Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AMUNDI Czech Ladies Challenge

Hradec Králové s Teplicemi zvládly i venkovní odvety a zahrají si o prvenství ve skupině o Evropu

O vítězství v nadstavbové skupině o Evropu si zahrají dva "nenasazené" celky. Hradec Králové po domácí výhře 3:1 uspěl stejným výsledkem i na hřišti Olomouce a ve finále vyzve Teplice. Skláři výhrou 2:1 v Liberci navázali na domácí vítězství 2:0 a ukončili Slovanu sezonu.

Radost fotbalistů Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Stanislav Heloňa

Olomouc vstoupila do zápasu aktivně, ale Zorvan zamířil jen do brankáře a Pokorný z blízka poslal míč z voleje vysoko nad.

Hradec se dostával do tempa pomaleji a stejně jako v úvodním utkání udeřil těsně před přestávkou. Ve 43. minutě se uvolnil Vašulín a ranou na vzdálenější tyč otevřel skóre.

"Zase jsem věděl, co chci dělat. Jen s tím rozdílem, že minule jsem to dal na bližší tyč a teď na vzdálenější," uvedl Vašulín.

V první minutě nastavení dostal od olomoucké obrany příliš prostoru Pilař a technickou střelou zvýšil na 2:0. Bývalý reprezentant skóroval poprvé od prosince.

Sigma do druhé půle posílila útok Lukášem Julišem, jehož mladší bratr Petr v dresu Hradce připravil přihrávkami obě branky hostů.

A už v 57. minutě nejlepší střelec Olomouce v ligové sezoně snížil krásnou ranou z přímého kopu. Olomouc se i nadále tlačila dopředu, ale bez výrazných šancí.

Naděje Sigmy na zvrat definitivně ukončil v 70. minutě Kučera, který se prosadil hlavou po přímém kopu. V ligové sezoně se zapsal mezi střelce počtvrté.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Hradec tak dál žije svůj sen o účasti v pohárové Evropě, kde se mimo Poháru Intertoto představil naposledy v roce 1995.

"Jsem rád, že jsme to dotáhli k postupu, ale na Evropu ještě vůbec nemyslíme. Náš cíl teď byl jediný – že se chceme vrátit ještě jednou na Malšák, ještě jednou to tam vyprodat. A teď jsou hlavní Teplice," řekl trenér Hradce David Horejš.

"Jsme všichni zklamaní a smutní z toho, jak sezona dopadla. Je to na hlubší analýzu. Moje role dočasného trenéra v principu končí, ale v týdnu se bude jednat, co a jak dál," přidal domácí kouč Jiří Saňák.

Sigma Olomouc – FC Hradec Králové 1:3 (0:2)

Branky: 57. L. Juliš – 43. Vašulín, 45.+1 Pilař, 70. Kučera. Rozhodčí: Starý – Nádvorník, Kubr – Berka (video). Bez karet. Diváci: 3619. První zápas: 1:3, postoupil Hradec.

Olomouc: Stoppen – Pokorný, Beneš, Matys – Chvátal, Breite, J. Spáčil (63. Muritala), Uriča (46. L. Juliš) – Zorvan (46. Langer) – Zifčák (79. Singhateh), Šíp. Trenér: Saňák.

Hradec Králové: Zadražil – Klíma, Kodeš, K. Spáčil – Harazim (27. Čmelík), Kučera, Dancák, Horák – P. Juliš (64. Pudhorocký), Vašulín (75. Koubek), Pilař (75. Krejčí). Trenér: Horejš.

Liberec se s trenérem Kozlem rozloučil domácí porážkou s Teplicemi

Slovanu po zranění z prvního utkání scházel nejlepší střelec Kulenovič, místo něj poprvé v základní sestavě za A-mužstvo dostal šanci Letenay.

Hostům zase v pátek vypadl rovněž útočník Gning, který se musel podrobit operaci prasklého žaludečního vředu a sezona pro něj skončila.

Domácí se podle očekávání snažili od úvodu smazat dvougólové manko, ale dobře pracující teplická obrana je k vyloženým šancím nepouštěla.

Největší šanci první půle měl ve 30. minutě Višinský, jehož hlavička po centru z levé strany dopadla na horní část břevna. Ludha si poté nadvakrát poradil s Purzitidisovým pokusem.

Tepličtí ve 49. minutě hned z prvního pokusu mezi tyče otevřeli skóre. Po rohovém kopu se protlačil k míči Trubač a povedenou ranou trefil přesně horní roh.

Trenér Kozel provedl hned trojité střídání, ale jeho svěřencům už to nepomohlo. Naopak v 58. minutě po velké skrumáži protlačil zblízka míč do sítě srbský stoper Teplic Mičevič.

O osudu semifinále bylo definitivně rozhodnuto, domácím se pak povedlo aspoň snížit. Po sérii odrazů v 81. minutě doklepl míč do odkryté branky řecký stoper Purzitidis.

Liberec doma v lize prohrál po devíti zápasech. Skláři potvrdili, že se jim proti Slovanu daří, v nejvyšší soutěži s ním zvítězili počtvrté z posledních pěti zápasů.

"Vítězství a postupu si nesmírně vážíme. V Hradci jsem něco zažil. V sezoně jsme je neporazili, máme jim co vracet. Znovu do toho půjdeme s pokorou. Chceme to znovu zvládnout a uvidíme, kam náš příběh až povede," řekl trenér Zdenko Frťala, který před angažmá v Teplicích vedl Hradec a postoupil s ním do ligy.

"Chtěli jsme to ještě zdramatizovat. Myslím si, že jsme hráli celkem slušně, bohužel jsme nedali první branku. Teplice dobře bránily. My jsme se tam nedostávali lehce, přesto jsme si nějakou nebezpečnou situaci vytvořili. Bohužel tomu chyběl gól," prohlásil Kozel.

Slovan Liberec – FK Teplice 1:2 (0:0)

Branky: 81. Purzitidis – 49. Trubač, 58. Mičevič. Rozhodčí: Zaoral – Caletka, Hurych – Kocourek (video). ŽK: Višinský, Prebsl, Tetour – Fila, Mičevič, Chaloupek. Diváci: 3266. První zápas: 0:2, postoupily Teplice.

Liberec: Bačkovský – Mikula (73. Tetour), Chaluš, Purzitidis – Fukala (55. Horský), Prebsl, Žambůrek, Ghali (55. Preisler) – Višinský (85. Kok), Tupta – Letenay (55. Rabušic). Trenér: Kozel.

Teplice: Ludha – Knapík (46. Jukl), Chaloupek, Mičevič – Švanda, Mareček (90. Bednár), Kričfaluši, Labík (74. Beránek) – Trubač (65. Havelka) – Fila, Čerepkai (74. Cykalo). Trenér: Frťala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články