Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Triatlon ČR 2024

Hradec vyhrál v Teplicích a má do Evropy blíž. Bohemains přiblížili Zlín k sestupu

I přesto, že dohrávali oslabení o vyloučeného Harazíma, zvítězili fotbalisté Hradce Králové v Teplicích 1:0. Výsledek jim dává velké šance před odvetou, která za týden v Hradci Králové ukončí boje ve skupině první ligy hrající o účast v Evropské konferenční lize, o kterou se vítěz duelu ještě střetne s pátým týmem ze skupiny hrající o titul. Ve skupině o udržení je po porážce s Bohemians 1:2 nejblíž sestupu Zlín. Ten ztrácí dva body na České Budějovice i Karvinou, které hrají v posledním kole spolu. Zlín musí zkusit vyhrát v Jablonci, jenž remizoval v Budějovicích 2:2, jinak sestupuje.

Play-off o Konferenční ligu

Teplice – Hradec Králové 0:1

Teplický Čerepkai sice dostal míč do sítě už ve 12. minutě, kvůli ofsajdu však o premiérový gól v české lize přišel. Vzápětí neuspěl ani Vašulín, jehož ránu zpoza vápna vyrazil teplický brankář Ludha nad sebe a následně si poradil i s padajícím míčem.

Krátce po změně stran opět zahrozil Čerepkai, který křižnou střelou bez přípravy jen těsně minul. Jinak ale ofenzivní akce na obou stranách brzdily četné nepřesnosti. Až v 66. minutě propadla teplická obrana a po Julišově přihrávce postupoval Vašulín sám na Ludhu, slovenský brankář však nejlepšího střelce Východočechů v sezoně vychytal.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

V 74. minutě Harazim trefil ve výskoku Bílka kolíky do kolena a sudí Volek po konzultaci s videorozhodčím opravil svůj původní verdikt ze žluté na červenou kartu. Harazim se stal prvním vyloučeným hráčem "Votroků" v ligové sezoně, bez červené karty už je v soutěži pouze Plzeň.

Severočeši si v závěru během přesilovky vypracovali velký tlak. V 81. minutě mohl rozhodnout Bílek, jeho střelu na zadní tyči zblokovala královéhradecká obrana. Těsně vedle poté zakončil kapitán Chaloupek i střídající Jásir.

Hosté všechny šance soupeře ustáli a nakonec vítězstvím udělali radost trenéru Horejšovi, jenž dnes slaví 47. narozeniny. V 87. minutě Koubek zpracoval za obranou vysoký míč a následně ho poslal nekompromisně pod břevno. Čtyřiadvacetiletý útočník byl v té době na trávníku necelých pět minut.

V sedmé minutě nastavení měl obrovskou šanci na vyrovnání Čerepkai, hlavou ve vyložené pozici ale netrefil bránu. Hradec porazil Teplice na jejich hřišti posedmé z posledních osmi ligových duelů.

Teplický kouč Zdenko Frťala řekl, že kromě inkasovaného gólu nemá, co by hráčům vytknul. "Předvedli jsme fanouškům kvalitní hru, to byl náš cíl. Na Hradec jsme zatím nenašli recept, za týden máme ještě jeden pokus v odvetě."

Jeho protějšek David Horejš hovořil o těžkém utkání. "Teplice začaly lépe, naopak my hodně kazili rozehrávku. Museli jsme změnit organizaci hry směrem do defenzivy a další věci jsme si řekli o přestávce, což nám pomohlo. Jsme ale teprve v poločase, pořád je to 50 na 50. Věřím, že to doma před plným stadionem dotáhneme."

Nadstavba první fotbalové ligy – úvodní utkání finále skupiny o Evropu:

FK Teplice – FC Hradec Králové 0:1 (0:0)

Branka: 87. Koubek. Rozhodčí: Volek – Paták, Pečenka – Zelinka (video). ŽK: Knapík – Kučera, Horejš (trenér). ČK: 74. Harazim (Hradec). Diváci: 6287.

