Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jablonec zachránil Lafata, Plzeň i Liberec znovu prohrály

Praha - Jablonec se vrátil do čela tabulky před Olomouc, jeho výhra 2:1 nad Budějovicemi ovšem zdaleka nebyla jednoduchá, a nebýt Lafaty, možná by se bodů ani nedočkal. Nakonec ale zvládl vyhrát, byť až z penalty tři minuty před koncem zápasu, a Lafata se tak dostal s devíti góly do čela tabulky střelců. Zato Plzeň i Liberec v sezoně dále tápou. Viktoria znovu nebyla stoprocentní po evropských pohárech, když prohrála v Příbrami, mistr tentokrát prohrál na hřišti nováčka z Brna 1:2 a nevyhrál v posledních pěti kolech. Teplice pak pod novým koučem Ščasným utnuly sérii osmi zápasů bez výhry a vyhrabaly se i ze sestupových příček, když porazily Jihlavu 3:1.

Slavící Lafata
zdroj: ČTK autor: Břetislav Fiala

Jablonec v posledních třech domácích zápasech získal jen dva body, i proto udělal trenér Kotal v sestavě několik změn. Především si ligovou premiéru odbyl mladý stoper Kysela, který dosud za Jablonec nastoupil jen v poháru. Přesto domácí nezačali dobře, i když měli v úvodních minutách převahu. Jenže v 11. minutě přišel blesk z čistého nebe. Rieger centroval do šestnáctky a Řezníček překonal brankáře Špita.

Až inkasovaná branka Jablonec probudila. Nejprve slabou střelu směrem na Daňka vyslal Loučka a vzápětí Piták tváří v tvář Daňkovi neuspěl. Ve 22. minutě Jablonec dosáhl branky, ale sudí ji neuznal, neboť míč krátce předtím opustil hrací plochu. Následný roh hosté odvrátili a míč se dostal k Otepkovi, který se snažil rozehrávku svého týmu uklidnit malou domů, kterou Řepka nečekal, a tak se k míči dostal důsledný Lafata a pod vybíhajícím Daňkem ho poslal do sítě - 1:1.

Trenér Budějovic Soukup po zápase:

"Jablonec měl v závěru velký tlak, přestáli jsme několik šancí, střel, vykopávali jsme míč z prázdné branky. Svou neaktivitou jsme si o branku říkali a přišel trest. Nechci hodnotit, zda penalta byla, či ne, nevím přesně, co tam bylo. Jablonec byl šťastnější, my jsme si remízu hodně přáli a z pohledu minut jsme k ní byli blízko. Ale takový je fotbal."

Jablonec poté plně převzal otěže zápasu, ale i přes velké šance mu trvalo vstřelit rozhodující gól až do 87. minuty. Sudí Franěk nařídil pokutový kop za stažení Lafaty. Jablonecký kanonýr si sám vzal míč a střelou k tyči překonal Špita. Vzápětí hostující hráči obsypali sudího a důsledkem toho bylo vyloučení Řepky. Zbývající minuty si Jablonec už pohlídal a uhájil výhru.

Baumit Jablonec - Dynamo České Budějovice 2:1 (1:1)

Branky: 24. a 87. z pen. Lafata - 11. Řezníček. Rozhodčí: Franěk - Nádvorník, Jiřík. ŽK: Zoubele, Čížek - Lengyel, Markovič, Hudson, Táborský, Řepka. ČK: 87. Řepka. Diváci: 2018.

Jablonec: Špit - Eliáš, Kysela, Beneš, F. Novák - Kopic (67. Zoubele), Čížek, Piták (90. Štochl), Loučka, Kovařík (74. Jablonský)- Lafata. Trenér: Kotal.
Č. Budějovice: Daněk - Riegel (82. P. Novák), Řepka, Lengyel, Machovec - Markovič, Javorek, Otepka (75. Rýdel), Sandro (69. Hudson) - Táborský, Řezníček. Trenér: Soukup.

Mistrovský Liberec stále nemůže najít formu, prohrál v Brně 1:2

První půlhodinu zápasu Zbrojovky s Libercem citelně poznamenal po předcházejícím hustém lijáku kluzký terén. Severočeši si vedli sice o poznání lépe ve středu hřiště, kde jejich hru s přehledem dirigoval Štajner, Zbrojovka však spoléhala na rychlé protiútoky. Hosté tak dlouho naráželi na soustředěnou obranu a do vyložených střeleckých šancí se dostali až v závěru poločasu.

