Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jsou kvóty na lístky a pak je dostanou tihle..., kritizuje Pešír rasismus vůči Beauguelovi

Jako naprosto nepřijatelné komentují fotbaloví experti i samotní hráči chování olomouckých chuligánů v utkání proti Plzni. Ti rasisticky uráželi útočníka Jeana-Davida Beauguela. Incident odsoudila i Sigma, vedení Ligové fotbalové asociace a zabývat se jím bude rovněž disciplinárka.

Jean-David Beauguel gestikuluje k fanouškům Sigmy
zdroj: ČT sport

Hlouček fanoušků domácí Sigmy, kteří se rasisticky chovali již v několika předchozích případech, tentokrát v neděli bučel na Beauguela při ligovém utkání proti Plzni.

Když francouzský fotbalista tmavé pleti procházel pod kotlem, ozývaly se z tribun skřeky imitující opici. Beauguel na to reagoval kritikou na sociálních sítích a přímo na trávníku i gestem směrem k tribunám.

Chování fanoušků hned po zápase ostře odsoudilo i vedení Plzně a Sigma se omluvila. Disciplinární komise LFA s ní zahájila řízení. Hanáci teď chtějí viníkům, kterých podle informací České televize bylo méně než pět, zamezit ve vstupu na stadion.

"Někteří aktéři byli po incidentu ztotožněni, na další z nich shromažďujeme důkazní materiál," uvedla Sigma.

Expert ČT sport Tomáš Pešír se pozastavuje nad tím, proč nebyli viníci po vyvedení okamžitě předáni policii. "Viděl bych to, že když už je chytíme, předáme je příslušným orgánům a ať už to pak řeší oni," říká v rozhovoru pro Českou televizi.

Je nám líto, video expirovalo.
Rasistické chování fanoušků v Olomouci má dohru

Sigma chce nyní podle vedení udělat vše pro to, aby se na stadion inkriminované osoby již nedostaly. "Pokud bude klub finančně potrestán, zahájí s těmito osobami trestně-právní řízení a částku bude vymáhat," dodal klub.

"Překvapí mě to, že dnes máme nějaké kvóty, že se na stadion dostane jen určitý počet lidí a tihle diváci dostanou lístky za odměnu, protože čekatelů, aby se dostali na stadion, je o hodně víc," říká Pešír.

"A jestliže tohle někdo dělá, je rok 2020... Nechci to ani hodnotit, je to omezený. Jestli v tomhle stavu lidi na stadion přijdou, tak je něco špatně," dodává bývalý útočník Blšan či Slavie.

Sport
zdroj: ČT4

Někdejší reprezentační obránce Jan Suchopárek to vidí jasně: "To nejsou diváci. Jsou to hlupáci. Takových je na světě spousta, bylo to i v minulosti. Věřím, že ostatní lidi, kteří se kolem nich pohybují, je odsoudí."

Na fotbal by takoví lidé podle nynějšího trenéra Suchopárka neměli chodit. "Znovu se potýkáme s tím, že když to funguje v Anglii, je kamerový systém, tak my váháme. Když jim zakážete vstup na fotbal, tak tam nebudou."

A rovnou navrhuje i další řešení známé ze zahraničí. "Ať se jdou přihlásit na policii v době, kdy ten domácí klub bude hrát, takhle to funguje. Ať jsou doma v klidu, nebo ať si počkají na policii, když se zápas hraje."

Rasismem vůči Beauguelovi se zabýval i Fotbal fokus podcast:

Chování fanoušků Sigmy odsoudili i samotní hráči klubu. "Předpokládal jsem, že už jsme vyspělá společnost, 21. století, jiná doba, ale vidíme krizi v Americe bohužel. Vůbec to nepatří do života, ani do sportu. Mrzí mě, že to bylo a zaznělo to," tvrdí obránce Jan Štěrba.

"Samozřejmě ti hráči se nad to, myslím, povznesou, ale mrzí mě, že se takhle někdo chce vůbec projevovat," dodává další obránce Sigmy Martin Hála.

"Pevně věříme, že se jednalo o ojedinělé projevy individuálních jedinců, což však nijak nesnižuje vážnost situace," přidala Ligová fotbalová asociace. Další dějství už ve čtvrtek, kdy zasedne disciplinárka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články