Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Karviná má problém, kvůli třem pozitivně testovaným musí do karantény. Skupina o záchranu se nejspíš nedohraje

Dohrání skupiny o záchranu v první lize je ve vážném ohrožení. Tým Karviné musí nastoupit do dvoutýdenní karantény. V klubu jsou čtyři případy nákazy koronavirem, z toho tři hráči a jeden člen vedení. Vzhledem k celoplošné izolaci karvinského mužstva nebude podle předsedy Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody pravděpodobně možné dokončit nejvyšší soutěž v plánovaném formátu.

Vzhledem k celoplošné izolaci karvinského mužstva nebude podle předsedy Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody pravděpodobně možné dokončit nejvyšší soutěž v plánovaném formátu. Do závěru sezony zbývají odehrát dvě kola nadstavbové části.

"Pokud by byla na klub uvalena striktní a plošná čtrnáctidenní karanténa, už by to bylo řešitelné jen velmi obtížně," uvedl už dopoledne Svoboda pro SeznamZprávy.cz.

"Jak jsem se dozvěděla, jsou to klíčoví hráči, nejlepší hráči týmu. My vydali opatření, že všichni jejich kolegové šli do karantény. Na stadionu samozřejmě probíhá dezinfekce. Všichni půjdou na testy, které se budou opakovat po 14 dnech karantény, takže standardní opatření," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová.

V sobotu se určitě nebudou hrát zápasy Zlín - Karviná, Příbram - Teplice a Opava - Olomouc. Kromě utkání Karviné odložila LFA další dva duely o záchranu "z důvodu zachování regulérnosti soutěže". Další utkání nejvyšší soutěže se uskuteční podle plánu.

Pozitivní testy karvinských fotbalistů na covid-19 potvrdil asistent trenéra Petr Mašlej. "Přinesl to do klubu asi kondiční trenér mládeže, který dělá na dole. Kluci s ním byli ve styku," řekl Mašlej Radiožurnálu. Karvinsko je momentálně nejpostiženějším regionem v zemi, nákaza koronavirem se tam rozšířila mezi horníky těžební společnosti OKD.

"Přestože jsou to trénované osoby, víme od trenéra týmu, že taktak dohráli a musel je střídat uprostřed posledního zápasu. Asi tam virus zasáhl dost. Jeli spolu autobusem, společné šatny a tak podobně," konstatovala Svrčinová.

Titul pro Slavii by ohrožen být neměl

Pokud by zhoršení epidemiologické situace nebo nesouhlas klubů znemožnily dohrání ročníku, neměl by být podle regulí vyhlášen mistr a z ligy by ani nikdo nesestoupil.

Svoboda ale před restartem soutěže připustil možnost, že pokud by se kompletně dohrála alespoň skupina o titul, mohl by být nový mistr vyhlášen. Kluby by ovšem musely tuto variantu odsouhlasit na ligovém grémiu.

Jistotu prvního místa již získala Slavia Praha. Obhájce trofeje má na čele tabulky dvě kola před koncem nadstavbové části nedostižný devítibodový náskok na druhou Plzeň.

Bude hrát příští rok ligu 17 týmů?

Pokud by se nedohrála skupina o záchranu, v níž Karviná figuruje, z nejvyšší soutěže by nikdo nesestoupil. Z druhé ligy by postoupil jen vítěz a zrušila by se baráž. Příští ročník nejvyšší soutěže by hrálo 17 místo obvyklých 16 týmů.

Karvinským fotbalistům po 33 z 35 kol patří 14. místo v tabulce, které by za normálních okolností znamenalo účast v baráži o první ligu. Svěřenci slovenského kouče Juraje Jarábka mají dvoubodový náskok na poslední Příbram.

Zhruba před 10 dny musel kvůli nakaženému hráči nastoupit do dvoutýdenní karantény druholigový Třinec. Nakonec se vrátil do soutěže o tři dny dříve. Tři jeho zápasy byly odloženy a mírně se posunuly i závěr ligové skupiny o záchranu a baráž.

Před restartem první ligy se objevila nákaza u jednoho hráče v Mladé Boleslavi a mistrovské Slavii. Oba nakažení fotbalisté se již z nemoci covid-19 vyléčili a zapojili se zpět do tréninku. Identitu pozitivně testovaných LFA ani kluby nezveřejňují.

Zdroj
ČTK, irozhlas.cz, iSport, Seznam Zprávy

Hlavní zprávy

Nejčtenější články