Po přestávce ale Zbrojovka začala mnohem aktivněji. Zpřesnila souhru, postupně ovládla střed hřiště a získala územní převahu. Z tlaku také vstřelila v 57. minutě branku. Liberecký obránce Nezmar sice odvrátil v poslední chvíli přihrávku na Mezlíka. Míč ale odkopl pouze před Zavadila, jenž tvrdou střelou za hranicí trestného území překonal brankáře Hauzra.

Trenér Liberce Šilhavý po zápase:

Liberecký trenér Šilhavý se pokusil oživit hru svých svěřenců hned dvojím střídáním, když stáhl ze hřiště Daniela s Rabušicem. A střídající Bosančič s Delargem trenérovy představy naplnili. Teprve v poslední čtvrthodině se však hra Liberce zlepšila a také mu vynesla vyrovnání. Po levé straně se mezi brněnskými obránci protáhl Bosančič a jeho střelu z levé strany si srazil brankář Petr do sítě.

V závěru ale nejprve Vácha stáhl unikajícího Lutonského a ve druhé minutě nastavení přišel rozhodující okamžik. Mezlík tvrdou střelou trefil brankáře Hauzra, od něj se odrazil míč k volnému Přerovskému, který jej pohotově vrátil do sítě.

Zbrojovka Brno - Slovan Liberec 2:1 (0:0)

Branky: 57. Zavadil, 90.+2 Přerovský - 78. Bosančič. Rozhodčí: Jílek - Košec, Tacina. ŽK: Šoljič - Vácha, Šural. ČK: 86. Vácha. Diváci: 3001

Brno: Petr - Král, Brabec, Pernica, Husár - Glaser (63. Pašek), Zavadil (83. Sus), Šoljič, Lutonský - Halaška (80. Přerovský), Mezlík. Trenér: Čuhel
Liberec: Hauzr - Ljulka (79. Blažek), Nezmar, Kelič, Fleišman - Kušnír, Štajner, Vácha, Daniel (62. Bosančič) - Rabušic (62. Delarge), Šural. Trenér: Šilhavý

Trenér Ščasný na lavičce Teplic
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Ščasného premiéra v Teplicích dopadla šťastně - domácí porazili Jihlavu 3:1

Jihlavského kouče Františka Komňackého dění v Teplicích netěšilo už týden a netýkalo se to jen zápasu. "Měl jsem radost jen z toho, že se Zdeněk (Ščasný) vrací mezi trenéry. Je to kvalitní kouč, zaslouží si to," popsal, jak sledoval trenérskou změnu v Teplicích. Neřekl to přímo, ale z náznaků si šlo všimnout, že by byl zřejmě raději, kdyby k výměně došlo až o týden později.

Nový trenér Teplic po svém příchodu zamíchal se sestavou a do středu zálohy vrátil Jarolíma. Začátek nevypadal špatně a přinesl Teplicím i rychlé vedení - Podaný se na levé straně dostal k míči, pustil si ho do rychlostního souboje s Obertem a po jeho zpětné přihrávce pálil přesně k tyči Vůch. Pak ovšem začala teplická snaha polevovat a obraz hry začal až příliš připomínat předchozích osm zápasů, kdy Teplice nedokázaly vyhrát. Pár nadějných brejků zhatily nepřesnosti a pohyb začínal postupně vadnout.

Trenér Teplic Ščasný po zápase:

Ani Jihlava většinu prvního poločasu nehrála nijak zajímavý fotbal - dál než po vápno se neprosazovala a alespoň náznaky šancí si vypracovala jen ze standardních situací, které proměňoval do nepříjemně točených centrů Koloušek. Těsně před pauzou ale zatlačila a bylo z toho vyrovnání. Rohový kop ve 42. minutě vyústil ve velké zmatky v teplickém vápně a po sérii odrazů pálil z vápna do prázdné branky Rada. Míč sice ještě vykopl stoper Lukáš, ale jen k úplně volnému Teclovi, který snad ani nemohl mít víc klidu pro zakončení.

