Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jablonec v derby vyzrál na Liberec a poskočil před Spartu na pohárové příčky

Severočeské derby ovládl Jablonec, který díky brankám Doležala a Diviše porazil svého rivala z Liberce 2:0. Jablonečtí se tak čtyři kola před koncem vyšvihli na 4. místo o bod před pátou Spartu. Slovan z posledních čtyř kol třikrát prohrál a na Jablonec ztrácí z šesté pozice dva body.

Vítězná radost Martina Doležala
zdroj: Petrášek Radek

Liberec začal aktivněji a hned ve čtvrté minutě velkou měl šanci Da Silva, který v útoku nahradil potrestaného Pulkraba. Po Wiesnerově přihrávce se sám před bránou domácího gólmana Hrubého nepřekonal.

Jablonec brzy srovnal hru a pomalu přebíral iniciativu. Doležalovi nejprve chyběl kousek, aby dosáhl na centr, poté ve velké šanci mířil těsně vedle, ale v 16. minutě už se dočkal. Po Holešově centru zatloukl hlavou balon do sítě a ukončil jablonecké čekání na ligový gól, které trvalo přes dvě kola. Branka ale kvůli těsnému ofsajdu neměla platit.

Okamžitě vyrovnat mohl Breite, odražený míč však napálil mimo. Domácí jinak byli dál nebezpečnější a mohli svůj náskok navýšit. Trávník však nevyužil Kerbrovy nepovedené malé domů a po půlhodině Považanec zase z hranice malého vápna minul. Jablonec předtím marně žádal penaltu za ruku a pokutový kop se nezahrával krátce předtím ani na druhé straně po Hübschmanově faulu na hranici vápna.

Po přestávce se Liberec těžko dostával do zatažené domácí obrany. Až v 59. minutě se dostal za obranu, ale vysoký balon poslal z voleje mimo. Jablonec mohl podnikat rychlé brejky a po jednom z nich Doležal z úhlu nepropálil Hladkého.

Slovan většinu druhé půle držel míč, jenže šance mu to nevynášelo. Naopak zvýšit mohli Doležal, který z malého vápna hlavičkoval vedle, a krátce po něm v 78. minutě Masopust, jehož v sólu vychytal Hladký. Doležalova střela pak s tečí proskákala kousek vedle.

V 86. minutě už Jablonec přidal pojišťující gól. Z velké dálky napřáhl střídající Diviš a gólman Hladký na jeho ránu nereagoval.

FK Jablonec - Slovan Liberec 2:0 (1:0)Branky: 16. Doležal, 86. Diviš. Rozhodčí: Zelinka - Nádvorník, Hájek. ŽK: Hübschman, Považanec - Ševčík, Malinský. Diváci: 5426.

Jablonec: Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek - Hübschman (78. Chramosta) - Masopust, Považanec, Trávník (90. Piroch), Jovovič (81. Diviš) - Doležal. Trenér: Rada.

Liberec: Hladký - Coufal, Mikula, Karafiát, Kerbr - Wiesner (66. Malinský), Folprecht, Breite, Potočný (61. Bosančič) - Ševčík - Da Silva (82. Köstl). Trenér: Holoubek.

Petr Rada (trenér Jablonce): "První zahrozil Liberec, nás podržel brankář Hrubý. To byla velká šance. Pak se hra vyrovnala, my měli určité náznaky a dostali jsme se do vedení po hlavičce Doležala. Poločas jsme dohráli, měli jsme tam ještě jednu šanci, kterou jsme neproměnili. Do druhého poločasu jsme věděli, že Liberec zvýší úsilí. Bylo to vidět už v kabině, byli vyhecovaní, slyšeli jsme to. Já spíš hráče uklidňoval, aby zbytečně nezačali jančit. Celkem se nám to dařilo, až ke konci nás Liberec vykombinoval a my jsme skočili do střely. Liberec měl balon víc pod kontrolou, tím pádem se vzadu víc otvírala okénka a my jsme je měli víc využít. Ty šance byly stoprocentní. Pak se nám povedlo střídání jak Chramosta, tak Diviš, který krásným gólem rozhodl. Liberec až na tu první šanci v úvodu žádnou brankovou příležitost neměl. Cením si vítězství, je to derby a víme, co se za tím skrývá. Vrátili jsme jim podzimní prohru. Po prohře na Spartě jsme chtěli, aby tři body zůstaly doma. Už s námi nikdo moc nepočítal, ale jsme tam mezi tou první šestkou a budeme o to bojovat."

David Holoubek (trenér Liberce): "Zlomové momenty byly v prvním poločase, kdy jsme si vypracovali nějaké příležitosti, které jsme bohužel neproměnili. To nás teď sráží, nejsme v koncovce tak kvalitní. Ti útoční hráči, kteří by to měli táhnout, jsou buď mimo, nebo jsou zranění. Tam se to lámalo. Soupeř z jedné šance dal branku v prvním poločase. Od toho tam rozhodčí je, aby to mávnul. Když to nemávl, asi je to špatně. Ale chyby se ve fotbale stávají. Chyby dělám já, dělají je hráči i rozhodčí. Tak to je. My jsme se pak snažili, ale druhý poločas už nebyl tak kvalitní. Bohužel jsme se nedostali do závěrečného tlaku. Naše největší bolest je na útočné třetině hřiště. Mrzí nás to, ale pořád jsou ještě čtyři zápasy, hraje se o 12 bodů. Liga je vyrovnaná, furt ještě žijeme a chceme bojovat o pohárové příčky."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články