Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Je nutné začít opět od nuly, popisuje ligovou kauzu Nedvěd

Brno - "Už nevím, kam bych před korupční aférou utekl. Jsem v Itálii, kde vichřice přeběhla a teď se odvála do Čech." Tak okomentovala kauzu "Křetínského důkazy" fotbalová legenda Pavel Nedvěd. "Sázení do fotbalu nepatří. Lidé, kteří se provinili, by už nikdy v tomto sportu pracovat neměli a měli by být tvrdě potrestání," dodal. Nedvěd, který přiletěl do Čech, aby v sobotu sehrál benefiční utkání proti místnímu týmu, považuje aféru za tvrdou ránu českému fotbalu.

Pavel Nedvěd
zdroj: ISIFA

Kauza navíc přišla podle držitele stříbra a bronzu z mistrovství Evropy a vítěze Poháru vítězů pohárů i Superpoháru v ne příliš vhodné době. "Zrovna toto období není nijak moc zázračné. Reprezentační mužstvo se trochu zkonsolidovalo. Odráží se od něčeho, aby šlo trošku nahoru. A přijde něco podobného. Pro fotbal to není dobré. Je třeba tvrdě potrestat všechny, co v tom byli. A začít znovu od nuly," řekl Nedvěd.

Korupční aféra v Itálii zasáhla také Juventus. "Máme v tom trenéra," konstatoval Nedvěd. Do kauzy byli namočeni i někteří hráči, aby ovlivňovali výsledky. "V Itálii to pro ně znamenalo úplné ukončení jejich kariéry. Ve fotbale už nikdy nic nemohou dělat," uvedl bývalý reprezentační kapitán.

Případ trenéra Juventusu Antonia Conteho je ale podle jeho slov něco jiného. "Byl obviněn z toho, že něco věděl a neřekl to. Což si myslím, že je takové těžké a blbé obvinění a obtížně se dokazuje. Je to docela něco jiného," podotkl Nedvěd. Conte se nyní domáhá toho, aby byl jeho desetiměsíční trest zákazu činnosti snížen.

Po skončení kariéry Nedvěd už dva roky pracuje jako funkcionář Juventusu. Své začátky popisuje jako hodně rozpačité. "Nevěděl jsem, kam bych se zařadil. Je to něco jiného než fotbal na hřišti. Ale našel jsem si svoji parketu a cítím se už docela užitečný," ohlédl se za startem nové životní etapy.

V prvním roce jeho funkcionářské kariéry skončil Juventus na sedmém místě. "Byla to malá tragédie, protože Juventus musí do pohárů," řekl o krušném startu. V minulé sezoně ale dal Juventus dohromady dobrý tým a vyhrál titul.

Je nám líto, video expirovalo.
Nedvěd k ligovému skandálu

Hodonínského zápasu se zúčastní i Poborský nebo Uhrin

"Byl to malý zázrak. Nikdo s tím nepočítal, ani prezident klubu. Současný tým může hrát i v Lize mistrů vyrovnané zápasy s nejlepšími celky. I když na ty největší asi ještě nemáme. Pro nás je příjemné zjištění, že můžeme hrát o čtvrté až páté místo," prohlásil Nedvěd.

Na setkání se spoluhráči ze světového šampionátu 2006 se Nedvěd velmi těší a rád pomůže i benefiční akci. Potěšilo jej, že se hodonínského zápasu zúčastní i trenér Dušan Uhrin a také Karel Poborský, který si zkrátil dovolenou.

Vedle fotbalu jej čeká ještě program ve vinařství v Bořeticích, které spojil se svým jménem. Za experta na víno se přitom nepovažuje, i když už jedenáct let žije v Itálii ve vinařské oblasti. Zamiloval si ale i moravská vína.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články