Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kluby startují přípravu na jaro. Baník začal bez Lischky, Jablonec oživuje realizační tým

Dovolená je u konce a řada prvoligových fotbalistů musí zpátky do práce. Přípravu na jarní část sezony už odstartovalo jedenáct prvoligových celků včetně Jablonce, který hlásí změny nejen v kádru ale i v trenérském týmu Petra Rady, Liberce či Pardubic. Dřina začala také pro hráče Plzně, kteří se sešli bez Šimona Falty, jenž stráví jaro na hostování v Ostravě. Baník odstaroval přípravu sice s Faltou, ale bez Davida Lischky, kterého si z hostování stáhla pražská Sparta. Slovácko se zase na jaře bude muset obejít bez Jana Navrátila.

Je nám líto, video expirovalo.
Start přípravy fotbalistů Jablonce, Liberce a Baníku

Stoper Lischka, autor tří podzimních gólů, na odpolední sraz na Bazalech dorazil, ale už si sbalil jen věci a v úterý se má hlásit na úvodním tréninku Sparty, která si jej stáhla z hostování. "David u nás byl na hostování, což znamená, že si jej Sparta mohla za splnění určitých podmínek a pod finanční sankcí stáhnout zpět, a to také udělala. Ta věc ještě není definitivně uzavřena," uvedl sportovní ředitel Alois Grussmann.

Baník má o hráče nadále zájem, Sparta jej nabízí výměnou za nigerijského útočníka Yiru Sora a doplatek. Taková dohoda mezi kluby je ale zatím v nedohlednu, proto Lischka začíná přípravu na Letné.

Vedle Lischky v Ostravě scházeli také Adam Jánoš, Muhammed Sanneh a Ondřej Chvěja, kteří odcházejí na hostování do Karviné, ačkoliv gambijský bek zatím jen formou testů. Na první trénink naopak dorazili z hostování ve druhé lize Jiří Boula (Táborsko) a Lukáš Cienciala (Dukla Praha), běloruský reprezentant Arťom Koncevoj na úvodním tréninku ještě scházel, protože absolvoval zátěžové testy a do společné přípravy se zapojí v úterý.

Během úterka by měla Ostrava dotáhnout rovněž příchod stopera Martina Chlumeckého, který se nedohodl na prodloužení smlouvy s Teplicemi a v Baníku by mohl být náhradou za Lischku. "O Davida Lischku stále usilujeme, máme o něj zájem a chceme, aby s námi zůstal. Ale musíme být připraveni i na to, že to třeba nevyjde, a proto se dotahuje příchod Chlumeckého, po kterém bychom ale sáhli tak jako tak. Je to mladý hráč, který má šanci se zlepšovat," řekl trenér Ondřej Smetana.

Liberec neposílil. Zatím

Zatím beze změn v kádru oproti podzimní části sezony zahájili zimní přípravu liberečtí. Slovan už v minulých dnech definitivně opustil obránce Taras Kačaraba, který po ročním hostování ve Slavii zamířil do Edenu natrvalo na přestup. Trenér Severočechů Luboš Kozel nevyloučil posílení kádru. "Dnes jsme se sešli prakticky ve stejném složení, jako jsme končili na podzim. Ale přestupové okno teprve začíná a je možné, že k nějakým změnám dojde," řekl Kozel.

Liberečtí vzhledem k nezvykle teplému počasí netradičně zahájili zimní přípravu na přírodní trávě. "To bych tady v Liberci fakt nečekal. Letos je ta zima taková jiná, takže jsme za to byli rádi. Hráči určitě raději trénují na přírodní trávě než na umělce," uvedl Kozel.

Po podzimu devátý tým prvoligové tabulky navzdory aktuálním příznivým klimatickým podmínkám dvakrát během zimní přípravy odcestuje na soustředění do Turecka. "I když to teď nevypadá, obvykle tu nejsou moc příznivé klimatické podmínky. Když jsou hráči delší dobu na umělé trávě, ozývají se jim zranění. Na umělce je to jiný sport," poznamenal Kozel.

Pardubice zbrojí posilami z nižších soutěží

Pardubice vstoupily do přípravy se dvěma novými hráči. Do týmu přibyli stoper Marek Opluštil a útočník Nana Akosah-Bempah. Kádr naopak opustili hráči na hostování Mojmír Chytil, Jiří Sláma, Michal Beran a Ladislav Dufek, v rodné Brazílii zůstal Júnior Ramos. 

