Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Jablonec zabral, pomohla mu dlouhá přesilovka proti Sigmě

Jablonec nad Nisou - Fotbalisté Jablonce poprvé v sezoně vyhráli na domácím hřišti. Dočkali se až na sedmý pokus, když v předehrávce 13. kola první ligy zvítězili 4:0 nad Olomoucí. Pomohlo jim k tomu vyloučení hostujícího Hály už v 17. minutě. Přesilovou hru pak proměnili v góly Doležal a Pernica. Navíc půl hodiny před koncem dostal další červenou kartu Rajnoch a výhru v dvojnásobné přesilovce potvrdili Tecl s Pospíšilem, který se podílel na všech čtyřech gólech a oslavil tak dnešní pozvánku do reprezentace.

Fotbalisté Jablonce slaví gól
zdroj: ČTK

Jablonec mocně toužil konečně doma vyhrát a soupeře od začátku tlačil. Byla na něm však patrná nervozita a chybějící pohoda. Výjimkou byla 13. minuta, kdy Mingazov efektně přistrčil míč Doležalovi, ale jablonecký útočník napálil jen břevno.

Klíčový moment přišel v 17. minutě. Doležal prodloužil míč na Mingazova, který už už unikal hostujícímu Hálovi. Jenže po souboji s ním upadl a sudí Hrubeš olomouckého beka vyloučil, jelikož situaci posoudil k nelibosti Sigmy jako zmaření jasné šance.

Dlouho to ale vypadalo, jako kdyby Severočeši ani přesilovku nehráli a větší šance si vytvářela Sigma. Navrátila ale vychytal Hrubý, Rajnoch po rohu hlavou nezamířil přesně a Petrova střela zamířila těsně vedle.

Až pět minut před pauzou poslal Pospíšil parádní přihrávku šajtlí za obranu, kde byl Doležal dříve u míče než brankář Buchta a hlavou zamířil do odkryté branky. Pospíšil byl nadále hodně aktivní a domácí z jeho nápadů těžili do poločasu ještě jednou. Pospíšilovou kolmici sice ještě Tecl neproměnil, ale vyražený míč vrátil do vápna Mingazov a Pernica se trefil přesně na zadní tyč.

Je nám líto, video expirovalo.
Jílek: Mohl to být zajímavý zápas, skončilo to šarádou

Olomouc se sice snažila i v deseti s utkáním něco udělat, ale v 62. minutě dostal druhou žlutou kartu Rajnoch a Sigma šla dokonce do devíti. Jenže Jablonec se soustředil hlavně na udržení výhry a Olomouc i v dvojnásobném oslabení držela s favoritem krok. Do šance se dokonce dostal Navrátil, ale prohrál souboj s brankářem Hrubým.

Na druhé straně mohl korunovat dobrý výkon Pospíšil, ale tvrdou střelu opřel jen do tyče. A tak se znovu proměnil do role nahrávače. Deset minut před koncem obloučkem poslal do šance Tecla, ten se vyhnul ofsajdu, měl dost času a z otočky zamířil přesně k tyči. Nakonec se dočkal i Pospíšil, který se po zpětné přihrávce Masopusta trefil přesně pod břevno.

FK Jablonec - Sigma Olomouc 4:0 (2:0)

Branka: 40. Doležal, 45.+1 Pernica, 80. Tecl, 88. Pospíšil. Rozhodčí: Hrubeš - Pelikán, Kubr. ŽK: Wágner - Buchta, Moulis, Rajnoch, Navrátil. ČK: 17. Hála, 62. Rajnoch (oba Olomouc). Diváci: 1186.

Jablonec: Hrubý - Romera, Pernica, M. Kysela, Karavajev - Hübschman - Pospíšil, Trávník (84. Greguš), Mingazov (69. Wágner) - Martin Doležal I., Tecl (82. Masopust). Trenér: Šilhavý.

Olomouc: M. Buchta - Hála, Rajnoch, Radakovič, Vepřek - Moulis, Houska, Cana (52. Štěpán), Petr, Navrátil (83. Zahradníček) - Vašíček (65. Šindelář). Trenér: Jílek.

Jaroslav Šilhavý (trenér Jablonce): "Je to velká úleva, kluci to zvládli a zaslouží pochvalu. Nebylo to tak jednoduché, všichni jsme cítili tlak. Jsem rád, že to takhle dopadlo. Utkání ovlivnila vyloučení soupeře, byť mnohdy se soupeř v deseti semkne. Po vyloučení jsem si ihned vzpomněl na loňský zápas s Budějovicemi, který skončil 0:0. Ale dnes jsme dali naštěstí do poločasu dva góly, uklidnili jsme se. Po změně stran nám soupeř pomohl druhou žlutou. Možná jsme měli vyhrát větším rozdílem, mohli a měli jsme být hladovější po gólech."

Václav Jílek (trenér Olomouce): "Musím rozlišit ta dvě vyloučení. První bylo velmi přísné a ovlivnilo průběh utkání. Výklad pravidel je, že k vyloučení dojde, pokud jde hráč sám na branku, ale v tomto případě byl na jeho úrovni také Rajnoch, a proto se o tuto situaci nejednalo a karta hru ovlivnila. Hráči cítili křivdu. To druhé vyloučení bylo oprávněné. První žlutou kartu dostal Rajnoch za zbytečné zakopnutí míče a druhou poté, co špatně vyhodnotil situaci. Sice jste prohráli 0:4, ale i v deseti jsme Jablonec trápili. Ve finále se projevila kvalita a převaha dvou lidí. O poločase jsme si řekli, že 2:0 není takový výsledek, aby se s ním nedalo nic dělat, stačí jeden kontaktní gól a jsme zase ve hře, ale pak jsme šli do devíti a už nebyla šance. Ale je pravda, že v prvním poločase ještě v deseti jsme měli šance, které mohli vyústit v branku, ale nejen dnes nás trápí finální fáze."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články