Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jablonec nedokázal využít vyložené šance, se Slavií pouze remizoval 0:0

Jablonec – Plán Jablonce na to, že se i po 12. kole udrží na prvním místě ligové tabulky, dostal trhlinu. I přes obrovský tlak v prvním poločase, kdy si Jablonečtí vytvořili hned několik vyložených šancí, nedokázali vstřelit branku a se Slavií pouze remizovali 0:0. V dalších dvou sobotních zápasech si doma poradila Příbram s Baníkem 2:1, který tak padl na poslední místo. Slovácko doma nedokázalo využít tlaku a s Hradcem pouze remizovalo 1:1.

Zápas Jablonec - Slavia
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Slávisté nedokázali Jablonec porazit již šestkrát v řadě a snaha o zlepšení nepříznivé venkovní bilance se zkomplikovala ještě před samotným výkopem. Nejlepší střelec týmu Kisel ulehl s virózou a jeho přítomnost na hřišti hostům citelně scházela. Jablonečtí na těžkém terénu, místy pokrytém popraškem sněhu, od začátku lépe kombinovali a za první poločas si vytvořili pět velkých šancích. Jenže všechny promarnili.

Nejprve v šesté minutě zacentroval z levé strany Kovařík a Lafata hlavičkou v pádu těsně minul bližší tyč. Po čtvrthodině si Piták z hranici malého vápna zpracoval střílenou přihrávku, mířil ale zbytečně vysoko a trefil jen břevno. Balon se vysokým obloukem kuriózně znovu snesl na horní brankovou konstrukci, z níž oklepal sněhový nános, a Latka nebezpečí odvrátil na roh.

Baumit pokračoval v náporu. A za dalších deset minut zahodil další dvě dobré možnosti. Piták se nedočkal gólu proti bývalému klubu ani na druhý pokus, když pálil jen do středu branku. Vzápětí aktivní Kovařík v dobré pozici přestřelil.

Naděje slávistů držel brankář Čontofalský, blýskl se hlavně v 37. minutě, kdy skvěle vytěsnil přízemní střelu nejlepšího kanonýra minulé sezony Lafaty. Pražané zahrozili až těsně před pauzou. Špit vyboxoval rohový kop nad sebe, ale Petrák míč do sítě nedostal.

Po změně stran Slavia domácí nápor otupila a vyrovnala hru. Po hodině červenobílí ukázali i víc odvahy v útoku. Nejprve Koreš v hlavičkové pozici zasáhl centr jen ramenem, v 66. minutě pálil Mičola nad a v největší šanci Škoda namířil svoji střelu jen do vybíhajícího Špita.

Jablonec byl před dnešním zápasem s 22 brankami nejlépe útočícím týmem ligy, dnes se mu ale v ofenzivě nevedlo. Dobře to dokumentovala 75. minuta, kdy si Severočeši v přečíslení tak dlouho dávali přednost v zakončení, až hostující obrana ukopla míč do zámezí. A tak nakonec mohli v mrazivém večeru získat tři body hosté, ale Škodovi scházelo pár centimetrů k tomu, aby zasáhl střílený centr.

Baumit Jablonec - Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: M. Paták - Moláček, Pospíšil. ŽK: Zmrhal, Juhar (oba Slavia). Diváci: 1 825.

Sestavy:
Jablonec: Špit - Eliáš, Kysela, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Kovařík (43. Zoubele) - Lafata. Trenér: Kotal.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Koreš (86. Čonka), Petrák, Zmrhal (90. Cicman), Tusjak (67. Jarolím) - Mičola - Škoda. Trenér: Rada.

Baník již devět kol čeká na výhru, v Příbrami prohrál 2:1

Trápení fotbalistů Baníku pokračuje i nadále. V rámci 12. kola první ligy dnes prohráli v souboji předposledního s posledním v Příbrami 2:1 a vystřídali na chvostu tabulky právě dnešního soupeře.

Utkání začalo se zpožděním, jelikož kvůli silnému sněžení muselo být hřiště "přelajnováno" červenou barvou. Na trávníku však zůstala poměrně silná sněhová vrstva a těžký terén fotbalistům ztěžoval práci.

