Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kluby rozhodnou o osudu první a druhé ligy. Co je v sázce?

Jak a kdy se opět rozběhnou první a druhá fotbalová liga? Kluby musejí na ligovém grémiu v Praze odsouhlasit prodloužení sezony přes 30. června. Ligová fotbalová asociace (LFA) navrhuje, aby se současný ročník dohrál do poloviny července. A většina pro toto řešení se pravděpodobně v obou soutěžích najde. Jednání začne ve 14:00, jasněji by mohlo být vpodvečer.

zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Slavek Ruta

Ligový výbor LFA na konci dubna vzhledem k uvolňování vládních opatření proti koronaviru schválil znovuzahájení sezony bez diváků od 25. května. To ještě musejí potvrdit kluby. Rozhodovat bude každá ze soutěží zvlášť - k pokračování obou je tedy potřeba nadpoloviční počet devíti hlasů.

"Věřím, že zvítězí možnost dohrát stávající ročník na hřišti a ne u kulatého stolu. Na kluby netlačím, snažím se jasně vysvětlovat argumenty, proč je dobré a důležité ligu dohrát," řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

První ligu po nekompletních 24 kolech vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před Plzní. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která je pro většinu týmu pětikolová, a baráž o nejvyšší soutěž.

Je nám líto, video expirovalo.
Grémium bude rozhodovat o pokračování fotbalové ligy

Co v případě pozitivního testu?

Hlasovat pro pokračování sezony s největší pravděpodobností nakonec bude i Slavia, která má ale řadu výhrad. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík upozornil hlavně na zdravotní rizika.

LFA jedná o hygienických podmínkách při zápasech s ministerstvem zdravotnictví. Stále není jasné hlavně to, jak by se postupovalo v případě pozitivního testu na koronavirus v některém z klubů. Podle epidemiologa Rastislava Maďara, který je koordinátorem ministerské skupiny pro uvolňování přijatých opatření, by rozhodli hygienici.

"Záleželo by, jak by situaci vyhodnotila krajská hygienická stanice. Může se stát, že by do karantény poslala jedinou osobu, může se stát, že i osoby další, záleželo by na konkrétním posouzení. Doporučili jsme klubům, aby vytvořily dvě skupiny hráčů, které by spolu nepřicházely do kontaktu, ale bylo mi řečeno, že zejména v menších klubech je něco takového v praxi problém," prohlásil Maďar.

Jak mohou vypadat zápasy znovuobnovené první ligy?

Vyplňování zdravotních dotazníků

Všichni hráči a členové realizačních týmů musejí v den zápasu vyplnit zdravotní dotazník a aktualizovaný ho odevzdat nejpozději dvě hodiny před výkopem týmovému lékaři.

Přísná pravidla příjezdu na stadion

Kluby musejí uzpůsobit místa v autobuse tak, aby na dvousedačce byla pouze jedna osoba. Domácím týmům LFA doporučila zvážit individuální dopravu vlastními vozy. Oba kluby se mají dohodnout na odlišném příjezdu na stadion a do kontaktu nesmějí přijít ani při rozcvičení před zápasem. Po příchodu na stadion se mají hráči převlékat ve více místnostech, například oddělit členy základní sestavy a náhradníky.

Samostatné nástupy

Stejně jako k rozcvičce i k samotnému utkání nastoupí týmy samostatně, a ne společně, jak je obvyklé. Hráči a rozhodčí si nebudou podávat ruce a není dovoleno předzápasové focení.

Na lavičce ob sedačku

Každý z hráčů bude mít vlastní lahev na pití a konzumovat může pouze občerstvení od kuchaře a kustoda ze svého týmu. Na lavičkách náhradníků smí být obsazena pouze každá druhá sedačka. V případě, že místa nebudou stačit, dojde k prodloužení lavičky tím, že se doplní židle nebo křesla.

V kabinách co nejkratší dobu

Týmy budou odděleně odcházet i ze hřiště, a to jak v poločase, tak po závěrečném hvizdu. Kluby zajistí otevření dveří ve vnitřních prostorách stadionu, aby aktéři nemuseli sahat na kliky. V kabinách se mají týmy podle manuálu zdržovat co nejméně a sprchy pokud možno využívat jednotlivě. Na stadionu nemohou do sauny či ochlazovacích bazénů.

