Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hradec Králové výrazně snížil sparťanské ambice na titul, z Letné si veze bod

Štika letošního ročníku z Hradce Králové navázala na senzační skalp Slavie a ve druhém kole nadstavbové skupiny o titul remizovala 1:1 se Spartou. Pražané sice v domácím prostředí vedli po proměněné penaltě Dávida Hancka, ale konečný výsledek stanovil v 65. minutě Michael Leibl. Svěřenci trenéra Pavla Vrby nevyhráli druhý z posledních tří zápasů a na vedoucí Plzeň, která má nedělní šlágr v Edenu k dobru, ztrácejí pět bodů.

Utkání Sparta Praha - Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Úvodnímu výkopu předcházelo slavnostní rozloučení s hráčskou kariérou obránce Costy, který za Letenské nastupoval v letech 2013 až 2020. Sparta si vyžádala hráčovu registraci z Polska, kde naposledy působil. Šestatřicetiletý rodák ze Zimbabwe bude pracovat pro skautingové oddělení Pražanů.

Domácí nastoupili bez Hložka, který se zranil během rozcvičky. "Adam při rozcvičce cítil nějaké problémy. Nechtěli jsme jít do rizika, abychom jeho zdravotní stav nezhoršili tak, aby ve středu nebyl k dispozici. Věřím, že ve středu k dispozici bude," prohlásil Vrba. 

Jeho svěřenci začali aktivně. S Pavelkovou přízemní střelou zpoza vápna si však Vízek poradil a v 7. minutě pálil sparťanský kapitán těsně vedle.

Ve 13. minutě si Novotný zaběhl za obranu Pražanů, ale z úhlu Heču nepřehodil. Gólman Letenských poté vytáhl na roh Kubalovu střelu. V 38. minutě Haraslín z přímého kopu z téměř 23 metrů zamířil pouze do Vízkovy náruče.

Necelých pět minut po přestávce Leibl v pokutovém území stáhl k zemi Čvančaru a sudí Hocek odpískal penaltu. Hancko z ní nezaváhal, přestože Vízek vystihl směr jeho střely. Slovenský reprezentant zaznamenal šestý gól v ligové sezoně. "Votroci" čelili prvnímu pokutovému kopu v ročníku nejvyšší soutěže.

V 65. minutě Východočeši srovnali. Rada se krátce po střídání postavil ke standardce a jeho střela propadla až před branku na zakončujícího Leibla. Devětadvacetiletý bek vstřelil v 17. ligovém utkání premiérovou branku.

"Inkasovali jsme na 0:1 z penalty, ale ukázali jsme zase sílu. Vyrovnat na Spartě není lehké. Nakonec jsme mohli v závěru 2:1 vyhrát. Škoda, neproměnili jsme, ale Sparta nějaké šance taky měla," podotkl královéhradecký kapitán Adam Vlkanova.

V 77. minutě si Hancko naběhl na Dočkalův centr, jenže Vízek vytěsnil míč na roh. V nastavení Čvančarova střela zpoza šestnáctky těsně minula tyč.

Sparta Praha - FC Hradec Králové 1:1 (0:0)

Branky: 52. Hancko z pen. - 65. Leibl. Rozhodčí: Hocek - Kříž, Šimáček - Franěk (video). ŽK: Haraslín, Vitík - Leibl, Koubek (trenér), Čech, Soukeník. Diváci: 7371.

Sparta: Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Höjer - Haraslín (68. Minčev), Pavelka (85. Sáček), Ladislav Krejčí II, Karabec (59. Dočkal), Pešek (84. Juliš) - Čvančara. Trenér: Vrba.

Hradec: Vízek - Čech, Král, Leibl - Mejdr, Kučera, Vlkanova (90.+4 Prekop), Kodeš, Novotný - Kubala (85. Soukeník), Vašulín (63. Rada). Trenér: Koubek.

Pavel Vrba (trenér): "Nevím, jestli tým působil odevzdaně, ale máte pravdu v tom, že jsme odehráli nepovedené utkání. Zápas nám nevyšel a jsem zklamaný. Před finále (domácího poháru se Slováckem) nám neukázal vůbec nic, spíš nám zamotal hlavu. Odehráli jsme vítězná utkání, ale bohužel jsme na ně nenavázali v momentu, kdy jsme věřili, že nad Hradcem vyhrajeme a zase se dotáhneme na špici, protože Slavii a Plzeň čeká vzájemný duel. Je to pro mě velké zklamání, že se nám to nepodařilo a že jsme nedokázali stáhnout špičku ještě víc, jak bychom si představovali."

Miroslav Koubek (trenér Hradce): "Jsme velmi spokojení, devátý zápas po sobě bodujeme. Na těžké půdě Sparty, kde se body nedělají lehce a často, toho si velice vážíme. Pokud jde o výkon našeho mužstva, myslím si, že remíza je maximum, kterého jsme dneska mohli dosáhnout. Uznám, že Sparta byla kombinačně, herně i přechodově nebezpečnější, o něco silnější. Neměli jsme úplně dobrý vstup do utkání. Hráči se v prostředí, které pro ně vždycky bude sváteční a trošku neklidné, musí rozjet. Potom už to bylo lepší, bylo to v pořádku. Nebyl jsem ale celý zápas spokojený s tím, jak jsme ve středu pole nezískávali odražené míče zejména po vzdušných soubojích. Tam byl největší deficit našeho výkonu. Dobře nám ale zahrála obrana, a především nás podržel stále lepší a lepší a dnes vynikající Patrik Vízek v bráně. To byl hlavní důvod, že jsme utkání přivedli do bodu. V defenzivě jsme nepodlehli, Sparta nás nezlomila, i když se dá říct, že v závěru měla silný tlak. Dala branku z penalty, kterou nepřijímám."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články