Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jarní část ligy přinese novinky, nanečisto začne test videorozhočích

Praha - Ligová fotbalová asociace zavedla systém kontroly vyhřívání trávníků jednotlivými ligovými týmy. Hrací plochy všech účastníků soutěže vždy projdou před startem jara inspekcí, jejíž součástí bude i měření teploty terénu. Cílem je zabránit tomu, aby se opakovala situace z posledního podzimního kola, kdy byl kvůli nezpůsobilému trávníku těsně před výkopem odložen zápas Bohemians 1905 s Plzní. Na jaře se v první lize také začne na základě smlouvy s FIFA a pravidlovou komisí IFAB nanečisto zkoušet video.

Sport
zdroj: ČT4

"Nechceme, aby docházelo k odkládání zápasů půl hodiny před začátkem, k pokutám a k tomu, aby se kluby mezi sebou obviňovaly v médiích. To poškozuje celou ligu. Je jasně popsané, kdo má za co zodpovědnost, ale nad rámec toho jsme zavedli kontrolní mechanismus, od něhož si slibujeme, že k podobným excesům už nebude docházet," řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

Čtyři až deset dnů před prvním domácím utkáním jarní části provede technický delegát kontrolu stavu hrací plochy. Měřit se bude i teplota trávníku v hloubce dva a deset centimetrů, a to na přesně vymezených bodech hřiště. Pokud nastanou mimořádné klimatické podmínky, budou se terény monitorovat i v posledních podzimních kolech.

Je nám líto, video expirovalo.
Na jaře se začne v lize testovat video

"Vytipovali jsme devět míst, která jsou měřena. Minimální hodnoty pro to, aby byl terén regulérní, jsou tři stupně ve dvou centimetrech a osm stupňů v deseti centimetrech. Pro představu, první měření už proběhlo u Viktorie Plzeň a ve dvou centimetrech bylo naměřeno 15 stupňů a v deseti centimetrech 18 stupňů," řekl výkonný ředitel ligy Tomáš Bárta.

Večerní zápas Bohemians s Plzní byl na začátku prosince jen pár minut před výkopem odložen kvůli zmrzlému terénu. Disciplinární komise potrestala "klokany" pokutou 350 tisíc korun za hrubé podcenění situace.

V letní přípravě by mohlo jít video do ostrého provozu

Komise rozhodčích vybrala osm videosudích, kteří si projekt otestují v 26 televizních zápasech. Půjde o takzvanou off-line fázi, takže sudí za videem nebudou v žádném kontaktu s hlavním rozhodčím.

"Hráči ani fanoušci si toho nevšimnou. Na stadionu bude odbavovací pracoviště, kde bude sedět proškolený videorozhodčí, který bude mít k dispozici záběry z kamer a verdikty rozhodčího na hřišti bude podrobovat kritickému hodnocení. Výsledky se budou zaznamenávat a data bude sbírat a vyhodnocovat univerzita v belgické Lovani. Následně budou výsledky ještě přezkoumávat univerzity v Mnichově a na Harvardu," přiblížil Svoboda. V letních přípravných zápasech by video mohlo být zkoušeno již v on-line režimu. Testování má trvat dva roky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články