Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jde do tuhého. Horňák začne se Spartou v Opavě, Slavia i Plzeň uzavřou základní část doma

Osm střetnutí ve shodném čase, "finále" základní části nejvyšší soutěže přichází. Závěrečné 30. kolo definitivně rozhodne o složení skupin v nadstavbě. Ve skupině o titul bude určitě bojovat pět mužstev, otevřené už je proto jen poslední šesté místo. Bojovat se nicméně bude také o desátou pozici, která znamená jistou záchranu a start v prostřední skupině o Evropu. Přímý přenos utkání Opava - Sparta Praha sledujte od 16:40 na ČT sport.

Utkání Sparta Praha - Opava
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Vedoucí Slavia přivítá v Edenu Olomouc a chce minimálně udržet čtyřbodový náskok před druhou Plzní, jež hostí Duklu.

Sešívaní bodovali naplno jedinkrát z předchozích čtyř kol a jejich náskok se před mistrovskou Viktorií snížil. Ve středu však v semifinále domácího poháru zvítězili v prestižním derby nad Spartou 3:0 a na výkon chtějí navázat. O hodně jde ovšem i Olomouci, která se radovala sedmkrát z posledních devíti kol a má šanci na elitní šestku. Potřebuje ale v Edenu zvítězit a zároveň spoléhat na to, že šestý Liberec prohraje v Karviné.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia - Sparta

"Oběma týmům jde o hodně. Moc dobře víme, o co hrajeme. Ve Zlíně jsme to bohužel nezvládli, ale v derby jsme vyhráli 3:0 a výkon byl jeden z nejlepších v sezoně. Nicméně stále je na čem pracovat, řadu šancí jsme neproměnili a nedotáhli," řekl s nadhledem slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

"Jsem strašně rád, že už máme jistotu minimálně skupiny o Evropu. Asi všichni očekávají, že prohrajeme na Slavii, ale nemyslím si, že v Edenu nastoupíme předem odevzdaně," konstatoval olomoucký trenér Václav Jílek.

Liberec pět kol po sobě nenašel přemožitele a k udržení šestého místa mu vzhledem k lepší bilanci vzájemných zápasů se Sigmou stačí nerozhodný výsledek v Karviné, případně bodová ztráta Olomouce na Slavii.

Slovan se sobotním soupeřem v lize v dosavadních pěti měřeních sil neprohrál, ale Slezané jsou značně povzbuzeni nečekanou výhrou 3:1 na Spartě z minulého týdne. Před poslední Duklou mají po dvou triumfech za sebou už šestibodový náskok. "Na Letné se nevyhrává často a už vůbec ne takovým rozdílem. Kluci byli šťastní a nadšení, já samozřejmě také. Ovšem pořád musíme stát nohama pevně na zemi," prohlásil karvinský kouč František Straka.

Horňáka čeká v Opavě ostrá premiéra

Třetí Spartu povede v Opavě po odvolání kouče Zdeňka Ščasného dosavadní asistent Michal Horňák. Management klubu z hlavního města tím reagoval na zmíněnou porážku 1:3 s Karvinou a následnou 0:3 v semifinále Českého poháru se Slavií.

Letenští ztrácejí na druhé místo jedenáct bodů a mají šestibodový náskok před Jabloncem, který se v přímém souboji o čtvrté místo utká s pátou Ostravou. 

"Hraje pro nás čas. Kdyby se hrál týdenní cyklus, možná se v tom budou kluci více patlat. Takhle to nejde - šok, výměna trenéra, jdeme do dalšího zápasu a chceme vyhrát. Musíme se vrátit na vítěznou vlnu," řekl rezolutně Horňák.

Pokud by Plzeň v minulém kole v Příbrami zvítězila a neuhrála jen remízu 1:1, mohla na vedoucí Slavii ztrácet už jen dva body.

Obhájce trofeje tentokrát přivítá poslední Duklu a chce potvrdit pozici nejlepšího týmu doma, kde ze 14 utkání ztratil jen dva body. "Oproti duelu v Příbrami musíme zlepšit ofenzivu. Chceme potvrdit druhé místo a v závěrečné fázi soutěže ještě chceme bojovat o nejvyšší příčku," uvedl plzeňský kouč Pavel Vrba.

Kdo uzme desáté místo?

O desátou příčku se na dálku střetne kvarteto mužstev. Nejblíže k ní jsou Teplice, které mají dvoubodový náskok před Opavou, Bohemians 1905 i Slováckem.

Posledně jmenované týmy čeká v Uherském Hradišti vzájemný souboj, Teplice doma čeká Příbram, jež má stejně jako Karviná a Dukla jistotu účasti v šestičlenné skupině o záchranu. "Matematika je jasná. Když vyhrajeme, nemusíme se na nikoho ohlížet," prohlásil asistent teplického trenéra Pavel Drsek.

Osmá Mladá Boleslav nastoupí proti devátému Zlínu. V případě nerozhodného výsledku si oba rivalové pořadí vymění, protože "Ševci" opanovali podzimní duel. 

Program 30. kola:

17:00 Jablonec - Ostrava
17:00 Karviná - Liberec
17:00 Mladá Boleslav - Zlín
17:00 Opava - Sparta Praha (ČT sport)
17:00 Plzeň - Dukla Praha
17:00 Slavia Praha - Olomouc
17:00 Slovácko - Bohemians 1905
17:00 Teplice - Příbram

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články