Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to především neúcta k hráčům, hřímá Tvrdík. Nesmyslnou cestu do Zlína považuje za naschvál vedení LFA

Mnohahodinová sobotní cesta do Zlína k nakonec zrušenému zápasu rozžhavila vedení pražské Slavie do běla. Předseda představenstva vršovického klubu Jaroslav Tvrdík považuje víkendové dění za blamáž a hazardování s důvěrou fanoušků a také za ukázku nekompetentnosti a arogance vedení Ligové fotbalové asociace. V pořadu Dohráno zároveň uvedl, že kauza podle něj může být také pokračováním dlouhodobého sporu Pražanů s LFA o koncepci řízení profesionálního fotbalu.

Tvrdík bere vynucenou pouť slávistické výpravy do Zlína a zpět především jako neúctu k hráčům a realizačnímu týmu. "Máme za sebou velmi těžký program. V pátek jsme se vraceli z Tiraspolu, v sobotu a v neděli jeli do Zlína a ze Zlína. Ve středu nás pak čeká další náročný pohárový zápas v Hradci Králové," vypočítává.

"Jsme v situaci, kdy zejména reprezentanti jsou měsíce bez relevantního odpočinku a hrají dva zápasy týdně. A nyní jsou vědomě vysláni na desetihodinovou cestu, o které bylo dopředu jasné, že je za této situace nebezpečná, a hlavně zcela zbytečná," dodává Tvrdík.

Rozhodnutí prý nechápali ani hráči. "V sobotu, když tým vyrážel z Prahy, bylo už na hřišti ve Zlíně několik centimetrů sněhu a dál sněžilo. A předpověď jasně ukazovala, že minimálně dalších patnáct centimetrů nasněží. Prvních sto kilometrů jel autobus přes pět hodin. Zkraje to byla možná sranda, ale pak už jen smutek," přibližuje Tvrdík s tím, že když výprava po sobotní půlnoci dorazilo na místo, bylo hřiště pod sněhem a jednoznačně nezpůsobilé.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno: Spor Slavie s LFA o odložení zápasu ve Zlíně

Představitelé Zlína na klubovém webu uvedli, že utkání bylo odloženo kvůli velkému množství sněhu, jenž nepřestal padat ani během sobotní noci. "Ve Zlíně napadlo během noci a nedělního rána 20 centimetrů sněhu. Přestože vytápění jede naplno, ani to nestačí. S ohledem na zdraví hráčů a nevýhodné počasí pro fanoušky nelze zápas odehrát," uvedl Zlín.

LFA upozornila, že postupuje podle řádů, a při odkladu má vždy poslední slovo hlavní rozhodčí. "Kvůli dění v posledních hodinách a dnech byla ale LFA v intenzivním kontaktu s kluby v rámci celé ligy. Pokud domácí celek požádal, LFA vyslala na stadion delegovanou osobu, aby situaci posoudila a v případě špatného stavu utkání s předstihem odložila. V případě Zlína ale klub o nic podobného nežádal. Dopředu avizoval, že stav hrací plochy je dobrý," uvedla asociace na svém webu.

Vinu za nastalou situaci ale podle Slavie nese jednoznačně vedení soutěže. "Jedná se buď o nekompetenci a aroganci, nebo o naschvál, jiné vysvětlení nemám. Podle mých informací chtěla zápas odložit i Olomouc, ale od LFA dostala odpověď, že hrát musí. Ukazuje se, že tvrzení asociace o tom, že s výjimkou jednoho klubu chtěly všechny hrát, je nepravdivé," nebere si servítky Tvrdík.

"Opakovaně jsme spolu s klubovým CEO Martinem Říhou apelovali na asociaci, ať se odloží zápas nebo rovnou zruší celé kolo. Pak jsme se z tweetu LFA dozvěděli, že jsme nepodali oficiální žádost. To ale jako klub můžeme maximálně týden předem. Neprodleně jsme proto podali žádost písemnou formou, ale do odjezdu nám stejně nikdo neodpověděl. Komunikaci ze strany LFA považuji za neférovou," dodává.

"S odstupem času se to samozřejmě nedá vnímat pozitivně. Nicméně ve chvíli, kdy Slavia odjízděla k utkání, tak bylo hřiště bez sněhu a ve velmi dobré kondici. Předpověď počasí nerozporuji, ale mělo nasněžit jen několik centimetrů, a s ním by si do výkopu vyhřívání poradilo. Bohužel napadlo několikanásobně víc sněhu, než se předpokládalo," reagoval na Tvrdíkova slova pro ČT výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Odložením utkání nepovažuje vedení Slavie záležitost za uzavřenou. "Podle našeho přesvědčení byly naplněny všechny podmínky k tomu, aby mohly být zápasy podle regulí soutěže odloženy. Budeme se proto na ligovém výboru domáhat vysvětlení a také vyvození konkrétní personální zodpovědnosti. Celé víkendové dění je podle nás blamáž, vedoucí ke ztrátě důvěry fanoušků," říká Tvrdík.

Kvůli sněhové kalamitě byly odloženy také sobotní zápasy Českých Budějovic s Hradcem Králové, Jablonce s Teplicemi, Mladé Boleslavi s Karvinou a Bohemians 1905 s Libercem a nedělní utkání Ostravy s Plzní. Po duelu Olomouce se Slováckem hraném na sněhu a těžkém terénu oba trenéři konání zápasu kritizovali a označili ho mimo jiné za hazard se zdravím hráčů.

Boss Slavie upozorňuje, že právě vršovický klub se proti způsobu řízení LFA dlouhodobě vymezuje. "Postavili jsme se proti vedení asociace ve věci televizních práv a na posledním ligovém grémiu jsem oznámil, že budeme v únoru navrhovat změnu celého konceptu řízení. Navrhneme změnu stanov a budeme požadovat, aby vedení soutěže bylo profesionální a nestranné, jak je to v jiných sportech a ve všech relevantních evropských ligách," připomíná Tvrdík.

Celou kauzu považuje proto ze strany vedení asociace za naschvál. "Nepovažujeme za normální, že o našem legitimním a odůvodněném požadavku rozhoduje předseda LFA a zároveň člen představenstva našeho hlavního sportovního konkurenta," uzavírá Tvrdík s narážkou na střet zájmů a kumulací funkcí předsedy asociace Dušana Svobody, který je také místopředsedou představenstva Sparty, členem výkonného výboru FAČR či předsedou Pražského fotbalového svazu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články