Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jankto boří tabu. Jako první český fotbalista otevřeně promluvil o tom, že je gay

"Chci žít svůj život svobodně. Beze strachu. Bez předsudků. Bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál a dál už se nechci skrývat," toto prohlášení v anglickém jazyce umístil na své sociální sítě Jakub Jankto, který se tak jako první český profesionální fotbalista odhodlal ke coming outu.

Homosexualita je v profesionálních sportovních kolektivech doposud poměrně tabu. Jakub Jankto, který aktuálně hostuje v pražské Spartě ze španělského Getafe a dříve působil i v italské Serii A, je tak i ve světovém měřítku jedním z prvních fotbalistů, kteří se k homosexualitě veřejně přihlásili.

"Jakub před časem otevřeně promluvil o své sexuální orientaci s vedením klubu, trenérem i spoluhráči. Vše ostatní se týká jeho osobního života. Žádné další komentáře. Žádné další otázky. Máš naši podporu. Žij svůj život," doplnila Janktův status na sociálních sítích Sparta.

V podobném duchu se vyslovil i Janktův kmenový klub, tedy Getafe. "Velký respekt a bezvýhradná podpora našemu fotbalistovi Jakubu Janktovi," napsal účastník La Ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Janktův coming out podpořili Neymar i FIFA

Podpora od FIFA, UEFA i velkoklubů

Podporu vyjádřili Janktovi jeho současní spoluhráči ze Sparty Lukáš Haraslín či Qazim Laci, ale také Mezinárodní fotbalová federace (FIFA), Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) nebo FC Barcelona, Arsenal, Chelsea, Juventus, Atlético Madrid či AC Milán.

"Všichni jsme s tebou Jakube, fotbal je pro každého," napsal do komentářů twitterový účet FIFA a větu doplnil o emotikon srdíčka a duhové vlajky. "Skvělá práce Jakube. Jsi skutečnou inspirací a evropský fotbal je s tebou," vzkázala Janktovi UEFA. V podobném duchu se vyjádřily i Premier League či Major League Soccer.

Na Instagramu na prohlášení českého reprezentanta reagovali povzbudivými emotikony například záložník Bruno Fernandes z Manchesteru United, neapolský brankář Alex Meret či záložník Marten de Roon z Bergama.

Vzhledem k tomu, že coming out je mezi aktivními fotbalisty, kteří okusili jednu z top pěti evropských lig, prakticky výjimkou, všimla si Janktova příspěvku i velká zahraniční média včetně Sky Sports News, BBC či The Athletic.

Jankto je teprve třetím aktivním fotbalistou, který se přihlásil k homosexualitě. Před ním podobný krok učinil jen obránce Adelaide United Josh Cavallo v roce 2021 a útočník Blackpoolu Jake Daniels v loňském roce. V českém sportu v minulosti udělaly coming out tenistka Martina Navrátilová, snowboardistka Šárka Pančochová nebo dvojnásobná fotbalistka roku Lucie Voňková.

Jankto v kariéře nastupoval kromě pražských "S" a Getafe také v Itálii za Udine, Sampdorii Janov a Ascoli. V reprezentaci má na kontě 45 startů, ve kterých vstřelil čtyři branky. Vedle fotbalu se věnuje i e-sportu, ve kterém založil profesionální tým Sampi.

Zdroj
Sky Sport, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články