Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kayamba se trefil po roce a půl. Doufám, že ho to nakopne, říká trenér Guľa

Plzeňský fotbalista Joel Kayamba při domácím vítězství 3:1 nad Bohemians 1905 ukončil dlouhé čekání na prvoligový gól. Osmadvacetiletý křídelník z Konga skóroval poprvé po 39 zápasech od července 2019. Trenér Viktorie Adrian Guľa doufá, že Kayambu branka nakopne a na další trefu nebude znovu čekat rok a půl.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Kayi je elegantní jeden na jednoho, ale my také potřebujeme, aby křídelníci byli snajpři, vytvářeli pozice pro svoje spoluhráče, měli finální nebo aspoň předfinální asistence a samozřejmě gólovost," řekl Guľa po utkání 20. kola.

"Super, že se mu to dneska podařilo proměnit. Ale neznamená to, že má vystaráno zase na rok a půl. Tedy doufám, že to neznamená, že se na tom zabrzdí, ale nakopne ho to a nadále bude pracovat na koncovce a finálních přihrávkách v tréninku. Všichni včetně jeho potřebujeme, aby byl efektivní," přidal slovenský kouč.

Kayamba v závěru prvního poločasu nejprve velkou příležitost zahodil, když v šestnáctce prováhal ideální čas ke střele a napálil jen obránce Bohemians Lukáše Hůlku. Ve 43. minutě ale předchozí zaváhání odčinil a i díky špatné domluvě stopera Daniela Krcha s gólmanem Patrikem Le Giangem snadno zamířil do odkryté branky.

"Já na ten gól dlouho čekal, takže jsem rád, že to tam konečně padlo," řekl Kayamba. "Dostal jsem se k míči a trefil hráče z Bohemky, ale stále jsem věřil, že buď nahraju na gól nebo ho dám. Měl jsem dobrý pocit už i na tréninku. Po dvou minutách přišla další šance, kterou jsem už proměnil. Bylo to sice do prázdné brány, ale gól je gól," doplnil bývalý hráč Opavy nebo Pardubic.

Pochválil také plzeňského brankáře Jindřicha Staňka, jenž ve 49. minutě za stavu 1:0 zneškodnil pokutový kop Josefa Jindřiška. "Kdyby Bohemka vyrovnala, bylo by to pro nás těžké. Gratulace Jindrovi, říkal jsem mu, že nás zachránil. To, že Bohemka neproměnila penaltu, pro nás byl klíčový moment. Ještě víc jsme přidali plyn a nakonec zvládli zápas úplně v pohodě," prohlásil Kayamba, který v 69 ligových utkáních celkem zaznamenal pět branek a 12 asistencí.

Západočeši poskočili na šesté místo tabulky. "Pro nás je každý zápas těžký, nikdo tady nechce prohrát a má proti Plzni větší motivaci. Záleží jenom na nás. Bohemka byla dobře připravená a v prvním poločase nás do ničeho nepustila. Ale my jsme pořád věřili, i když hřiště nebylo tak dobré, jak jsme byli zvyklí. Chtěli jsme vyhrát a povedlo se nám to," dodal Kayamba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články