Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Historické rekordy jako stimul pro jaro. Neporažení? To by bylo úžasné, zasnil se Coufal

Pouze Sparta Praha odehrála sezonu v české lize, konkrétně 2009/10, bez porážky. O deset let později se k vyrovnání fenomenálního zápisu blíží Slavia - po podzimu disponuje bilancí 17-3-0, tabulku vede s šestnáctibodovým náskokem, inkasovala jen čtyřikrát. Obránce Vladimír Coufal má před pokračováním soutěže detailní přehled o všech milnících a v exkluzivním rozhovoru pro web ctsport.cz rezolutně hlásil: "Motivace nám neschází."

Vladimír Coufal ze Slavie oslavuje gól
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Na pravém kraji defenzivní linie sešívaných neúnavně operuje druhou sezonu, v závěru kvalifikace o Euro nescházel v základní sestavě reprezentace a mimo jiné je také fotbalistou, který v úvodních 20 kolech vyprodukoval největší počet přihrávek.

Žádná z nich však neskončila gólem.

Sedmadvacetiletého odchovance ostravského Baníku zmíněná statistika trápí, ale uklidňuje ho fakt, že asistence sbírají ostatní. Slavia i proto mezi tuzemskou elitou suverénně dominuje.

V přípravě sice nezářila, ale vzhledem k rotaci hráčů nelze brát bilanci 2-2-2 za směrodatnou.

Slavia Praha v zimní přípravě:

Ústí nad Labem 0:1
České Budějovice 3:3
Aarhus (Dán.) 3:3
Valerenga (Nor.) 3:1
Bröndby (Dán.) 0:2
Hammarby (Švéd.) 4:2

Lišil se v něčem letošní zimní dril od předchozích, které jste v kariéře absolvoval?
Už si ani nepamatuji, kolikátou přípravu jsem pod taktovkou trenéra Trpišovského zažil, ale musím říct, že mě tentokrát až překvapilo, jak dobře jsme ji všichni zvládali. Oproti minulým se extra nelišila. Byl to záhul, ale jsme ve Slavii a dobít baterky před náročným jarem bylo potřeba.

Po dobití baterek jste absolvovali herní soustředění v Portugalsku a zahájili jste ho hrůzostrašným poločasem s Aarhusem. V takřka kompletní základní sestavě jste prohráli 0:2, což mělo pravděpodobně dohru v kabině. Domnívám se správně?
Máte pravdu, byl to propadák. Mysleli jsme si, že jsme páni fotbalisté a takříkajíc jsme zapomněli, co nás v posledních dvou letech dovedlo k úspěchům. Něco jsme si řekli a zaplať pánbůh máme natolik inteligentní a zkušenou kabinu, že zbylé zápasy byly o něčem jiném. Prostor pro zlepšení ještě bezesporu existuje, ale jsme zpět na cestě, po níž bychom chtěli jít.

Jak zapadlo do kádru kvarteto posil Patrik Hellebrand, David Zima, Oscar Dorley, Petar Musa?
Skvěle. Rychle najeli na stejnou vlnu - jsou pokorní, chtějí na sobě pracovat a posouvat Slavii, která v nich má velkou budoucnost.

U posledně jmenovaného se zastavme. Věříte, že bude na jaře stejně produktivní jako v Liberci a ustojí tlak po odchodech dvojice Milan Škoda, Mick van Buren?
Určitě bude pod větším tlakem než v Liberci, ale on je opravdu velmi kvalitní snajpr. Potvrdil to jak na tréninku, tak v přípravných duelech. Umí podržet míč, je rychlý, technický. Všichni mu věříme, ale stejně tak věříme i Teclíkovi (Stanislav Tecl). Máme fantastický tandem útočníků a budeme vpředu silní, ať už bude hrát kdokoli.

Milan Škoda přestoupil do tureckého Rizesporu, Mick van Buren zamířil na hostování do nizozemského Den Haagu, Tomáš Souček do anglického West Hamu. Vám po nadprůměrných výkonech v Lize mistrů a v reprezentaci nabídka ze zahraničí nepřistála?
Tentokrát (loni v létě Freiburg, pozn. autora) jsme nic konkrétního neřešili. V zimě není úplně jednoduché přestoupit, pokud samozřejmě nejste Tomáš Souček (smích). Já jsem věděl, že chci zůstat ve Slavii, udělat další titul a co bude v létě? To se teprve uvidí.

Když už jsem zmínil Champions League. Převládá ve vás s odstupem času radost z faktu, že jste odehráli vyrovnaná utkání s evropskými velkokluby, nebo zklamání ze zisku dvou bodů?
Dá se na to koukat z dvou úhlů pohledu, ve mně spíš převládá zklamání. Chyběl nám krůček a mohli jsme možná z našlapané skupiny postoupit. Bohužel jsme neukázali dostatečnou kvalitu v zakončení - v něm byl enormní rozdíl mezi námi a soupeři.

Mezi českou elitou jste na tom podstatně lépe a vedete tabulku s šestnáctibodovým náskokem před Plzní. O titul se víceméně můžete připravit jen sami, souhlasíte?
Nechci, aby to znělo arogantně, ale souhlasím. Rozhodnuto není, ale když budeme hrát stejně jako doposud, přijít bychom o něj neměli. V opačném případě by se to dalo označit za katastrofu, ale takhle vůbec nepřemýšlíme.

S tak velkým bodovým polštářem je nasnadě otázka motivace. Co pro vás bude v tomto kontextu hnacím motorem pro jaro?
Motivací je stále hodně jak z hlediska osobních cílů v počtu gólů a přihrávek, tak týmových - můžeme získal titul s největším počtem bodů v historii, inkasovat nejméně branek, vyhrát s největším rozdílem.

Můžete být zároveň druhým týmem v dějinách nejvyšší soutěže, který projde sezonou bez porážky…
Na tento rekord jsem zapomněl, to je obrovský hnací motor. Pokud bychom na něj dosáhli, bylo by to něco úžasného.

Zmíněné rekordy:

Nejvíce bodů: 79 - Sparta (2013/14)*
Nejméně obdržených branek: 14 - Sparta (2009/10)*
Největší rozdíl bodů mezi mistrem a vicemistrem: 16 - Sparta (2000/01)*
Neporazitelnost v sezoně: Sparta (2009/10, bilance 16-14-0)*

* po 30 kolech

Před začátkem podzimu jste říkal, že chcete být produktivnější. Počet tří gólů z loňského ročníku už jste vyrovnal, ale v asistencích svítí na vašem kontě nula. Vnímáte tuto statistiku?
Vnímám a musím říct, že mě to trápí. Góly naštěstí dáváme a umí je připravit jiní - sem tam jsem měl smůlu (šest přihrávek do vyložené šance, pozn. autora), ale snažím se na tréninku zlepšovat a věřím, že to postupem času přijde.

Víte, že máte aktuálně nejvyšší počet přihrávek, konkrétně 1115, ze všech hráčů v lize?
Příjemná statistika, to jsem netušil. Jen doufám, že jsem jich moc nepokazil (smích).

Další můžete přidat v Ďolíčku. Co očekáváte od vršovického derby v úvodním jarním kole?
Bohemka pravděpodobně zaleze do bloku a bude spoléhat na brejkové situace. V Ďolíčku je to pokaždé tvrdé, ale musíme se s tím srovnat. V přípravě jsme odehráli těžká střetnutí se severskými soupeři, kteří vyznávali podobný styl. Trenér určitě na něco přijde.

Posuňme kalendář do května, s čím byste byl na konci sezony spokojen?
S titulem, s překonáním alespoň tří ze čtyř zmíněných rekordů, z osobního pohledu s větším počtem gólů a přihrávek a v neposlední řadě s tím, abychom všichni dohráli ve zdraví.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články