Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Když tvrdě pracujete, všechno přijde. Jsem ve Spartě šťastný, říká Birmančevič

Před rokem přicházel do Sparty po nevydařeném angažmá v Toulouse a chtěl hlavně hrát, teď byl Veljko Birmančevič vyhlášen nejlepším fotbalistou sezony české ligy. Šestadvacetiletý srbský křídelník získal v anketě nejvíc bodů a pomohl Pražanům k obhajobě titulu a k zisku českého poháru. Přiznal, že právě tým, který hraje o trofeje, potřebuje.

Veljko Birmančevič s Vitíkem a asistentem Friisem
zdroj: Reuters autor: Yiannis Kourtoglou

"Bral jsem to jako nejdůležitější sezonu. V Toulouse jsem celý rok moc nehrál, pak je těžké se do toho dostávat. Když jsem přicházel, myslel jsem na to, abych znovu začal hrát. Abych dával góly, připravoval je pro spoluhráče. Myslím, že každý viděl, jak bojuji na hřišti. To samé na každém tréninku. Odehrál jsem v sezoně skoro padesát zápasů. Jsem šťastný, co jsem ukázal na hřišti," řekl Birmančevič.

"Že se stanu nejlepším hráčem ligy, jsem rozhodně nečekal, ale když tvrdě pracujete, všechno přijde. Vážím si toho, stát se nejlepším hráčem v jakékoliv lize není snadné," dodal srbský reprezentant, který byl s 27 body za 16 gólů a 11 asistencí nejproduktivnějším hráčem ligového ročníku.

Řada hráčů potřebuje v novém angažmá nějaký čas na aklimatizaci, Birmančevič ale zářil hned v první sezoně. "Normálně když někde hrajete první sezonu, je to vždy složité. Ale mně je 26 let, nejsem zase tak mladý, takže adaptace proběhla rychle. Hrál jsem v různých ligách, za poslední tři roky jsem třikrát změnil zemi, kulturu. Vím, jak se s tím vyrovnat, takže to pro mě bylo jednodušší," konstatoval fotbalista, který vystřídal několik srbských klubů i Malmö a Toulouse.

Angažmá na Letné mu sedlo skvěle. "Pro mě je důležité, že hraju za Spartu, která bojuje o titul, domácí pohár, evropské poháry. Jsem ten typ, který potřebuje hrát o trofeje. V týmu, který se pohybuje třeba ve středu tabulky, nemohu ukázat to nejlepší, co ve mně je. Myslím, že tohle je pro mě dobrý klub. Úžasné propojení mezi mnou a Spartou a ukázal jsem to na hřišti," řekl Birmančevič.

Za rok se také zlepšil v češtině. "Trochu rozumím. Řekněme tak nějakým 30 až 40 procentům toho, co kluci říkají. Snažím se trochu mluvit, ale ještě to není tak dobré. Ale jsme Slované, máme hodně podobných slov. Takže je pro mě jednodušší se to naučit," uvedl Birmančevič.

V Praze se srbskému fotbalistovi moc líbí. "Většinou jsem do nějakých dvou tří hodin odpoledne v tréninkovém centru na Strahově. Když se vrátím domů, snažím se odpočinout si a třeba na hodinu a půl až dvě si jdu lehnout. To manželka nemá ráda," vysvětloval s úsměvem. "Pak se třeba spolu jdeme někam projít, centrum je krásné. Mám pár oblíbených restaurací, kde skvěle vaří a kam pravidelně chodím," doplnil Birmančevič.

Výkony ve Spartě mu vynesly pozvánku na mistrovství Evropy. Za reprezentační "áčko" přitom nastoupil zatím jen třikrát v roce 2021. "Bude to zase nová zkušenost, těším se na to. Nebyli jsme na Euru 24 let, každý v Srbsku to bude sledovat. Očekávání jsou veliká. Když to nedopadne úplně nejlépe, bude to trochu problém. Je to sport, ale srbská mentalita je prostě taková, že se vždy čeká to nejlepší. Dalším cílem je postup na mistrovství světa," řekl Birmančevič.

"Na začátku příští sezony pak budeme se Spartou bojovat o Ligu mistrů. Ani nevím, jak dlouho v Lize mistrů nebyla. Pokusíme se o to," dodal Birmančevič, na něhož Sparta během jarní části sezony uplatnila opci a podepsala s ním víceletou smlouvu.

Anketa Ligové fotbalové asociace o nejlepší hráče první fotbalové ligy za sezonu 2023/24:

Hráč sezony: 1. Veljko Birmančevič (Sparta Praha) 153 b., 2. Pavel Šulc (Plzeň) 108, 3. Oscar Dorley (Slavia Praha) 17.

Trenér sezony: 1. Brian Priske (Sparta Praha) 146, 2. Miroslav Koubek (Plzeň) 118, 3. Jindřich Trpišovský (Slavia Praha) 48.

Cizinec sezony: 1. Birmančevič 166, 2. Lukáš Haraslín (Sparta Praha) 55, 3. Oscar 48.

Objev sezony: 1. Tom Slončík (Zlín) 92, 2. Sampson Dweh (Plzeň) 72, 3. Tomáš Rigo (Ostrava) 51.

Osobnost sezony: 1. Marek Matějovský (Mladá Boleslav) 75, 2. Michal Kadlec (Slovácko) 69, 3. Tomáš Hübschman (Jablonec) 54.

Hráč sezony podle hlasování fanoušků v anketách hráč utkání: Šulc.

Doprovodné ankety (vyhlášeny už dříve):

Brankář sezony: 1. Jindřich Staněk (Plzeň/Slavia Praha) 126, 2. Peter Vindahl (Sparta Praha) 105, 3. Martin Jedlička (Bohemians Praha 1905/Plzeň) 91.

Obránce sezony: 1. Robin Hranáč (Plzeň) 123, 2. Ladislav Krejčí II 73, 3. Filip Panák (oba Sparta Praha) 63.

Záložník sezony: 1. Birmančevič 119, 2. Šulc 111, 3. Oscar 38.

Útočník sezony: 1. Jan Kuchta (Sparta Praha) 113, 2. Mojmír Chytil (Slavia Praha) 109, 3. Tomáš Chorý (Plzeň) 78.

Druhá liga:

Hráč sezony: 1. Jakub Hora (Dukla Praha) 26, 2. Bojan Dordič (Táborsko) 15, 3. Radek Šiler (Sparta Praha B) 11.

Trenér sezony: 1. Tomáš Janotka (Olomouc B) 52, 2. Petr Rada (Dukla Praha) 51, 3. Roman Nádvorník (Táborsko) 19.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články