Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hušbauer střídá na střeleckém trůnu Lafatu, jako první záložník v historii ligy

Praha - Nejlepším střelcem první fotbalové ligy se stal poprvé v historii záložník. Zasloužil se o to Josef Hušbauer, který pomohl Spartě k mistrovskému titulu 18 góly. O dvě branky porazil svého spoluhráče Davida Lafatu, který pořadí kanonýrů ovládl v předchozích třech sezonách, a Zbyňka Pospěcha z Dukly.

David Lafata a Josef Hušbauer se radují z gólu
zdroj: ČTK

Dosavadním maximem pro klasického záložníka v české lize bylo 14 gólů za sezonu, o což se v roce 1996 postaral rovněž v dresu Sparty pozdější držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy Pavel Nedvěd.

Jeho rekord vydržel dlouhých 18 let, než ho překonal Hušbauer. Ten se trefoval prakticky v každém druhém utkání, nejvíce na gól čekal tři zápasy po sobě. Celkem nasbíral 18 branek, tedy stejný počet, jako za celou předchozí kariéru. V minulé sezoně měl na kontě jen čtyři góly a před dvěma roky sedm.

Tabulka střelců:

18 - Hušbauer, 16 - Lafata (oba Sparta), Pospěch (Dukla), 14 - Litsingi (Teplice), 13 - Harba (Jihlava), 12 - Ščuk (Mladá Boleslav), Tecl (Plzeň), 10 - Mahmutovič (Teplice), Kerbr (Slovácko), Vašíček (Znojmo), 9 - Nešpor (Mladá Boleslav), Doležal, 8 - M. Hubník (oba Jablonec), L. Krejčí (Sparta), Pavelka (Liberec), Wágner, 7 - Kolář (oba Plzeň), Valenta (Slovácko), Řezníček (Příbram), Bednář (Sparta), Varadi (Olomouc), 6 - Piták, Juhar (oba Slavia), Rybalka (Liberec), Chramosta (Mladá Boleslav), Markovič (Brno), Kopic (Jablonec), Došek (Slovácko), Hrošovský, 5 - Ďuriš, Petržela (všichni Plzeň), Vaněk (Jablonec), Nivaldo (Teplice), Kukec (Ostrava), Jindřišek (Bohemians 1905), Masopust (Jihlava), Stratil (Příbram), Kadeřábek (Sparta).

Brankáři s čistým kontem:

14 - Vaclík (Sparta), 12 - Kozáčik (Plzeň), 7 - Hrubý (Znojmo), Pavlenka (Ostrava), Hladký (Brno), Grigar (Teplice), Berkovec (Bohemians 1905), Rada (Dukla), 6 - Heča (Slovácko), Hruška (Příbram), 5 - Kovář (Liberec), Blažek (Jihlava), Valeš (Jablonec), Černý (Slavia), Diviš, 4 - Miller (oba Mladá Boleslav), Hroššo (Liberec), 3 - Rakovan (Slavia), Špit (Jablonec), Slavík (Teplice), Doležal (Brno), 2 - Blaha, Zlámal (oba Olomouc), Melichárek (Slovácko), Hanuš (Jihlava), Šrom (Ostrava), 1 - Bolek (Plzeň).

Tentokrát však chytil velkou formu a nestačil na něj ani Lafata. Toho může těšit, že jako jediný ze současných ligových hráčů překonal hranici 10 gólů za sezonu už pošesté za sebou.

Vedle Hušbauera střelecky zářil mezi záložníky i Bosňan Jasmin Ščuk z Mladé Boleslavi s 12 góly. Hranici 10 branek překonalo hned 10 hráčů, z nichž čtyři jsou cizinci.

Mezi brankáři vychytal nejvíce čistých kont Tomáš Vaclík ze Sparty, který ve 14 zápasech nedostal gól. Jen v sedmi z předchozích sezon vychytali brankáři více nul. Rekordem je 17 zápasů Petra Čecha z roku 2002.

Je nám líto, video expirovalo.
Předaní mistrovského poháru fotbalistům Sparty
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy