Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kdo vyhraje ligu? Plzeň startuje cestu za obhajobou v Teplicích, Sparta po kolapsu hostí Liberec

Je to tady. Začíná nová sezona první fotbalové ligy. Titul obhajuje Plzeň, hlavním favoritem je ale podle bookmakerů Slavia. Sparta pod novým trenérem Brianem Priskem zkusí ukončit čekání na mistrovský pohár trvající od roku 2014. Všechny tři elitní kluby v létě poměrně výrazně posílily kádr. Plzeň začíná v sobotu v Teplicích. Sparta po fiasku ve Stavangeru a vyřazení z kvalifikace Evropské konferenční ligy přivítá v neděli Liberec. Ve stejný den Slavia vyzve Hradec Králové v jeho mladoboleslavském azylu.

Do nového ročníku jde Plzeň opět až jako třetí největší favorit za bohatšími pražskými rivaly. O titulu Viktoria znovu nahlas nemluví.

"Do ligy vstupujeme s tím, že chceme zvládnout úvod. Od toho se to všechno odrazí. Sparta se Slavií samozřejmě vyhlásí útok na titul, my se budeme snažit na té špičce být také. Uvidíme, na co to bude stačit," řekl trenér Michal Bílek.

Plzeň oproti minulé sezoně opustily dvě opory: nejlepší ligový střelec Jean-David Beauguel a stoper Eduardo Santos. Na druhou stranu angažovala hned osm posil a navíc na přestup z Lechu Poznaň získala univerzála Jana Sýkoru, který už v uplynulém ročníku na západě Čech hostoval.

Poslechněte si předsezonní vydání Fotbal fokus podcastu:

Plzeňští šampioni v úterý deklasovali HJK Helsinky 5:0 a v součtu s venkovní výhrou 2:1 hladce postoupili do 3. předkola Ligy mistrů. To svěřenci trenéra Michala Bílka to rozehrají v úterý na hřišti moldavského Tiraspolu. Generálku Viktoria absolvuje v Teplicích, které čtyřikrát za sebou porazila bez inkasované branky a poslední tři duely vyhrála 1:0.

"Jsme jednoznačně rádi, že jsme dvojzápas s Helsinkami zvládli. Ale v žádném případě nějak nepreferujeme jednu soutěž před druhou. Chceme zahájit ligu dobře. Už jsme o tom mluvili s hráči, že liga a evropské poháry jsou pro nás na stejné čáře. Neříkám, že v Teplicích neuděláme nějaké změny. Může se to stát, uvidíme, jaký bude zdravotní stav hráčů," uvedl Bílek.

Posílená Slavia se chce vrátit na výsluní

Také Slavia výrazně rozšířila kádr. Červenobílí angažovali šest posil včetně dvou Brazilců - křídelníka Ewertona a obránce Santose, jenž na jaře hostoval z Karviné v Plzni. Z obvyklé základní sestavy opustil Vršovické v létě jen Alexander Bah, skončil také zkušený stoper Ondřej Kúdela.

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského se v minulé sezoně po třech titulech za sebou museli spokojit s druhou příčkou a v nadcházejícím ročníku neberou nic než první místo. K práci v klubu se vrátil jeho šéf Jaroslav Tvrdík, který se v uplynulých měsících léčil z onkologického onemocnění.

"Vím, že budeme mít těžké soupeře. Jsem opatrný, vnímám respekt k soupeřům, ale smyslem mého návratu je, že jsme extrémně motivováni a uděláme vše pro to, aby se titul do Edenu vrátil," uvedl Tvrdík.

Slavia vstupuje do nového ročníku proti Hradci Králové, s kterým vicemistrovský celek v posledním vzájemném duelu nečekaně klopýtl a v nadstavbě mu v Mladé Boleslavi podlehl 3:4.

