň mimoděk poznamenává zásadní věc: jednou z variant do budoucna může být i neumožnění odkladu utkání pro tým, který zrovna v karanténě bude.

Utkání Slavia - Bohemians 1905
zdroj: ČTK

"Měli jsme velkou motivaci, nejen sportovní tím, že je to derby. Ale i z pohledu zákulisí. Myslím, že to, co se dělo v týdnu, narušilo regulérnost ligy. Hodně nás to nažhavilo, bohužel se nám to nepodařilo přetavit ve sportovní výsledek na hřišti," řekl Klusáček po prohře 1:2 na Slavii.

Svoboda s jeho vyjádřením zásadně nesouhlasí. "Hlavně v situaci, kdy v České republice covid řádí, jak řádí a uvažuje se tady o přesunutí režimu do pátého stupně," reaguje v Dohránu Plus.

Slávisté šli na začátku týdne do karantény a plánovaný zápas ve Zlíně byl odložen na neurčito. Podle klubu i pražské hygieny však byly testy devíti hráčů soukromou laboratoří v pondělí i úterý chybně vyhodnoceny jako pozitivní. Kontrolní odběry pak měl ve čtvrtek celý tým negativní.

FOTBAL FOKUS PODCAST: Má Slavia zveřejnit testy?

"Nejsem tady od toho, jestli nějaká laboratoř jakým způsobem testuje nebo netestuje," říká Svoboda.

"Na LFA to máme nastavené jasně. V okamžiku, kdy někdo požádá o odložení utkání z důvodu toho, že je na celý klub uvalena karanténa, tak už prostě nejsem schopen posuzovat, co za tím je, nebo není," dodává.

Dušan Svoboda:

"Jsem rád za každé kolo, které se odehraje, děláme pro to s kolegy s LFA a z ministerstva zdravotnictví všechno, a pokud se takhle někdo pod dojmem nezvládnutého utkání vyjadřuje do médií, zejména trenér prvoligového týmu, musím říct, že mě to jako předsedu LFA velmi znepokojuje a vadí mi to."

"Nechápu, jak je možné, že si někdo udělá jedny testy, druhé, pak jde na třetí. Já byl pozitivní, neměl jsem žádné příznaky a bylo mi řečeno, že nemůžu mít další testy. Stejně tak jsme měli hráče, kteří byli pozitivní a nemohli na další testy. A tady se postupuje úplně jinak. To je hrubé narušení regulérnost soutěže," prohlásil v neděli Klusáček.

Ten se pozastavoval i nad rozdílným přístupem hygienických stanic. Opava v týdnu v Liberci hrála, přestože jí kvůli koronaviru chybělo podle trenéra Radoslava Kováče 14 hráčů, při podobném počtu nakažených nastoupil i na začátku listopadu Liberec v Teplicích. Při covidových problémech hráli i Bohemians v Českých Budějovicích.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Na Opavu v Liberci karanténa uvalena nebyla. Zpochybňovat, jak k tomu došlo, nebo nedošlo, mi přijde velmi nešťastné v okamžiku, kdy tu je několik tisíc nakažených denně. Je tu 14 krajských hygienických stanic, jsou ve své činnosti nezávislé, a jsem rád, že i v této situaci je nám umožněno hrát profesionální soutěž," dodává Svoboda.

Podle Klusáčka měli sešívaní čtyři dny navíc na odpočinek. "Dá se to nazvat tak, že využila situace nebo zneužila situace, někdo další může říct, že podvádí. Já nevím. To by měla zhodnotit LFA. Divím se, že to tak lehce prošlo," poznamenal.

"Pokud trenér Klusáček zpochybňuje, že je narušena regulérnost soutěže tím, že měl někdo na přípravu o čtyři dny více, nebo méně, to bychom mohli zpochybnit jakýkoli soutěžní ročník tím, že kluby hrají evropské soutěže. Ta argumentace mi přijde úplně scestná," reaguje Svoboda.

Sport
zdroj: ČT4

Do budoucna je podle něj variantou, zda se opatření nezpřísní. "A to v případě, kdy na klub bude uvalena karanténa, tak prostě neumožníme odkládání utkání. Ale když se jednalo o Baník, Opavu, Bohemku, tak jsme to umožnili. Možná do budoucna přístup přehodnotíme. Teď to máme v sezoně nastaveno takto," říká šéf LFA.

"Jsem velkým nepřítelem toho měnit pravidla hry v rozehrané soutěži. S odkládáním jsme počítali, udělám všechno pro to, abychom to odehráli všechno. Ale tohle je jedna z variant," doplňuje Svoboda.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík každopádně nařčení z narušení regulérnosti ligy odmítl a řekl, že LFA měla od Slavie veškeré důležité podklady a informace.

"Laboratoř, která první dva testy provedla, patří k největším v ČR a má pobočky ve všech městech. Nás to obrovsky poškodilo. Jestli kdokoliv vidí výhodu v tom, že týden netrénujete, chodíte po testech a stresujete se o své rodiny, je blázen," prohlásil s tím, že uvítá připojení LFA k šetření orgánů hygieny. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články