Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Jak se na Letné rodil titul? Je to o spoustě různých střípků, míní sparťané

Praha – Sparťané letos nechtěli nic nechat náhodě – i kvůli noční můře z Evropské ligy, Häckenu. Právě prohra s provinčním švédským mužstvem Letenské semkla a byla pro ně jedním z motorů, který je vedl k výhře titulu. Snad i proto nechtěla Sparta zakřiknout utkání Jablonce s Plzní a hráči se sešli až spontánně poté, co bylo jasné, že je titul jejich.

Radost Bořka Dočkala
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

"Oslavy jsme neplánovali," potvrzuje Bořek Dočkal. "Jednak převládalo zklamání z toho, co se stalo v Teplicích, jednak jsme nechtěli nic zakřiknout tím, že bychom někde seděli a dívali se na zápas. Po tréninku jsme se rozjeli domů a říkali jsme si, že kdyby se to náhodou povedlo, dali bychom si vědět," vysvětluje záložník Sparty, který letos v klubu nasbíral více asistencí než kterýkoliv jiný hráč v Evropě. A to na Letnou přišel až čtyři zápasy po začátku ligové sezony po blamáži s Häckenem.

"Nálada po Häckenu tehdy ještě doznívala a nepanovala moc velká spokojenost s výkonem v prvních kolech," popisuje Dočkal začátky v rudém dresu. "Naštěstí se alespoň dařilo vybojovat výsledky a poté je vždy prostor na zlepšení výkonů. To vnímám jako velice důležitý bod sezony. I když vstup nebyl dobrý, měli jsme bodový základ v lize, na který jsme navázali zlepšenými výkony v průběhu podzimu," dodává.

Přes Häcken ke hvězdám

Výpadek v Evropské lize s Häckenem si naopak pamatuje vedoucí týmu Miroslav Baranek. "Bylo to nešťastné v tom, že mužstvo se vhodně doplnilo až poté. Kdybychom měli Costu nebo Bořka (Dočkala) připraveného již v těchto zápasech, vypadalo by to asi trošku jinak," přemítá ještě dnes bývalý záložník Sparty, Olomouce či Kolína nad Rýnem.

Podle Ladislava Krejčího však všechno zlé bylo alespoň k něčemu dobré. "Přišli noví hráči, mužstvo se semklo a osobně jsem cítil, že nás to dalo hodně do kupy, a řekli jsme si, že ten titul prostě musíme získat, odčinit to a udělat fanouškům radost," vybavuje si levý záložník Sparty.

To potvrzuje i Baranek. "Bylo tam velké zklamání jak od fanoušků, tak od vedení a od hráčů samotných. O to víc jsme se soustředili na ligu a pohár a tím, že se mužstvo vhodně doplnilo, získalo takovou sílu, že jsme předváděli tuto sezonu nejlepší fotbal a bez nějakých větších výkyvů jsme se dostali až k titulu," hodnotí pomalu končící ročník vedoucí mužstva Sparty.

Rozhodující zápasy? Ne proti Plzni, ale papírově slabším soupeřům, říkají Letenští

Prakticky celý průběh sezony po Häckenu už pro Spartu byl takřka bez klopýtnutí. I přesto však všichni tři vidí hned několik klíčových momentů. "Myslím, že zásadní problémy nebyly, ale podstatné pro nás bylo, že jsme zvládli předehrávané kolo v Jablonci i šťastnou trefou a pak jsme v klidu přezimovali," vybírá svůj moment Baranek. Pro Ladislava Krejčího zase bylo důležité přivézt bod z vypjatého prostředí v Ostravě. "Hodně složité to bylo na Baníku, kde jsme dlouho prohrávali a Baník na nás byl dobře připravený. Ten bod byl nakonec velmi cenný," myslí si jednadvacetiletý reprezentant.

Téměř jednostranně vyzněl očekávaný jarní duel Sparty s Plzní, Bořek Dočkal však poukazuje na fakt, že to byly vydřené body proti papírově slabším týmům, díky nimž si Letenští vytvořili na Viktorii náskok. "Vždy se mluví o tom, jestli se zvládnou velké zápasy, jako byl ten s Plzní, ale zlomové utkání bylo třeba i to v Příbrami, kde jsme dávali na 1:0 pět minut před koncem. Ne vždy v sezoně rozhodují velké zápasy, ale i ty, kde to papírově vypadá jednoznačně, ale na hřišti je to velice těžké," upozorňuje bývalý záložník Trondheimu.

Zázemí pro úspěch? Lídři, ideální realizační tým...

