Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kluby o změně formátu ligy zatím nerozhodly, jasno musí být do konce června

Praha  - Grémium Ligové fotbalové asociace zatím nehlasovalo o plánované změně herního systému první ligy. Řeší se ještě menší úpravy v navrhovaném modelu nadstavby a schvalovací proces byl prozatím odložen. Podle šéfa LFA Dušana Svobody jsou však kluby připraveny odsouhlasit, aby se od sezony 2018/19 hrála vedle současného třicetikolového modelu také nadstavbová část se třemi skupinami v systému 6-4-6. Učinit tak musí do konce června.

"Během zimní přestávky jsem objel všechny kluby a získal jsem zpětnou vazbu. Navrhli jsme modifikaci, o které nyní budeme s kluby znovu jednat, a dali jsme jim čas si to promyslet, ke které variantě se přikloníme," uvedl na tiskové konferenci Svoboda.

"Při hlasování by to asi bez problémů prošlo, ale nechci, aby z toho měl některý klub pachuť. Chci, aby to všichni vzali za své. Do 30. června se musíme rozhodnout, pak nás čekají ještě jednání s televizními společnostmi, ale jsem přesvědčený, že od sezony 2018/19 bude nový model," doplnil Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Kluby se zatím nedohodly na změnách systému fotbalové ligy

Podle původního návrhu by se nadstavba hrála ve třech skupinách. Prvních šest týmů by hrálo o titul. Týmy na sedmém až desátém místě by se utkaly o sedmou příčku znamenající účast v baráži o Evropskou ligu s týmem na čtvrtém, či pátém místě. Zbylých šest celků by hrálo o udržení, přičemž poslední by sestoupil přímo, týmy na 14. a 15. pozici by hrály baráž s druhým a třetím z druhé ligy. Po diskusích mezi kluby však nejsou vyloučeny změny v prostřední skupině.

"Objevily se spekulace, že je výhodnější být sedmý než šestý," vysvětlil Svoboda. Vznikly tak další dva návrhy. V jednom by se prostřední skupina vůbec nehrála, druhým je, že by sedmý tým hrál dvojzápas s týmem na desátém místě a osmý s devátým. Vítězové by se utkali v dvojutkání o to, kdo si v baráži zahraje se čtvrtým, či pátým celkem o Evropskou ligu.

Diskutuje se i o změnách v poslední skupině, protože některé kluby druhé ligy nesouhlasí s baráží o postup. Ve hře tak zůstává varianta přímého sestupu posledních dvou celků. "Potkáme se 8. března, kdy to budeme řešit. Budu se jim snažit vysvětlit, v čem je baráž pro ně výhodná. Rovněž se budeme zabývat změnou herního formátu i pro druhou ligu, která se také potýká s nedostatkem zápasů," doplnil Svoboda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články