Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hodně bude záležet na tom, jak do derby vstoupíme, říká trenér Trpišovský

Málem porazili Inter Milán v Lize mistrů, vedou ligu a drží dlouhou sérii zápasů bez porážky, přesto kouč Slavie Jindřich Trpišovský nevidí svůj tým jako favorita nedělního derby se Spartou. Podle něho rozhodne, kdo dokáže vnutit soupeři svůj styl hry, a důležité bude, zda zápas sedne lépe sparťanu Guéloru Kangovi, nebo slávistovi Nicolaemu Stanciovi.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

"Určitě se necítíme jako favorit. Všichni víme, jaké je derby, že je to prostě úplně jiný zápas. Většinou naopak mají výhodu spíš ti, kteří si myslí, že do něj jdou v pozici outsidera nebo slabšího," řekl novinářům Trpišovský.

"Je to zápas venku, na Spartě. Všichni víme, že Sparta je teď o několik desítek procent silnější doma než venku. Vybičují se tam k výkonům, které normálně nepodávají. Vůbec bych nemluvil o tom, jestli je někdo favorit. Oba týmy mají úplně stejnou výchozí pozici a je to prostě 50 na 50," dodal Trpišovský, jenž v začátcích kariéry trénoval na Spartě mládež.

Slavia v posledních osmi soutěžních zápasech s Letenskými neprohrála, do derby tak může jít s větším sebevědomím, které jí dodala i úterní remíza 1:1 na hřišti Interu Milán.

"Teoreticky ano, ale myslím, že až rozhodčí pískne do píšťalky, nebude nám to nic platné. Tyhle zápasy rozhodují spíš klíčové momenty. Hodně určují i první momenty v zápase. Ve chvíli, kdy se vám něco podaří, jde tým hodně nahoru s výkonem. Bude strašně záležet, jak do zápasu vstoupíte. Když Sparta doma začne dobře, lidi její hráče ženou a jsou hodně silní. Bude to o tom, kdo dokáže druhému týmu vnutit svůj styl, který je trošku rozdílný," přemítal Trpišovský.

Jeho tým má před derby devítibodový náskok. "U Sparty došlo k obměně hráčů, ke změně trenéra. Když jsme začínali ve Slavii, taky jsme to neměli ze začátku jednoduché, chvíli to trvá. Česká liga je specifická v tom, že každý může porazit každého. U nás je to podobné, remizovali jsme v Karviné i Opavě, která byla v deseti. V některých zápasech se nám zase hodně dařilo. Nic bych v tom nehledal," poznamenal Trpišovský.

Klíčové pro výsledek podle něj mohou být výkony největších opor a tvořivých záložníků, sparťana Kangy a slávisty Stancia. "Tyhle zápasy hodně rozhodují klíčoví hráči. Kanga je pro Spartu ohromně důležitý. V posledních čtyřech pěti utkáních Sparty byl suverénně nejlepším hráčem svého týmu, hrozilo od něj největší nebezpečí," řekl Trpišovský.

"Když chce, těžko se zastavuje. Je na něj hodně faulů, má dobrou střelu. Budeme se ho snažit pokrýt, jako se nám to povedlo v zápasech doma. Venku nás hodně zlobil. Doufáme, že Nico Stanciu je pro nás stejně tak důležitý, což potvrdil i skvělou druhou půlí na Interu. Když jeden z těch dvou hráčů zahraje ve svých top možnostech, může zápas hodně ovlivnit," dodal kouč Slavie.

Stancia čeká nepřátelské přijetí na Letné, kde ještě do zimy působil. Sparťanští fanoušci po něm chtějí házet plyšové krysy. "Nico toho má hodně za sebou, zažil hodně bouřlivých prostředí. Já s ním mluvil už minulý týden a předběžně jsem se ho ptal, jak to vidí. On vůbec nespekuluje a chce hrát. Jak ho znám, bude ho to spíš motivovat k ještě lepšímu výkonu," doplnil Trpišovský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články