Kdo tedy byl hlavním strůjcem úspěchu Sparty? Baranek, Dočkal i Krejčí se shodují v tom, že nešlo o jednoho hlavního tahouna, ale o spoustu střípků, které letos zapadly dohromady. "Obecně dobře funguje jádro starších hráčů, kteří umějí říct své. Máme tady hodně mladých hráčů, kteří mají ještě všechno před sebou a mají tady dobré podmínky, aby své názory dávali najevo. Když pak půjdou do zahraničí, není důležité jen to, co umějí na hřišti, ale i to, aby dokázali být lídry v kabině a projevili svůj názor," myslí si Dočkal.

Uvolněnost a semknutost v kabině panuje i díky klidnému stylu trenéra Lavičky. "U něj je výhoda, že stejně jako působí v médiích a na kamery, tak působí i v kabině. Jak svým přednesem, tak výrazem, což se nestává u všech trenérů," cení si na kouči Dočkal. "Výborně ale funguje celý realizační tým, je to dobře poskládané a Mirek (Baranek) je například důležitý článek v tom, že nemá problém říct nehezkou pravdu do očí," popisuje.

Baranek s postřehy svého svěřence souhlasí. "Lidsky je Víťa skvělý, spolehlivý člověk. Výborný trenér, přemýšlivý, důkladný, pečlivý, těžko najdete nějaké chyby. Možná je někdy až moc hodný, ale umí si zařvat, i když volí jinou formu, kterou tady popisovat nebudu," říká sedmnáctinásobný český reprezentant.

... soudržnost a jasný herní styl

Ladislav Krejčí je spolu s Kamilem Vackem jediným pamětníkem ligového titulu z roku 2010 a změnu v náladě mužstva za poslední čtyři roky cítí. "Řekl bych, že teď je to takové… Snad je to i tím, že jsem předtím v kabině tolik nebyl. Odehrál jsem v té sezoně asi jen 123 minut. Teď mi to ale připadá víc soudržné, je tady větší parta," myslí si.

Spartě pomohlo přebudování a stabilizace kádru, čas pro trenéra a trpělivá práce. "Pro letošní sezonu bylo důležité, že zde byl zaběhlý herní systém a automatismy, které se opakují víkend od víkendu. Není to pak jen o tom, jak kvalitní hráče máme na jednotlivých postech, ale úspěch je z velké části i proto, že víme, jak chceme hrát rozehrávku, jak chceme pokračovat v kombinacích," popisuje Dočkal.

"Do značné míry je to pak i o improvizaci, hrajeme spoustu zápasů, kdy je potřeba vymyslet i něco navíc, protože soupeři jsou na nás připravení a hrají z hlubšího bloku," vysvětluje bývalý záložník Rosenborgu. "Tehdy nezbývá nic jiného než zkusit něco vymyslet přímo na místě. Ale základní body, o které se opíráme, jsou jasně dané a tuto sezonu podle mě fungovaly velice dobře," hodnotí Dočkal hru Sparty.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Nic než kvalifikace Ligy mistrů

Otázkou tedy může být, zdali nyní Letenští mají na to, aby udrželi krok i s nejlepšími týmy v Evropě. Baranek však pamatuje jak časy, kdy se Sparta rok co rok kvalifikovala do základní skupiny Ligy mistrů, tak doby, kdy už se do hlavní fáze dostávala jen sporadicky. A ví, že hlavní – a nejtěžší – je probojovat se mezi dvaatřicet nejlepších. Všechno další je již druhotné.

"Všichni máme možnost vidět, jak se vyvíjí světový fotbal. Tím, jakou hrou jsme se prezentovali na jaře, se tomu minimálně přibližujeme, a kdybychom postoupili do základní fáze evropských pohárů, rozhodně bychom neudělali žádnou ostudu," je přesvědčen Baranek. "Mužstvo máme dobře poskládané a připravené, nebojím se tedy, že by tým neuhrál body v Lize mistrů. Zásadní problém ale vždy byl se do soutěže dostat," říká.

Podle Baranka by pomohl příchod minimálně dvou či tří dalších posil. Sparťanský kádr již v létě rozšíří univerzál Breznaník a liberecký kapitán Kováč. O druhém jmenovaném si je vedoucí týmu na Letné jist, že nebude v mužstvu jen do počtu. "S Radkem se znám velice dlouho, hráli jsme dřív spolu ve Spartě i v Olomouci. Přichází proto, že odehrál roky v zahraničí a měl skvělou formu i v Liberci. Je to typ hráče, který nám pomůže na hřišti i mimo něj," myslí si Baranek.

"Nebude pouze tmelit kabinu, to jádro se skládá z více hráčů, zhruba z pěti až sedmi služebně i fotbalově starších hráčů. Ti se o to starají, vždy společně rozhodnou, která věc je správná. Radek přijde s tím, že tuto skupinu doplní a nebude určitě jen do počtu," je přesvědčen Baranek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články