Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hradec je o krok blíž dokončení stadionu. I poslední "lízatko" stojí

Dominantou Hradce Králové už jsou opět čtyři "lízátka". Na nově budovaný stadion východočeského klubu se totiž vrátil po opravě i poslední stožář s osvětlením s legendárním tvarem.

Osvětlovací tělesa jsou od postavení v roce 1974 jednou z charakteristických dominant stotisícového města. Tvůrci nového stadionu se je rozhodli po opravě opět použít a zakomponovat do nového stadionu.

První stožár stavbaři vztyčili ve středu 18. ledna. Instalaci 55 metrů vysokých a 40 tun vážících stožárů dělali za pomoci dvou jeřábů. "Usazení se odehrálo podle plánu a bez komplikací," řekla mluvčí.

Stavbaři osvětlovací stožáry sundali v září 2021. Následně se pustili do jejich opravy, kterou udělali přímo na okraji staveniště. Vyměnili zkorodované a narušené části a díly. Dělníci také doplnili konzoly pro namontování LED reflektorů a konstrukce pro ukotvení stožárů. Do konce stavby stadionu budou na lízátkách svítit jen malá bezpečnostní světla pro letecký provoz, plně rozzářit by se měla v létě.

Stadion za více než 630 milionů korun bez daně město buduje od srpna 2021. Hotový by měl být na konci letošního června. Kapacitu bude mít 9300 diváků.

Stavbaři nyní pracují především na ocelové konstrukci zastřešující tribuny. Také pracují na stavbě objektu západní tribuny, v níž bude hlavní zázemí celého stadionu.

Stadion staví konsorcium firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Kvůli zdražení stavebních materiálů a prací a zadání dalších prací se město se stavbaři loni v červnu dohodlo na zvýšení ceny o 59 milionů korun a prodloužení termínu stavby o dva měsíce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články