Teplice: Ludha  Knapík (64. Cykalo), Chaloupek, Kričfaluši  Švanda, Jukl (81. Jásir), Havelka, Labík (64. Bílek)  Trubač  Fila, Čerepkai. Trenér: Frťala.

Hradec: Zadražil – Klíma, Kodeš, Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák, Horák – Juliš (89. Pudhorocký), Pilař (76. Čmelík) – Vašulín (83. Koubek). Trenér: Horejš.

Skupina o udržení

České Budějovice – Jablonec nad Nisou 2:2

Dynamo vedlo 2:0 po gólech Zdeňka Ondráška a Jakoba Tranzisky, hosté ale dokázali ještě do přestávky vyrovnat po trefách Matěje Náprstka a Miloše Kratochvíla.

Jihočeši potřetí za sebou ztratili vedení a nezvítězili. V tabulce zůstali předposlední se stejným bodovým ziskem jako čtrnáctá Karviná, na jejímž hřišti nadstavbu uzavřou. Před posledním Zlínem, který figuruje na jediné příčce znamenající přímý sestup, má Dynamo náskok dvou bodů. Jablonečtí byli už před zápasem zachráněni. Severočeši potvrdili roli remízového "krále" soutěže, připsali si už 14. nerozhodný výsledek v ligovém ročníku.

Trenér Českých Budějovic Jiří Lerch přiznal, že je soupeř zaskočil rozestavením. "Úvodních 20 minut nás dostával pod tlak, i když neměl gólové příležitosti. Pak jsme se ujali dvoubrankového vedení, ale potom jsme bohužel dostali dva góly za pět minut. A byly to hloupé branky. Po pauze jsme chtěli být trpěliví, ale chybělo nám štěstíčko."

Jablonecký kouč Radoslav Látal viděl zajímavý zápas. "Prospali jsme prvních 20 minut, hráli jsme naivně, laxně, pomalu. Hráčům jsem to přitom připomínal. Udělali jsme chyby, inkasovali jsme dva góly. Pak jsme se z toho dostali a vyrovnali jsme skóre. Druhá polovina byla nahoru dolů a s bodem jsme spokojeni."

Dynamo České Budějovice – FK Jablonec 2:2 (2:2)

Branky: 32. Ondrášek, 36. Tranziska  38. Náprstek, 43. Kratochvíl. Rozhodčí: Starý  Kubr, Slavíček - Kocourek (video). ŽK: Havel, Suchan – Kratochvíl, Štěpánek. Diváci: 5101.

Č. Budějovice: Šípoš  Nikl (82. Skalák), Havel, Králik, Trummer  Čermák (72. Hubínek), Suchan, Hellebrand  Tranziska (67. Šigut), Alli  Ondrášek. Trenér: Lerch.

Jablonec: Fendrich  Černák (64. Štěpánek), Tekijaški, Hurtado, Čanturišvili  Pleštil (46. Alégué), Nebyla (90. Hübschman), Kratochvíl, Polidar  Náprstek (80. Drchal), Martinec. Trenér: Látal.

Pardubice – Karviná 4:0

Hráči Pardubic rozdrtili na svém stadionu ligového nováčka z Karviné 4:0 a získali jistotu, že zůstanou prvoligoví i v příští sezoně. Výhru režíroval útočník Ladislav Krobot, který v rozmezí 33. až 54. minuty nastřílel hattrick. Jednu branku přidal Kryštof Daněk.

Pardubičtí vyrovnali své nejvyšší vítězství v lize, stejným poměrem vyhráli v dubnu 2021 ve Zlíně. Svěřenci trenéra Radoslava Kováče naplno bodovali ve třetím ze čtyř nadstavbových kol. Naopak Slezané nenavázali na čtvrteční vítězství 3:1 na půdě Bohemians 1905 a ztratili naději na to, že by unikli baráži. Kolo před koncem nadstavby zůstali v tabulce čtrnáctí o dva body před posledním Zlínem. S patnáctými Českými Budějovicemi, s nimiž zakončí doma skupinu o záchranu, jsou na tom bodově stejně.

