Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Jablonec vyučoval na Střelnici, mátožné Teplice uzemnili Břečka s Doležalem

Osmou výhru v sezoně si v předehrávce 14. kola připsali fotbalisté Jablonce. Po porážce s pražskou Slavií a remíze v Liberci deklasovali před vlastními příznivci Teplice 4:1. Dvěma brankami se blýskli stoper Tomáš Břečka a kanonýr Martin Doležal, konečné skóre stanovil hostující Jan Shejbal. Svěřenci Petra Rady proto poskočili před Ostravu na čtvrté místo, Teplice jsou v neúplné tabulce osmé.

Utkání Jablonec - Teplice
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Jablonci kvůli karetnímu trestu scházel kapitán Hübschman, ale na výkonu favorita to nebylo znát. Úvodních patnáct minut se hrál vyrovnaný zápas a pak udeřili domácí. Pilíkův centr z přímého kopu přizvedl před gólmanem Grigarem bránící Shejbal a Břečka dorazil míč do odkryté svatyně. Jablonecký stoper se v lize trefil poprvé po čtyřech letech.

Ve 25. minutě už zelenobílí vedli o dva góly. Jovovičův centr tečoval Doležal a balon s pomocí břevna zapadl do sítě. Hosté vypadli z role a nezvládali bránit centrované míče. Ve 28. minutě mířil po rohu důrazný Kratochvíl do břevna, po dalším centru vychytal Holíka Grigar.

Krátce nato fauloval ve vápně Jakub Mareš obránce Holíka a rozhodčí Julínek po přezkoumání situace na videu nařídil penaltu. Jablonecký Pilík však nechal vyniknout Grigara. Až poté zahrozily i Teplice, ale Moulis pálil z uctivé vzdálenosti těsně nad. Ještě před pauzou znovu zasáhl hostující brankář, tentokrát proti úniku Kratochvíla.

Teplický kouč Hejkal po poločase hned dvakrát střídal a poslal na trávník čerstvé Petra Mareše s Žitným. V 52. minutě po Jovovičově pasu nicméně postupoval sám k brance domácí Sýkora, jenže Grigara neprostřelil. Na opačné straně vyrazil Hrubý Žitného ránu.

Teplice držel ve hře Grigar, který dobře vyběhl při Krobově šanci. Na druhé straně centroval v 69. minutě z úhlu Moulis a míč se nečekaně snesl na břevno.

O dvě minuty později už Jablonec definitivně rozhodl. Po dalším rohu si naskočil na centr Břečka a s mírnou tečí Řezníčka překonal Grigara. Pětadvacetiletý stoper dal poprvé v životě dva góly v utkání nejvyšší soutěže, v předchozích 91 zápasech přitom skóroval jen jednou.

"Před zápasem by mě nenapadlo, že dám dvě branky, pět let jsem nedal gól. Jsem za to rád, ale pro nás jsou hlavně důležité tři body," podotkl Břečka.

Dvou zásahů se dočkal rovněž Doležal, jenž v 86. minutě využil Čmovšovy minely a křížnou střelou zamířil k tyči. Branku nakonec daly i Teplice, když si po centru Petra Mareše v 89. minutě připsal po prudké hlavičce první ligovou trefu Shejbal.

FK Jablonec - FK Teplice 4:1 (2:0)

Branky: 15. a 71. Břečka, 25. a 86. Doležal - 89. Shejbal. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Hock - Královec (video). ŽK: Plechatý, Jovovič - Kodeš, J. Mareš, Řezníček, Žitný, Vondrášek. Diváci: 2189.

Jablonec: Hrubý - Holík, Plechatý, Břečka, Krob - Považanec - Jovovič, Pilík (73. Kubista), Kratochvíl (80. Chramosta), Sýkora - Doležal (87. Hämäläinen). Trenér: Rada.

Teplice: Grigar - Paradin (46. P. Mareš), Čmovš, Shejbal - Vondrášek, Kodeš (46. Žitný), Kučera, Moulis, Hyčka (77. Royo) - Řezníček, J. Mareš. Trenér: Hejkal.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Měli jsme ze zápasu obavy, věděli jsme, že soupeř hraje jiným systémem 3-5-2. I minule to tu na nás hráli a vedli tu. Vstoupili jsme do zápasu aktivně a dobře. Měli jsme trochu jinou středovou zálohu, ale balony jsme zachytávali a dostávali jsme se tam ze stran. Šli jsme zaslouženě do vedení, přišla druhá branka, pak neproměněná penalta. Aktivní jsme chtěli být i po poločase. Tepličtí poslali na trávník dva nové hráče a přeskupili hru na 4-4-2. Měli nějaké střely, ale my jsme náš výkon korunovali góly po centru. Jediné, co mě mrzí, že jsme inkasovali v závěru. S nulou je to lepší. S naším výkonem jsme ale spokojeni. Pět gólů v zápase, dvě břevna, to muselo bavit."

Stanislav Hejkal (trenér Teplic): "Do utkání jsme vstoupili chladně, bez nějakých emocí, bez nějaké nadrženosti na souboje, na fotbal. Domácí do toho taky vstoupili vlažně. Atributy, z kterých jsme udělali naši šňůru, tam najednou chyběly. Zbloudilý centr Jablonce se následně proměnil v gól a my jsme tahali za naprosto kratší konec provazu úplně ve všech směrech, i ti zkušení hráči. Neměli jsme v první půli pak co nabídnout. Každý centr do vápna hořel, prohrávali jsme o dva góly, pak neproměněná penalta domácích. Čekal jsem, že by nás ta penalta mohla nakopnout. V kabině byla samozřejmě bouřka a reagovali jsme změnou systému na 4-4-2. Ani pak jsme ale nevypadali týmově, hráli jsme moc na sebe. Jablonec vyjížděl do rychlých protiútoků, to byla voda na jejich mlýn. Prostě to nebylo ono, nechci být sprostý. Po sedmi zápasech jsme dostali takovouhle facku, ta nás srazí na zem. Musíme se zvednout. Čeká nás klíčové utkání s Českými Budějovicemi a tam se chceme prezentovat takovými Teplicemi, jaké je chci mít, a ne jako dnes. Dnes jsme si nezasloužili vůbec nic."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články