Všem bude změřena teplota

Zápasy se budou hrát bez diváků a zatím není přesně daný počet osob, který bude přítomen na stadionu. Od 25. května by se totiž měly začít konat akce pro 500 lidí. Stadion bude rozdělen na vnitřní prostory a tribuny. Před vstupem musí všechny osoby, které půjdou do vnitřních prostor, projít měřením teploty. Hráčům a realizačnímu týmu budou lékaři kontrolovat teplotu už před příjezdem na stadion. Lékařský tým musí po celou dobu pracovat v jednorázových rukavicích a s ochranou úst a nosu.

Tým na hotelu striktně oddělen

Zvláštní režim čeká na týmy i v hotelu, kde bude mužstvo ubytované. V hotelu by měl pobývat pouze daný tým, případně musí mít oddělené vlastní patro, vchod a výtah. V každém pokoji smí být pouze jedna osoba.

Evropské poháry v ohrožení?

Svoboda upozornil, že pokud by kluby v současné situaci, kdy je koronavirová pandemie v Česku na ústupu, dohrání soutěže odmítly, mohla by být ohrožena česká účast v příští sezoně evropských pohárů. "Když nám stát vytvoří podmínky pro dohrání a my se toho dobrovolně zřekneme, obrovsky riskujeme," podotkl Svoboda.

V současné situaci podle něj není možná ani varianta, že by se dohrála jen základní část a nadstavba se zrušila. Ztrátu LFA v případně předčasného ukončení sezony vyčíslil na 80 až 90 milionů korun. K dohrání soutěže v kompletní podobě i s nadstavbou vyzvali hlavní sponzoři a partneři ligy.

Má liga pokračovat? I to rozebíral FOTBAL FOKUS PODCAST:

"Rozumíme tomu, že prodloužení sezony s sebou přináší určité komplikace, které ale mají řešení. Návrat do normálu, i když s kompromisy, je tím nejlepším a jediným, co fotbal sám pro sebe a vlastně i celou společnost může udělat. Spoléhat na to, že koronavirus najednou zmizí, nejde. Fotbal se musí připravit a přizpůsobit tak jako všechna dalších odvětví naší ekonomiky," řekl generální ředitel Fortuny David Vaněk.

Zvládnou se i volby?

Na grémiu se také bude volit větší část ligového výboru včetně nového předsedy. Jediným kandidátem je stávající šéf Svoboda. Čtyřletý mandát mu vyprší stejně jako dalším čtyřem ze sedmi členů ligového výboru, který je řídícím orgánem LFA. Svobodu opakovaně kritizovala rivalská Slavia a především její předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

Šéfovi ligy vyčítá, že údajně nezvládl komunikaci při koronavirové krizi a že je zároveň ve vedení Sparty. Protikandidáta ale Slavia nepostavila. Tvrdík o víkendu uvedl, že by nejraději volby o tři až šest měsíců odložil.

Bez protikandidáta půjdou na ligovém grémiu do voleb i oba dosavadní místopředsedové za první a druhou ligu Adolf Šádek z Plzně a Petr Heidenreich z Ústí nad Labem. V sedmičlenném výboru budou i nadále pokračovat Dariusz Jakubowicz z Bohemians 1905 a Václav Brabec z Baníku Ostrava, jimž vyprší mandát až v dalších letech.

Dvě pozice člena výboru se naopak uvolnily. Končí slávista Jan Nezmar, který stejně jako Tomáš Provazník z druholigového Sokolova už znovu nekandiduje. O uvolněnou pozici za první ligu se budou ucházet čtyři funkcionáři - Nezmarův klubový kolega Tomáš Bůzek, který byl dosud v kontrolním výboru, zlínský Zdeněk Grygera, liberecký Libor Kleibl a olomoucký Ladislav Minář. O místo druholigového zástupce se utkají královéhradecký Richard Jukl a chrudimský Tomáš Linhart. Volit se bude také Bůzkův nástupce ve tříčlenném kontrolním výboru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články