Sedmadvacetiletý Opluštil strávil většinu kariéry ve druhé lize, nejvíce zápasů odehrál za Žižkov. Podzimní část aktuální sezony odehrál ve třetiligovém Vyšehradě, který etická komise Fotbalové asociace ČR kvůli korupční kauze okolo bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra v prosinci vyloučila ze soutěže. Opluštil si dosud v nejvyšší soutěži připsal dva krátké starty v dresu Jihlavy.

Čtyřiadvacetiletý Akosah-Bempah má americké i ghanské občanství. Značnou část kariéry působil v Jihoafrické republice, první polovinu tohoto ročníku nastupoval za třetiligový pražský Motorlet.

Slovácko bez velkých změn

Odchod Navrátila je nejvýznamnější změnou v kádru týmu z Uherského Hradiště. Rovnocenná náhrada zřejmě nepřijde, podle kouče Martina Svědíka je to otázka klubové ekonomiky. "Chtěl bych Honzovi Navrátilovi za pět let u nás poděkovat, odvedl tady výbornou práci," řekl Svědík.

Do Karviné odešel gólman Pavol Bajza, kluby nyní řeší administrativní záležitosti transferu. Brankářskou dvojkou za Filipem Nguyenem bude zkušený Tomáš Fryšták, který naposledy působil na Slovensku v Senici a Trenčíně. Do Bohemians přestoupil záložník Daniel Mareček.

Žádné další zásadní změny se v kádru Slovácka neočekávají. Smlouvy sice dobíhají některým oporám jako Stanislavu Hoffmanovi či Marku Havlíkovi, ale jejich zimní odchod by neměl být na pořadu dne. "Věřím, že současný kádr už nikdo z klíčových hráčů neopustí. Jeho udržení bude naší prioritou," řekl Svědík.

Nevypadá to ani na žádné velké posilování. "Na trhu moc výběr není, nemůžeme si dovolit koupit dva hotové hráče. Je to otázka ekonomiky klubu," poznamenal kouč, který do přípravy povolal z B-týmu záložníky Aldina Ibrahima a Pavla Jurošku.

Hradec opuští Reichl a Rezek

Hradec Králové zahájil zimní přípravu fyzickými testy na FTVS v Praze. V kádru prvoligového nováčka zatím došlo jen k drobným změnám. Brankář Michal Reichl odešel na zkoušku do druholigové Dukly Praha, záložník Jakub Rezek předčasně ukončil hostování a vrátil se na Slovácko.

Devětadvacetiletý Reichl na podzim i kvůli zdravotním problémům neodchytal jediné soutěžní utkání A-týmu. O šest let mladší Rezek zasáhl do dvou ligových a celkem pěti soutěžních zápasů, střelecky se neprosadil.

Do přípravy Hradce Králové, který první část sezony zakončil na překvapivém sedmém místě tabulky, se zapojili také odchovanci obránce Daniel Kutík a útočník David Jurčenko.

Plzeň pouští Faltu

Falta přišel do Plzně před rokem z Olomouce, po slibném úvodu ale ve Viktorii ztratil místo v sestavě. Krajní záložník či bek na podzim zasáhl jen do šesti ligových a deseti soutěžních zápasů, připsal si jeden gól a jednu asistenci. Čtyřikrát nastoupil za B-tým ve třetí nejvyšší soutěži.

"Je ve věku, kdy je pro něj stěžejní, aby pravidelně nastupoval. Shodli jsme se, že je to pro obě strany nejlepší řešení," uvedl generální ředitel a majitel plzeňského klubu Adolf Šádek. 

Do kádru se vrátili mladí obránci Šimon Gabriel a Josef Koželuh, kteří strávili podzim na hostování v druholigovém Žižkově. Druhé mužstvo prvoligové tabulky jinak zůstává stejné jako v první části sezony. "K žádným velkým změnám není důvod, náš kádr je dostatečně silný a široký. Na druhou stranu nás čeká přípravný měsíc, v němž ještě k nějakému pohybu může dojít," řekl Šádek.

