Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hradec Králové po devíti kolech prohrál. Ostrava si zajistila páté místo

Fotbalisté Ostravy porazili v třetím kole ligové nadstavby ve skupině o titul Hradec Králové 3:1 a mají definitivu konečného pátého místa v tabulce. Hosté ve Vítkovicích sice vedli po gólu Adama Vlkanovy ze sedmé minuty, ale Baník pak skóre otočil. Na vyrovnávací trefu Ladislava Takácse z 24. minuty ve druhé půli navázal dvěma brankami nejlepší střelec Slezanů Ladislav Almási.

Hradec v nadstavbě po senzační výhře nad Slavií a nečekané remíze na Spartě poprvé nebodoval a prohrál po devíti kolech. Východočeský nováček nejvyšší soutěže má jistotu, že skončí na šestém místě. Ostravští ve čtvrtém soutěžním utkání s Hradcem v této sezoně poprvé zvítězili a připsali si premiérové body v nadstavbě po porážkách 1:3 na Spartě a na Slovácku.

Ani čtvrtý vzájemný zápas obou týmů v této sezoně, v níž Hradec vyřadil Baník v osmifinále domácího poháru, nezačal pro Ostravu dobře. Než se pořádně vzpamatovala, přišla ledová sprcha v podobě gólu. Vlkanova se v sedmé minutě opřel do přihrávky z křídla a jeho pokus ještě před Laštůvkou tečoval do protipohybu jeden z domácích obránců.

Ostravě inkasovaný gól uškodil, ale po hluché pasáži dokázala ve 24. minutě srovnat. Takács zblízka razantně hlavičkoval do Klímova centru a překonal Vízka. Obránce Slezanů si připsal první branku v ligovém ročníku.

Baník ožil a v krátkém náporu si vytvořil několik závarů v královéhradeckém vápně. V závěru půle byl ale z brejků znovu nebezpečnější soupeř. Zejména Kubala dělal průvan v obraně domácích, ale i jeho velkou šanci ve 41. minutě Laštůvka zmařil.

"Bylo to velmi kvalitní utkání. Vsadili jsme na rychlostní hráče, kteří chodí do náběhu, a to se nám v průběhu zápasu dařilo. V momentě, kdy jsme vedli, jsme dostali laciný gól," řekl na tiskové konferenci trenér Hradce Miroslav Koubek, který v minulosti vedl Baník.

Rovněž v úvodu druhé půle se hosté zdáli být v ofenzivě aktivnější, jenže své kontry nedotahovali zdaleka tolik jako v úvodním dějství. Místo toho se prosadili Ostravští. Ndefe v 67. minutě dokázal zprava posunout míč na malé vápno k Almásimu, který pohodlně skóroval.

"Dnes jsme splnili jeden úkol, a to donutit soupeře k chybám. To se nám povedlo a šance jsme dovedli zužitkovat," pochvaloval si ostravský trenér Tomáš Galásek. "Druhý poločas jsme hru více otevřeli. Bohužel jsme udělali několik chyb a soupeř tyto šance využil," uvedl Koubek.

Hradec přesto nemusel odjet s prázdnou. Na Laštůvku se řítil střídající Kučera, který však čtvrthodinu před koncem s nepříliš razantním pokusem mohl stěží uspět. Hosté v závěru nechávali otevřená zadní vrátka a tři minuty před koncem se jim to vymstilo.

Domácí sice nejprve brejk pokazili špatnou finální přihrávkou, ale z druhé vlny Buchta vybídl k druhé trefě v utkání Almásiho. Slovenský útočník skóroval už pošestnácté v ligové sezoně a na rozdíl jednoho gólu se dotáhl k lídrovi tabulky kanonýrů Jurečkovi ze Slovácka.

"Vyšlo nám střídání v poločase, noví hráči tam přinesli živou vodu a pomohli tomu. Důležitá výhra, pořád jsme ale něčím svázaní. Nevím, žádný tlak tu už není. Nevím, co hráčům říct, aby se nebáli hrát," dodal Galásek.

3. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:

Baník Ostrava - FC Hradec Králové 3:1 (1:1)

Branky: 67. a 87. Almási, 24. Takács - 7. Vlkanova. Rozhodčí: Křepský - Arnošt, Bureš - Machálek (video). ŽK: Jaroň, Takács - Jakub Klíma. Diváci: 4253.

Sestavy:

Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Takács, Lischka (46. Chlumecký), Fleišman - Jaroň (69. Kuzmanovič), Kaloč (46. Budínský), Pokorný, Jiří Klíma (77. Falta), Smékal (46. Buchta) - Almási. Trenér: Galásek.

Hradec: Vízek - Jakub Klíma, Král, Čech - Mejdr, Doležal (75. Rada), Kodeš, Novotný (62. Harazim) - Vlkanova - Kubala (75. Dvořák), Prekop (69. Kučera). Trenér: Koubek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články