Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hložek převzal cenu, čtyřmi brankami knockoutoval Brno a dotáhl se na Kuchtu

V "one man show" Adama Hložka se změnilo utkání závěrečného 34. ligového kola mezi Spartou a Brnem. Supertalent z Letné totiž během první půle čtyřikrát skóroval a měl lví podíl na vítězství domácích 6:1. Celkově si navíc polepšil na 15 gólů v sezoně a společně s Janem Kuchtou ze Slavie je nejlepším kanonýrem soutěže.

Radující se Adam Hložek ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Osmnáctiletý ofenzivní univerzál se stal spolu s Kuchtou králem střelců, přestože na slávistického útočníka před zápasem ztrácel tři góly. Hložek navíc kvůli zranění vynechal více než čtyři měsíce a odehrál jen devatenáct duelů, o osm méně než Kuchta.

"Samozřejmě jsem si utkání užil. Bylo to Brno, odkud pocházím, kde jsem se narodil, bylo to s tím spojené. Odehráli jsme to velmi dobře a jsem rád, že jsem se čtyřikrát prosadil, i když vím, že to nebyla moje zásluha, pracoval na tom celý tým. Proto chci klukům poděkovat," řekl Hložek.

Oběma mužstvům už o nic nešlo; Pražané do střetnutí vstupovali s jistotou druhého místa, naopak Brno se sestupem. Do sparťanské branky se místo Nity postavil Heča, poprvé od začátku dubna si zahrál pravý obránce Vindheim. Do základní jedenáctky Letenských se po krátkém zranění vrátili stoper Čelůstka a Hložek, které trenér české reprezentace Šilhavý jako jediné dva sparťany nominoval na nadcházející mistrovství Evropy.

Začátek se povedl Zbrojovce. Dlouhý výkop gólmana Flodera v 5. minutě doskákal před sparťanské vápno, domácí stoper Hancko hlavou přeloboval vyběhnutého Heču a Hladík snadno zakončil do prázdné svatyně.

Pak ale následovala gólová erupce Hložka, jenž v rozmezí 9. až 32. minuty vsítil čtyři branky. Nejprve Čermák fauloval ve vápně Sáčka a rozhodčí Machálek odpískal pokutový kop, který Hložek proměnil. O pět minut později kapitán Dočkal našel hlavou zakončujícího Hložka na zadní tyči. Rodák z Ivančic dovršil hattrick v 26. minutě, kdy překonal vyběhnutého Flodera poté, co ho Hancko našel přihrávkou mezi dvěma obránci.

Za další čtyři minuty brankář hostů nedosáhl na Dočkalův centr a míč vyrazil jen před Polidara, který v pádu zvýšil na 4:1. O dvě minuty později Ladislav Krejčí starší počkal, než si Hložek naběhl do šestnáctky, nahrál mu a Hložek se zapsal mezi střelce počtvrté.

Čtyři góly během prvního poločasu vstřelil naposled ještě v československé lize v listopadu 1968 útočník pražské Dukly Stanislav Štrunc. Ten nakonec k vítězství 9:0 nad Pardubicemi přispěl pěti trefami.

Před koncem úvodního dějství si Karlssonovu přihrávku srazil do vlastní sítě Sedlák. Do druhého poločasu Hložka nahradil Juliš, brněnský kouč Dostálek provedl dokonce čtyři změny, ale na výsledku se už nic nezměnilo. Druhá půle už se dohrávala pouze z povinnosti a ani jeden z celků si nevytvořil větší šanci. Sparta doma v lize zvítězila poosmé v řadě.

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 6:1 (6:1)

Branky: 9. z pen., 14., 26. a 32. Hložek, 30. Polidar, 42. vlastní Sedlák - 5. Hladík. Rozhodčí: Machálek - Poživil, Pečenka - Denev (video). ŽK: Vitík - Jambor. Diváci: 2983 (omezený počet).

Sparta: Heča - Vindheim, Čelůstka, Hancko (70. Vitík), Polidar - Karlsson (64. Karabec), Pavelka, Sáček (64. Trávník), Dočkal, Ladislav Krejčí I (82. Minčev) - Hložek (46. Juliš). Trenér: Vrba.

Brno: Floder - Hlavica (46. Endl), Dreksa, Pernica - Štepanovský, Čermák (46. Jambor), Pachlopník (70. Fila), Sedlák (46. Moravec), Reiter (46. Přichystal) - Růsek, Hladík. Trenér: Dostálek.

Pavel Vrba (trenér Sparty): Z naší strany hlavně první poločas velice dobrý. Začátek nám úplně nevyšel, po hrubé chybě jsme si dali prakticky vlastní gól, ale myslím si, že dominance hlavně v prvním poločase byla hodně výrazná. Pro Brno to byl krutý poločas. V domácím prostředí jsme odehráli opět velice kvalitní utkání. Zopakovali jsme výkony, které jsme hlavně na domácí půdě dělali. Je to zasloužené vítězství.

Richard Dostálek (trenér Brna): Utkání jednoznačně vyznělo ve prospěch Sparty. V prvním poločase byla dominantní, důraznější, rychlejší, v kombinaci neskutečně silná, hrála s obrovskou chutí. Dařilo se jí střelecky, především Adamovi (Hložkovi), který nás porazil sám. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články