Šimon Falta s dresem Plzně
zdroj: Twitter Plzeň

Jablonec s Čížkem na lavičce

Ambiciózní Jablonec figuruje po podzimní části ligové sezony až na 14. místě tabulky, které by po sezoně znamenalo účast v baráži o nejvyšší soutěž. Hlavní trenér Rada u mužstva zůstává, vypomáhat mu nově bude Tomáš Čížek. Třiačtyřicetiletý bývalý ligový záložník v realizačním týmu hlavního kouče Petra Rady nahradil Zdeňka Kluckého, jenž se přesunul zpět k mládeži. Čížek bude plnit také roli vedoucího týmu.

"Bude to prakticky něco podobného, co jsem dělal v béčku. Tady to bude ve větší míře, co se týče organizace, protože u ligového týmu je to složitější. Určitě se na to těším, je to pro mě krok dopředu. Věřím tomu, že budu nápomocný tomu, abychom se zvedli a začali stoupat tabulkou nahoru," uvedl Čížek, který vedle Jablonce hrával za pražské kluby Spartu a Bohemians 1905 a několik ruských týmů.

Severočeský celek už v prosinci opustil nejlepší podzimní střelec Tomáš Čvančara, který přestoupil do Sparty. O šanci v útoku se znovu popere Ikaunieks, jenž v uplynulém roce hostoval v FK Liepaja. Sedmadvacetiletý ofenzivní univerzál hrával v Česku i za Mladou Boleslav, Zlín a Jihlavu.

Rada si do přípravy "áčka" vytáhl i mladé záložníky Davida Nykrína, Vojtěcha Weraniho a Michala Černáka. Na úvodním srazu po dovolené nechyběl čtyřicetiletý veterán Tomáš Hübschman, naopak další středopolař David Houska se kvůli zranění připojí později.

Zlín zpátky v tréninku, ale bez posil

Se stávajícím kádrem a zatím bez posil zahájili zimní přípravu fotbalisté Zlína. Na srazu chyběli v kabině oproti podzimu tři hráči. Brankář Matej Rakovan si o pár dní prodloužil volno po novoročním narození dcery, záložník Marek Hlinka je po drobném zákroku a Lamin Jawo se zapojí do tréninkového procesu koncem týdne. Se všemi ale klub pro jaro počítá.

Velké posílení kádru na východě Moravy neočekávají. "Už jsem ale avizoval, že bych rád měl v kádru větší konkurenci na krajích obrany a taky v útoku," řekl kouč Jan Jelínek, který v tomto roce začne studovat nejvyšší trenérskou licenci a zatím je veden jako asistent Marka Kalivody.

Karviná trénovala i s Jánošem

S obráncem Adamem Jánošem, u nějž se dotahuje možné hostování z Baníku Ostrava, vtrhli do přípravy fotbalisté Karviné. Vedle devětadvacetiletého defenzivního hráče se k týmu Bohumila Páníka připojili odpoledne také ostravský záložník Ondřej Chvěja nebo brankář Pavol Bajza ze Slovácka. V úterý doplní soupisku ještě třetí hráč z Ostravy, gambijský obránce Muhammed Sanneh.

Klub naopak opustili Matěj Jurásek, jenž se vrátil z hostování do pražské Slavie, a záložník Aleš Nešický s brankářem Petrem Bolkem, kteří dostali od vedení klubu povolení hledat si angažmá. Vedle kvarteta nových tváří se k týmu vrací Martin Vlachovský, jenž hostoval v druholigovém Prostějově, a Ukrajinec Ivan Želizko. Ten působil rok v lotyšském klubu Valmiera.

Kouč Páník zatím nemá tým kompletní, někteří hráči se z různých důvodů připojí do konce týdne. Vedle Juráska, Nešického a Bolka se do přípravy nezapojili ani dlouhodobě zranění Rafael Tavares a Daniel Bartl.

Budějovice už bez Talověrova

Trenér Jihočechů David Horejš s odchodem Talověrova počítal už po závěru podzimní části ligové sezony, kterou Dynamo zakončilo na osmém místě tabulky. "Je na cestě do Slavie, kterou by měl s velkou pravděpodobností posílit," řekl novinářům Horejš. "Rádi bychom v tomto nebo příštím týdnu dotáhli jednoho hráče, abychom místo po Maksovi zacelili," doplnil Horejš.