O pauze ale v teplické kabině došlo na důrazné domluvy a hra domácích se zase zvedla. Začali tlačit, zlepšili standardní situace a začali se prosazovat ze vzduchu. V 59. minutě prováhal dobrou střeleckou pozici ve vápně Vůch, akce ale pokračovala, Vachoušek vybojoval před vápnem přímý kop a z něj Teplice udeřily. Brankář Blažek se až příliš spolehl na zeď, a když ji Jarolím přehodil krásným obloučkem, už se k bližší tyči nedostal.

Zbývající půlhodinu už Teplice bez větších potíží kontrolovaly vedení a samy byly o dost nebezpečnější. Nakonec pojistily výhru z dalšího brejku - Ljevakovič ve druhé minutě šel se dvěma spoluhráči na osamoceného Oberta, a i když ho braly křeče, dokázal prostrčit na Podaného, který obešel vybíhajícího Blažka a pohodlně zavěsil.

FK Teplice - Jihlava 3:1 (1:1)

Branky: 10. Vůch, 60. Jarolím, 90.+2 Podaný - 42. Tecl. Rozhodčí: Kocourek - Wilczek, Vysloužil. ŽK: Vůch, Rosa - Masopust, Rada, Šourek. Diváci: 2650

Teplice: Grigar - Ježdík, Lukáš, Matula, Rosa - Vůch (80. Kerič), Ljevakovič (90.+2 Melunovič), Jarolím, Podaný - Vachoušek - Mahmutovič (88. Jindráček). Trenér: Ščasný
Jihlava: Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust (68. Mešanovič), Koloušek (75. Sedláček), Rada (68. Kučera), Karlík, Vaculík - Tecl. Trenér: Komňacký. 

Plzeň inkasuje na hřišti Příbrami
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Plzeň znovu klopýtla, prohrála v Příbrami 0:1

V Plzeňanech ožily zlé vzpomínky na minulý výjezd do Příbrami, protože dnešní duel měl hodně společného s tím z loňského listopadu, v němž Západočeši odešli poraženi. Ani tentokrát se Viktorii těsně po zápasu evropského poháru nevedlo, čtvrteční smolná porážka 0:1 na hřišti Atlétika Madrid jako by na jejích hráčích ještě zanechala stopy.

Plzeň, znovu hrající bez kapitána Horvátha, se vůbec nedostala ke své kombinační a nátlakové hře. Řada nepřesností rozbila snahy o náznaky náporu a hosté padli ještě níž v 17. minutě, když Příbram udeřila z první vážnější akce. Mareš po Šlapákově centru z levé strany lehce skóroval po zmatcích v nedůrazné plzeňské obraně.

Plzeň se pak těžko dostávala přes příbramský obranný val a mohla si jen nechat zdát o tom, jak na jaře doma soupeře pokořila pěti trefami. Viktoria sice v dosavadním průběhu ligy skórovala v každém z devíti odehraných kol, ovšem dnes byla bezradná. Ve druhém poločase ovládla hru a téměř Příbram nepouštěla z její poloviny, v koncovce však tápala dál.

Trenér Vrba po zápase:

Závěrečná desetiminutovka přinesla mnoho vzruchu a hektiky. Plzeňští nejprve proklínali sudího Příhodu, že nepískl penaltu po střetu domácího Krbečka s Ďurišem. Pak se cítili být poškození, protože míč po závaru dle jejich názoru už skončil za brankovou čarou, než jej chytil Hruška. Ze zoufalého náporu ale už Plzeň vyrovnání nevybojovala.

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 1:0 (1:0)

Branka: 17. Mareš. Rozhodčí: Příhoda - J. Paták, Hájek. ŽK: Divíšek, Dejmek - Procházka, Šlapák, Limberský. Diváci: 2800.

Příbram: Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Divíšek (74. Pleško) - Mareš (82. P. Pilík), Krbeček, Kalivoda. T. Pilík (62. Koukal), Šlapák - Střihavka. Trenér: Marko
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský (87. Hejda), Ševinský, Limberský - Darida, Procházka (57. Štípek) - Rajtoral, Hanousek (64. Zeman), Ďuriš - Bakoš. Trnér: Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články