Úvod patřil Baníku, ale první branka padla na druhé straně. Ve 23. minutě si Kalivoda narazil se Šlapákem a poslal na ostravskou branku skákavou, ale nepříliš tvrdou střelu. Buček ji však podcenil a nechal si propadnout míč do branky. Domácí vstřelený gól nabudil, ale další šance už nepřicházely, jelikož na kluzkém a nerovném povrchu měli hráči obou týmů problémy s přesností.

Ostravě pak vyšel ideálně vstup do druhé půle. Baník nepozornosti v domácí obraně po minutě hry využil k rychlému přečíslení, Kraut se svou střelou ještě neuspěl, ale míč se od obránce odrazil ke Kukecovi a chorvatský útočník střelou z otočky vyrovnal.

Remízový stav, který viditelně nestačil ani jednomu z týmů, však vydržel jen deset minut. Pak hosté selhali při bránění standardní situace, když nechali zcela volnou přední tyč. Tam si na přihrávku Divíška naběhl reprezentant do 21 let Wágner a střelou do šibenice vrátil Příbrami vedení.

1. FK Příbram - Baník Ostrava 2:1 (1:0)

Branky: 23. Kalivoda, 57. Wágner - 47. Kukec. Rozhodčí: Ardeleánu - Kovařík, Blažej. ŽK: Trapp, Jugas - Kaprálik, Vašenda, Droppa. Diváci: 1 285

Sestavy:
Příbram: Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Divíšek - Mareš (75. Danoski), Trapp, Kalivoda, Šlapák (90. Pleško) - Wágner, Střihavka. Trenér: Marko.

Ostrava: Buček - Vašenda, Frydrych, Kaprálik, Mach - Kraut (76. Milosavljev), Lukeš, Droppa, Kukec - Majtán (69. Svěrkoš), Fantiš. Trenér: Látal.

Slovácko i přes převahu nedokázalo porazit Hradec

Fotbalisté Slovácka remizovali ve 12. kole první ligy s Hradcem Králové 1:1. Ve druhém poločase mělo Slovácko drtivou převahu, střelecky se ale neprosadilo. Vedoucí branku Slovácka vstřelil ve 31. minutě Trousil, vyrovnávací gól Hradce vstřelil obránce Hochmeister.

Vytrvalý déšť sice hodně podmáčel terén, rozhodčí Jech ale po obhlídce těsně před zápasem rozehnal úvahy o případném odložení utkání. Trávník byl však kluzký, podmínky navíc ještě ztěžoval i silný vítr. Navzdory nepřízni počasí dostalo utkání spád. Už po čtyřech minutách mohlo Slovácko otevřít skóre utkání. Hlúpik chytře prostrčil míč mezi hradeckými zadáky a nabíhající Valenta si neporadil s brankářem Koubkem.

Zápas Slovácko - Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Omelka Josef

Slovácko kontrovalo sérií rohových kopů a po Volešákově exekuci ve 31. minutě také vstřelilo první branku. Zcela volný Trousil využil zaváhání hostující obrany a zblízka namířil míč do branky. Náskok Jihomoravanů mohl zvýšit Valenta, který si ale opět neporadil ve vyložené šanci s brankářem Koubkem.

Problémy s počasím:

Jak zápas v Příbrami, tak i na Slovácku ohrozilo počasí a dlouho se uvažovalo o tom, že by se oba duely odložily.

Hned po změně stran se podařilo hostům vyrovnat. Zadáci Slovácka sice ještě stačili odvrátit trestný kop, ale z následného centru se prosadil neobsazený obránce Hochmeister. A odvrátil tak hrozbu, že Hradec venku potřetí za sebou prohraje 0:1.

Velká část druhého poločasu se pak odehrávala pod taktovkou iniciativnějšího Slovácka, které dostalo soupeře pod velký tlak. Hradečtí zadáci stačili často jen odkopávat míče, po hodině hry zahodil už třetí šanci v zápase Valenta, který hlavičkoval těsně vedle tyče.

Branky: 31. Trousil - 47. Hochmeister. Rozhodčí: Jech - Peřina, Urban. ŽK: Valenta, Kuncl - Pávek. Diváci: 3 876.

Sestavy
Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Hlúpik, Daníček, Valenta, Volešák - Došek, Kovář (88. Hofmann). Trenér: Habanec.

Hradec Králové: Koubek - Holeš, Jánošík, Hochmeister, Poděbradský - Halilovič (46. Pávek), Šisler, Harba, Štěpán (82. Zelený) - Dvořák, Uškovič (86. Strnad). Trenér: Plíšek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy