Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hložek, Kucka, Král, Musa atd. Pražská "S" čeká virtuální derby, půjde o rekord i pomoc

Poslední vzájemné střetnutí v lize skončilo v březnu remízou 1:1. Utekly dva měsíce a odvěcí rivalové Sparta a Slavia si to rozdají znovu, v sezoně už potřetí, ale tentokrát unikátní formou. Derby pražských "S" se totiž uskuteční virtuálně prostřednictvím hry FIFA 2020. Projekt obou soků má za cíl vybrat finanční pomoc zdravotníkům a symbolicky překonat i rekord v návštěvnosti. O výhru se poperou osmičlenné týmy, které jsou složené ze současných hráčů, legend, známých tváří i hvězd esportu. Premiérový přímý přenos ČT z oblasti esports sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 11:00.

Derby pražských "S"
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Slavek Ruta

Je to už skoro 55 let. Tehdy 4. září 1965 na stadion na Strahově dorazilo 50 150 diváků, aby vidělo zápas mezi Slavií a Spartou. Střetnutí skončilo remízou 2:2, což se výrazněji do historie vzájemných měření sil nezapsalo. Návštěva už ovšem ano. Na derby pražských "S" od té doby nepřišlo více fanoušků.

"Bylo to vynikající. Hlavně že přišla taková návštěva, která se málokdy tady zažije," zavzpomínal na střetnutí Jan Lála, bývalý hráč Slavie a vicemistr světa z roku 1962. 

V současnosti ani jeden ze stadionů podobnou kapacitu ani z daleka nemá. Přesto se oba kluby pokusí návštěvu překonat. Alespoň symbolickou formou. Velcí rivalové vymysleli v době koronavirové nucené ligové přestávky projekt "Derby pomáhá", v němž se odehraje duel Sparty se Slavií prostřednictvím hry FIFA 2020. Cílem je nejenom vylepšit rekord, ale především pomoci dobré věci.

"Virtuálních zápasů, na které se prodávaly vstupenky, se v době koronakrize odehrálo spoustu. Ale my jsme to chtěli vzít jinak. Sparta i Slavia dokážou v divácích vyvolat zájem a vybrat dost peněz, chtěli jsme ale, aby fanoušci za svou virtuální vstupenku i něco dostali. Tak vlastně vznikl nápad na esport derby," říká mluvčí Slavie Michal Býček.

Fanoušci Sparty a Slavie mohou k oběma cílům pomoci prostřednictvím sítě Ticketportal, kde mají možnost koupit vstupenky před i během duelu. Základní lístek stojí 100 Kč, prémiový s bonusovým dárkem 300 Kč.

Výtěžek celé akce pak půjde na konto "Pomáháme sestřičkám", kde se shromažďují prostředky pro zdravotníky a zdravotnice bojující s nemocí covid-19 v první linii. "Se Spartou jsme o tom dlouho diskutovali, nakonec jsme se rozhodli pro pomoc sestřičkám, protože je to obor současnou situací hodně ohrožený," vysvětluje Býček.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta se Slavií si to rozdají ve virtuálním derby, půjde o rekord i pomoc

Hvězdy na obou stranách, velká premiéra ČT

Oba celky střetnutí berou prestižně a i když jde primárně o dobrou věc, chtějí rivala porazit. Sestavy se skládají z osmi hráčů, dvou současných členů kádrů A-týmu, dvou legend, dvou slavných fanoušků a dvou profesionálních hráčů hry FIFA.

Spartu budou s ovladačem reprezentovat Adamové Hložek a Karabec, Juraj Kucka, Jiří Kladrubský, Jakub Štáfek, David Novotný, "The Johny" a "Emerickson". Za Slavii nastoupí Petar Musa, Lukáš Provod, Tomáš Jablonský, Alex Král, Ben Cristovao, Vojtěch Kotek, "kobbycz" a "RIIJK".

"Sparta mi dala opět možnost zahrát si derby pražských "S", na které se velmi těším, jako jsem se těšil na zápasy, když jsem ještě hrával za Spartu. Byly to vždycky výjimečné duely," řekl Kucka, jenž se Spartou dosáhl na titul v roce 2010 a v současnosti působí v italské Parmě.

"Spíš si to tam jdu užít a vidět kluky, ale samozřejmě je to pořád derby a jdeme vyhrát," kontroval Alex Král, mistr za Slavii z loňské sezony, jenž už kope v dresu moskevského Spartaku.

Rozpis zápasů:

Sparta - Slavia

1. Adam Karabec - Petar Musa
2. Jan "Emerickson" Krupička - Martin "kobbycz" Strnad
3. Jiří Kladrubský - Tomáš Jablonský
4. Jakub Štáfek - Ben Cristovao
5. Juraj Kucka - Alex Král
6. David Novotný - Vojtěch Kotek
7. Jan "The Johny" Hradil - Štěpán "RIIJK" Sobocki
8. Adam Hložek - Lukáš Provod

"Největší výzva je pro nás to, že dva hráči nebudou na Strahově, kde se bude hrát, ale budou se připojovat vzdáleně. Za Slavii je to Tomáš Jablonský, za nás Juraj Kucka, který i když nemůže momentálně trénovat, musel v Itálii zůstat. Česká televize totiž signál přebírá, výroba je na nás na klubech, takže je to pro nás docela velká věc," připouští člen PR týmu Sparty Lukáš Pečeně.

Každý z osmi účastníků odehraje jedno utkání. Za vítězství si tým připíše bod. Ve hřech jich je tedy osm a v případě remízy 4:4 se oba celky rozejdou smírně. Profesionální hráči FIFA nastoupí se svými Ultimate týmy, ostatní budou ovládat Spartu, či Slavii. Každá dvojice se sejde společně ve studiu a po utkání nebudou chybět pozápasové rozhovory.

"Hodně se těším. Bude to zase trochu jiný zážitek než normální derby. Ale cítím, že zrovna mám ve Fifě formu, tak věřím, že se mi to povede zúročit," řekl natěšený talent Sparty Hložek. "Nedávno jsem se zúčastnil Datart e-ligy a nedopadlo to úplně dobře. Tak doufejme, že teď to derby dopadne líp," komentoval zase záložník Slavie Provod.

Projekt bude unikátní i z pohledu České televize. Půjde o první přímý přenos z esportu na obrazovkách ČT. Čtyřhodinové studio a rozhovory bude mít na starosti Jiří Štěpán. O komentář samotných duelů se postarají esportový specialista Filip Lejček a reportér ČT Jan Pěruška.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články