Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanonýr Komličenko? Má velkou ambici jít do zahraničí. Odchod je reálný, ale nespěchejme, říká kouč Weber

Na lavičce Mladé Boleslavi je už více než rok a aktuálně bojuje o to, aby se jeho celek udržel v nejlepší šestce. Nejen proto byl Jozef Weber vyhlášen trenérem února. "Ale velkou zásluhu na tom mají hráči i realizační tým. Takové ocenění je cena pro celý klub," říká. Spolehnout se může hlavně na skvělou zálohu vedenou Markem Matějovským a nejlepšího střelce soutěže Nikolaje Komličenka.

Přestože to nedělá často, nedávno udělal výjimku. Svým svěřencům objednal za ocenění nejlepší trenér měsíce něco na zub. "Ale hlavně zdravého a výživného," směje se Weber. "Chtěl jsem jim tím poděkovat. Hodně si toho cením," dodává osmačtyřicetiletý kouč.

Vývoj fotbalové ligy týden co týden mapuje Fotbal fokus podcast. Poslouchejte:

V kádru má nejlepšího střelce ligy. Nikolaj Komličenko má závratných 21 gólů, a to zbývají před blížící se nadstavbou ještě tři kola. Boleslav čeká příští pondělí v dohrávce Liberec, poté míří na Duklu a ve 30. kole hostí Zlín.

Jak ale Weber říká, když loni v únoru do Mladé Boleslavi přišel a nahradil Dušana Uhrina mladšího, nacházel se Komličenko ve složité situaci. "Nebyl útočník číslo jedna. Nebyl ani v dobré herní a psychické kondici. Ani mu moc nevěřilo mužstvo. To všechno si musel získat na hřišti," vzpomíná bývalý záložník.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

Jenže když se s Komličenkem pracuje, na hřišti to pak vrchovatě vrátí. "Je to jiná nátura a je potřeba si na něj zvyknout. Pak to hráči pochopili. Začal víc pracovat a mužstvo ho přijalo. I on si týmu víc váží," říká ke třiadvacetiletému Rusovi, který letos v lednu přestoupil do Boleslavi natrvalo z Krasnodaru a podepsal smlouvu na tři a půl roku.

"Cítím u něj velký pokrok a obrovskou ambici se prosadit v zahraničí. Bere to u nás jako přestupní stanici, ale nám to vůbec nevadí. Byli bychom rádi, kdybychom mu k takovému angažmá mohli pomoct," říká Weber v Dohráno Plus.

Komličenkův odchod tedy reálný je, na druhou stranu ale není kam spěchat. "I z Komliho cítím, že by nerad odcházel ukvapeně. Pokud bude dobrá nabídka, odejde. Chtěl by zůstat v kvalitní soutěži někde v západní Evropě," dodává Weber.

Tomu právě Komličenko trochu přidělal vrásky na čele, Boleslav se totiž bez své útočné jedničky musela kvůli karetnímu trestu obejít v posledním utkání na Bohemians 1905. V Ďolíčku se nakonec hrálo bez branek. "(Tomáš) Přikryl říkal, že nám chyběl," dokazuje Weber, jak si na Komličenka tým zvykl.

Po osmé žluté kartě prý každopádně "Koljovi" neřekl nic. "Bylo to v nějaké 78. minutě se Spartou, kdy se snažil v presinku získat balon. Faul to byl. Spíš jsem mu vyčinil dřív za karty za protesty," dodává Weber, který dříve vedl právě Bohemku a poté Karvinou.

V elitní šestce by nyní Boleslav rád udržel. "Jéje, že chceme zůstat," směje se. "Za sebe a klub říkám, že bychom urazili fotbalového Boha, kdybychom spekulovali a žili si pěkné zápasy s Plzní a Spartou."

Vedle Komličenka je pro něj dalším klíčovým mužem kádru Marek Matějovský. "S Márou jsem ještě hrál, pro nás je vzájemný vztah velmi důležitý. Pomáhal nám i na podzim, kdy nebyl ve všech sestavách."

V nadsázce říká, že ho ze hřiště nemůže sundat, ani kdyby chtěl. "Vypadá dobře. Jsou to hráči, na které lidí chodí. Věřím, že Mára ještě nějakou sezonu přidá," říká Weber, jehož syn nyní hraje v Třinci druhou nejvyšší soutěž.

"Když se výjimečně potkáme, paní má radost. Řekne nám, ať se bavíme, že to nemůže poslouchat. Pořád fotbal, fotbal, fotbal. Moc se nevidíme, musíme to probrat," vysvětluje k dvaadvacetiletému záložníkovi, jehož chvíli vedl i v Karviné.

"Zjistili jsme, že to není jednoduchá záležitost, když jsem ho chvíli vedl. Jsem rád, že je v Třinci, potřebuje herní vytížení, mužstvo mu sedlo, je dobře charakterově složené, je to pro něj dobrá štace," chválí brněnského odchovance.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články