Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kanga o trenérech Sparty: Proč rád vzpomíná na Stramaccioniho a co ho naučil Ščasný?

Hráčem Sparty je teprve od konce ledna 2018 a za tu dobu už v klubu zažil tolik koučů, že by mu na to nestačily prsty jedné ruky. Na Letné se totiž protočil neuvěřitelný zástup hned šesti trenérských jmen. Guélor Kanga je jednou z nejvýraznějších postav mužstva a na podzim se mu gólově dařilo. Jakou roli v tom sehrál třeba Václav Jílek? Jak Kanga vzpomíná na Andreu Stramaccioniho? A co ho učil Zdeněk Ščasný?

Guélor Kanga
zdroj: ČTK

Kangova produktivita na podzim byla více než solidní, excentrický záložník parádními góly rozhodně nešetřil.

Úžasným projektilem, který se dostal do nominace na Gól roku, třeba loni srazil do kolen Jablonec. Sparta tak i po trefě Hložka tehdy v červenci zvítězila 2:0.

Od té doby ale uplynulo více než půl roku a Pražané jsou až na devátém místě tabulky. A když to již vypadalo, že se jim záblesk formy vrací, došlo kvůli šíření koronaviru k přerušení ligy.

Zatím ani není jasné, zda se tím - a navíc bez zápasů - krátí na Letné i Kangovy dny.

Devětadvacetiletý Gabonec má smlouvu pouze do 30. června, tedy termínu, do kdy chce Ligová fotbalová asociace dohrát v kompletní podobě nejvyšší soutěž.

A jestli bude ochota na prodloužení kontraktu, je zatím velká neznámá.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanga: Musíme jako mužstvo držet pohromadě

Václav Kotal je každopádně už šestým trenérem, kterého Kanga ve Spartě zažil. 

Je vysoce pravděpodobné, že od vedení klubu dostane sedmašedesátiletý kouč důvěru i pro další sezonu.

Jestli u toho bude i Kanga, se teprve uvidí. Kotal ho nicméně naposledy nechal sedět na lavičce při pohárové demolici Ostravy (5:0) i v derby proti Slavii (1:1).

O většině svých trenérů hovoří Kanga pozitivně a rovněž s respektem. Kotal nahradil odvolaného Václava Jílka v polovině února.

"Jílek mě hodně obsazoval. Dost se mnou diskutoval o útoku i obraně," říká v rozhovoru pro ČT sport bývalý hráč Crvené zvezdy Bělehrad.

Guélor Kanga
zdroj: ČTK

Předtím působil i v ruském Rostovu, nejvíc gólů začal sázet ale až ve Spartě. Hned ve svém prvním utkání se v Praze uvedl gólem z penalty.

Tehdy u toho ještě byl Andrea Stramaccioni. Ten ale zkraje roku 2018 odtrénoval jen tři ligové zápasy, načež vedení Sparty definitivně došla trpělivost.

"Mám na něj skutečně dobré vzpomínky, protože právě on chtěl, abych do Sparty přišel. Dal mi důvěru," tvrdí Kanga.

Na Stramaccionim mu prý imponovala jeho otevřenost. "Obsazoval mě do zápasů a určil mě na penalty. Byl to opravdu dobrý trenér," myslí si.

Itala, který se fatálně podepsal pod tak nepovedenými transfery, jako byl třeba rakouský útočník Marc Janko nebo Izraelec Tal Ben Chajim, nahradil Pavel Hapal.

A záhy po něm přišel po čase Zdeněk Ščasný. Právě o něm se říkalo, že z Kangy dokázal dostat maximum.

Guélor Kanga
zdroj: ČTK

"Snažil se mě učit to, v čem jsem se potřeboval zlepšit. Učil mě defenzivnějšímu stylu," připomíná Kanga svou slabou stránku, která je mu dlouhodobě vyčítána.

"Snažil se, abych víc bránil dobré útočníky. Abych útočil, když mám míč, ale když ho ztratím, abych bránil," chválí technický záložník Ščasného.

Toho pak v překlenovacím období před jmenováním Jílka, jenž měl původně smlouvu na tři roky, zastoupil Michal Horňák.

Dohromady tedy šest trenérských jmen.

Trenéři odcházejí, hráči zůstávají. Někteří.

Bude-li příští ligový ročník i s Kangou, se teprve uvidí. On sám však říká: "Musím být lepší než ostatní. Musím víc trénovat a být na hřišti lepší než čeští hráči."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články