Těší ho příchod ruského mladíka Maxima Matvejeva z Lokomotivu Moskva. Devatenáctiletý zadák je v první řadě levým bekem, ale může naskočit i na dalších postech v obraně. "Měli jsme ho vytipovaného delší dobu a věřím, že nám zvýší konkurenci v týmu. Jedná se o mladého perspektivního hráče, který by u nás měl podepsat smlouvu. V juniorce Lokomotivu Moskva podával velmi dobré výkony, má dobrou kopací techniku a může nastupovat na pravém nebo levém kraji obrany. Doufáme, že by mohl navázat na působení Maksyma a prosadit se stejně jako on," uvedl Horejš.

V týmu zatím zůstává útočník Fortune Bassey, o kterého je rovněž zájem. Třiadvacetiletý Nigerijec se na podzim blýskl devíti ligovým brankami a na čelo tabulky kanonýrů ztrácí jediný gól. "Zapojil se s námi do přípravy. Všichni víme, že je o něj zájem. Uvidíme, jak to s ním dopadne. Věřím, že dokud u nás bude, zvládne podávat maximální výkony. Na podzim byl pro nás zcela klíčovým hráčem, tak bychom si přáli, kdyby s námi ještě zůstal. Pokud ale přijde výhodná nabídka pro celý klub, nikdo mu bránit nebude," prohlásil Horejš.

Na jihu Čech pokračují i hráči na hostování –⁠ ofenzivní univerzálové Mick van Buren s Ondřejem Mihálikem a záložník Patrik Hellebrand. Z dorostu si Horejš vytáhl do přípravy mladíky Jana Brabce, Davida Krcha a Daniela Haise. Do B-týmu naopak přešel pětatřicetiletý středopolař Petr Javorek. "Chtěli jsme mužstvo udržet takové, jaké bylo, což se nám povedlo. Jsem rád, že příliš změn nenastalo, je to pro nás důležité," doplnil Horejš.

Bohemians posílil Mareček

S novou posilou Danielem Marečkem zahájili Bohemians 1905 přípravu na jarní část prvoligové sezony. K pražskému celku se připojil i obránce Dominik Hašek z druholigové Chrudimi, o jehož hostování kluby jednají. "Klokani" v pondělí dopoledne absolvovali testy na koronavirus, první trénink mají na programu odpoledne v tréninkovém centru v Uhříněvsi.

Přestup třiadvacetiletého záložníka Marečka ze Slovácka oznámil vršovický celek v neděli. Haška, který má na kontě pět startů v nejvyšší soutěži za Mladou Boleslav, chtějí Bohemians na jarní hostování s opcí na přestup.

Z B-týmu Pražanů se do přípravy zapojil záložník Vladimír Zeman, z hostování ve Vyšehradu se vrátil gólman Marek Kouba. Ve středu se k mužstvu připojí Jevgenij Nazarov. Čtyřiadvacetiletý ruský stoper působil v minulosti v Teplicích.

Na startu přípravy disponují "klokani" 27 hráči do pole a čtyřmi brankáři, což se však může změnit. "V přestupním období zítra nemusí platit to, co dnes. Očekávat se dají pohyby jak do Bohemky, tak i směrem ven. S některými hráči řešíme prodloužení smluv, jiným hledáme větší herní vytížení," prohlásil sportovní ředitel klubu Miroslav Držmíšek.

Bohemians nastoupili do přípravy bez asistenta trenéra Ericha Brabce. Bývalý hráč Slavie či Sparty v týmu po podzimní části na vlastní žádost z rodinných důvodů skončil. Nahradil ho Jaroslav Veselý, jenž předtím dva a půl roku vedl Chrudim.

V pražském celku po vypršení smlouvy skončil Rus Vladislav Ljovin. Šestadvacetiletý záložník dal přednost návratu do vlasti. Do rakouské Admiry odešel po uplynutí kontraktu i další záložník Jan Vodháněl, který ale za Bohemians nehrál už od února.

Do přípravy nenastoupí středopolař Kamil Vacek, jemuž klub povolil hledat nové angažmá. Útočník Pavel Osmančík se zotavuje z operace ucha a po rekonvalescenci by ho Bohemians chtěli poslat na hostování stejně jako Michaela Ugwua. Nigerijský útočník však přípravu s "klokany" začal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články