"Hradec bude sázet na to samé, co mu v utkání přineslo úspěch. My tam udělali hrubé chyby do defenzivy, soupeře jsme pustili do vedení, navíc jsme neproměnili hrozně moc šancí. Doplatili jsme na špatný vstup do utkání, celkově ten výkon nebyl dobrý. Musíme se z toho poučit a nepustit Hradec do podobných situací znovu," upozornil slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Sparta zkolabovala, a to liga ani nezačala

Sparťané nezvládli začátek sezony pod novým dánským koučem Priskem a s Vikingem po úvodní domácí bezbrankové remíze ve čtvrtek v Norsku prohráli 1:2 gólem z nastaveného času. V evropských pohárech tím pro tuto sezonu skončili.

"Přijímám za to zodpovědnost, jsem hlavní trenér. Připravím hráče na Liberec, což bude další složitý zápas. Pro nás je každé utkání těžké, protože nás chtějí všichni porazit. Musíme přijmout tlak a táhnout za jeden provaz," řekl Priske.

Sparta naposledy ovládla ligu v ročníku 2013/14. "Ultimátní cíl je jednoznačný - titul, který chceme. Jsme na začátku nové cesty a chceme jí dát čas a šanci. Máme hladový tým, kluci chtějí vyhrávat," řekl sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Letenští nezůstali pozadu za Slavií a Plzní a rovněž v létě výrazně doplnili kádr. Řada z nových hráčů navíc aspiruje na základní sestavu. Největší posilou se jeví bývalý slávistický útočník Jan Kuchta, favorit na titul krále střelců.

Slovácko může mířit vysoko

Na čelních příčkách se chce udržet Slovácko, které dvakrát za sebou skončilo čtvrté a v minulém ročníku vyhrálo MOL Cup.

Začíná proti nováčkům z Brna. Mužstvo z Uherského Hradiště navíc ve čtvrtek rozehraje 3. předkolo Evropské ligy v Istanbulu proti Fenerbahce. "Nám půjde nejen o dobrý vstup do ligy, ale i o přípravu na první pohárový zápas. My ale máme cíle nastaveny tak, že chceme každý zápas vyhrát, a také v Brně pro to uděláme maximum," řekl trenér Slovácka Martin Svědík.

Baník, Mladá Boleslav a kdo další?

Pohárové ambice mají i Baník s navrátilcem trenérem Pavlem Vrbou a Mladá Boleslav. Ostrava při obnovené ligové premiéře kouče Pavla Vrby doma vyzve Olomouc. Hanáci neporazili Baník v posledních osmi ligových soubojích. Mladá Boleslav se v dalším sobotním duelu představí ve Zlíně, který v minulém ročníku nejvyšší soutěže dvakrát zdolala o gól.

Pardubice v domácím azylu v pražském Ďolíčku změří síly s Českými Budějovicemi. Na lavičce Jihočechů čeká soutěžní debut trenéra Jozefa Webera. Jeho předchůdce David Horejš rovněž v neděli poprvé v lize povede fotbalisty Jablonce doma proti Bohemians 1905.

Podzim skončí už v polovině listopadu, jaro bude zprvu hodně mrazivé

Počtvrté v ligové historii se po odehrání 30 kol rozdělí tabulka na tři části a následovat bude pětikolová nadstavba. Šest nejlepších týmů si zahraje skupinu o titul, šest nejhorších skupinu o záchranu a čtveřice na sedmém až desátém místě skupinu o umístění. Přímo spadne pouze nejhorší mužstvo, další dvě čeká baráž s druhým a třetím celkem druhé ligy.

Nejvíce ohrožené sestupem jsou podle bookmakerů Teplice, které se už v minulé sezoně zachránily mezi elitou až v baráži. K dalším adeptům na boj o záchranu patří nováček z Brna, Pardubice či Zlín.

Podzimní část bude mít kvůli mistrovství světa v Kataru, kam česká reprezentace nepostoupila, jen 16 kol a skončí netradičně už v neděli 13. listopadu. Jarní fáze odstartuje o posledním lednovém víkendu. Stejně jako v minulé sezoně se budou hrát v sobotu i v neděli čtyři zápasy jednoho kola. Při každém duelu bude asistovat videorozhodčí a poprvé v historii bude na všech utkáních jednotný ligový míč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články