Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jihlava v baráži vedla, ale Karviná vyrovnala a zůstává mezi elitou

Karviná zůstává prvoligová. Patnáctý tým nejvyšší fotbalové soutěže remizoval v odvetě baráže v Jihlavě, která skončila druhá ve druhé lize, 1:1, což mu v součtu s úterním domácím vítězstvím 2:1 stačilo k záchraně. Vysočinu poslal ve 14. minutě do vedení Lukáš Zoubele, v 70. minutě ale vyrovnal střídající Michal Faško

Lukáš Vaculík
zdroj: ČTK autor: Luboš pavlíček

Jihlavě nevyšla odplata za poslední kolo minulého ročníku, kdy doma v přímém souboji o udržení v první lize prohrála s Karvinou 0:2 a sestoupila. Slezany, které před koncem sezony převzal a nakonec zachránil zkušený trenér František Straka, čeká čtvrtá sezona mezi elitou po sobě.

Vysočina bude hrát podruhé za sebou druhou ligu. Zápas začal v obrovské průtrži mračen. Už v první minutě na mokrém terénu zahrál gólman hostí rukou mimo pokutové území, ale viděl za to jen žlutou kartu. Přímý kop ze 17 metrů zakroutil Vaculík nad. "Tady začal bludný kruh českého rozhodcovského fotbalu," řekl Vaculík, podle něhož měl být Pastorický vyloučen. 

Jihlava si rychle vytvořila územní převahu a v šesté minutě hlavičkoval nebezpečně Klíma. Domácí zúročili svůj tlak ve 14. minutě, kdy po levé straně unikl agilní Klíma a poslal míč na střed hřiště, odkud po mokrém trávníku mířil po zemi přesně Zoubele.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Jihlava – Karviná

Hosté se probrali až po 20. minutě, kdy liják ustal. Začali více kombinovat a dostávat se před gólmana Jihlavy, ale nedařila se jim koncovka jako v případě narážečky Wágnera s Budínským. Štěstí stálo při domácích po Bukatově střele, jejíž směr změnil tečí Lingr, ale míč skončil těsně vedle.

Blízko vyrovnání byli hosté v závěru půle, kdy nejprve Lingr mířil těsně vedle a pak Wágner trefil zblízka hlavou tyč. "Nehráli jsme dobře, museli jsme si to o přestávce vyříkat," uvedl karvinský trenér Straka.

Po pauze opět začali aktivně domácí a Javůrek z přímého kopu jen těsně minul karvinskou branku. V 60. minutě střílel nebezpečně hostující Budínský a vzápětí spálil vyloženou šanci na pojistku na opačné straně Zoubele. Naběhl si na centr z levé strany, nikým neatakován ale trefil jen gólmanovy nohy a od nich se míč odrazil do břevna. "Kdyby dal gól, mohli jsme třeba slavit," připustil Vaculík.

V 70. minutě se hosté zásluhou střídajících hráčů dočkali vyrovnání. Ba Loua potáhl míč po pravé straně, na jeho zpětnou nahrávku si ve vápně naběhl Faško a prostřelil Vejmolu. Slovenský záložník si připsal první branku v karvinském A-týmu.

Jihlava posílila útok, ale ve finální fázi postrádala přesnost. Naopak pojistku na udržení ligy měl na kopačce hostující Lingr, jehož střela jen těsně minula domácí branku. Slezany to však moc mrzet nemuselo, skóre už udrželi a mohli slavit záchranu. 

"Přišel jsem do Karviné uhrát baráž a to se mi povedlo," pochvaloval si Straka, který ale zatím není rozhodnutý, zda bude v Karviné pokračovat.

Baráž o účast v první fotbalové lize - odvetné utkání:

Vysočina Jihlava - MFK Karviná 1:1 (1:0)

Branky: 14. Zoubele - 70. Faško. Rozhodčí: Nenadál - Kubr, Flimmel. ŽK: Klíma, Vejmola - Pastornický, Bukata, Krivák, Smrž, Dramé, Wágner. Diváci: 3150. První zápas: 1:2, udržela se Karviná.

Jihlava: Vejmola - Breda, Chlumecký, Tijani, Novotný - Vaculík (78. Jawo) - Petr (73. Preisler), Šulc, Zoubele, Javůrek (85. Vedral) - Klíma. Trenér: Kučera.

Karviná: Pastornický - Putyera, Krivák, Rundič, Čolič - Smrž, Bukata (60. Faško) - Lingr (88. Dramé), Budínský, Guba (66. Ba Loua) - Wágner. Trenér: Straka.

Radim Kučera (trenér Jihlavy): "Nebudu hodnotit výkon mužstva a jeho chyby. Hráčům musím poděkovat za celé jaro a za 180 minut zbytečné práce proti Karviné a boj proti čtrnácti. Jako trenérský nýmand říkám, že jsem na kluky hrdý. Jsem zklamaný, cloumají ve mně emoce. Nebyli jsme horším klubem a myslím si, že každý rok to bude stejné. Beru to jako zkušenost, jako špatnou zkušenost. Mám být konkrétní? Posuzování faulů, ofsajdů, dvě neodpískaná vyloučení hráčů hostí. Ano, byli jsme podráždění, existuje nějaký etický kodex, ale tohle je nerespektování jeden druhého. Pak přijdu do šatny a kluci brečí. Mám říkat, že se o to porveme příští rok? Tak jo, porveme. To je z mé strany všechno. Jestli zůstávám? Těžká otázka. Smlouvu mám a záleží na vedení, teď jsem zklamaný."

František Straka (trenér Karviné): "Dnes jsme nehráli to, co jsme měli, museli jsme si to v poločase vyříkat. Střídali jsme dobré fáze i horší a nakonec jsme dokázali srdíčkem a bojovností ligu udržet. Přišel jsem s tím, abych dostal tým do baráže a pak ligu zachránil. To se povedlo. Hrát o titul nebo o sestup je psychicky podobné, velmi náročné a já jsem rád, že jsme to zvládli. Jihlava byla důstojným soupeřem, ligu by si zasloužila. Kdyby dal Zoubele na 2:0, tak bych tady neseděl v takové euforii a v košili polité šampaňským. Jestli budu v Karviné pokračovat? Nevím, v dalších dnech si sedneme a uvidíme."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články