Trenér vítězného celku Radoslav Kováč vzpomněl na úvod zápasu. "První šanci měla Karviná, "nůžkami" dala břevno. Poté, co jsme dali gól, jsme byli lepším týmem. Odehráli ten nejtěžší zápas a podle mě byl paradoxně nejvydařenější."

Asistent kouče karvinského celku Marek Bielan to potvrdil. "Můžu hodnotit jenom prvních 15 minut, v nichž jsme vypadali dobře. Měli jsme gólovou šanci, kterou Kinský chytil. Po těch pár minutách už Pardubice kralovaly."

FK Pardubice – MFK Karviná 4:0 (2:0)

Branky: 33., 51. a 54. Krobot, 43. Daněk. Rozhodčí: Berka  Vlček, Kříž  Pechanec (video). ŽK: Vacek, Patrák, Zlatohlávek (mimo hřiště)  Čavoš, Boháč, Ezeh. Diváci: 3112.

Pardubice: Kinský  Icha (78. Mareš), Halinský, Ortiz, Surzyn  Kissiedou, Vacek (87. Donát), Hlavatý  Daněk (78. Sychra), Krobot (72. Černý), Patrák (72. Zlatohlávek). Trenér: Kováč.

Karviná: Ciupa  Krčík (46. Raspopovič), Svozil, Bergqvist  Mikuš (71. Memič), Boháč, Čavoš (46. Ayaosi), Ražnatovič  Budínský (56. Žák)  Ezeh, Regáli (71. Akinyemi). Trenér: Vlk.

Zlín – Bohemians 1905 1:2

Obě branky Pražanů dal Erik Prekop, který nejprve ve 13. minutě otevřel skóre z penalty a v 74. minutě rozhodl. Za domácí se rovněž z pokutového kopu prosadil v 17. minutě Jakub Černín.

Zlín v lize posedmé za sebou nezvítězil a před závěrečným kolem nadstavby zůstal na dně tabulky o dva body na dvojici Karviná a České Budějovice. Poslední místo jako jediné znamená přímý sestup. Ševci uzavřou nadstavbu za týden v Jablonci a k odvrácení pádu do druhé ligy budou potřebovat zvítězit. Bohemians, kteří už měli jistotu záchrany, vyhráli po třech kolech.

Zlínský trenér Bronislav Červenka lituje finální fáze hry. "První poločas byl vyrovnaný, hodně soubojový. Ve druhém poločase jsme do toho malinko sáhli a prostřídali jsme to. Oživilo se to, ale chybí nám finální fáze. První i druhý gól byly darované, pak se těžko hraje. Do Jablonce pojedeme vyhrát. Musíme to tam dotlačit."

Kouč vítězů Jaroslav Veselý své hráče chválil. "Výhra se nerodila úplně snadno, domácí bojovali o holý život. Hráči k tomu ale přistoupili velmi dobře. Cítili, že je potřeba vyhrát, protože se nám to už několik zápasů nepovedlo. Byla to válka se vším všudy."

FC Zlín – Bohemians Praha 1905 1:2 (1:1)

Branky: 17. Černín z pen. 13. z pen. a 74. Prekop. Rozhodčí: Rouček  Caletka, Hurych  Černý (video). ŽK: Žák, Didiba  Beran, Matoušek, Prekop, Soukup. Diváci: 3481.

Zlín: Dostál  Cedidla, Černín, Simerský, Bartošák  Bužek (72. Nombil)  Holík (67. Vukadinovič), Tkáč (84. Pidro), Janetzký (72. González), Načkebija (84. Didiba)  Žák. Trenér: Červenka.

Bohemians: Soukup  A. Kadlec, Vondra (79. Křapka), Hybš  Dostál, Hůlka, Beran, Shejbal (90.+3 Novák)  Matoušek (86. Mužík), Ristovski (86. Köstl)  Prekop (90.+3 Necid). Trenér: Veselý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články