Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Gula: Vrba má můj obrovský respekt, v Plzni nechal silné dědictví

Je na čem stavět. Nový trenér plzeňských fotbalistů Adrián Gula vyzdvihl svého předchůdce Pavla Vrbu, který má jeho obrovský respekt nejen za to, co ve Viktorii dokázal. Slovenský kouč chce na Vrbu v určitých věcech navázat a západočeský tým ještě vylepšit.

Adrián Gula
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

"Chceme stavět na dobrých principech, které mužstvo jednoznačně mělo. Trenér tu určitě nechal jasné a silné dědictví. Má můj obrovský respekt," řekl Gula.

"Můj respekt měl nejen v době, kdy dosahoval těch mega úspěchů, ale už dřív, protože jsem pod ním pracoval jako hráč (v Púchově). Bavili jsme se spolu o nějaké trenérské etice. Ale i lidsky je mi velmi blízký, vždycky byl otevřený a snažil se mi pomoct. Jsem rád, že jsme si mohli popovídat," uvedl na adresu současného trenéra bulharského Ludogorce Razgrad.

Do Plzně přišel Gula na konci minulého roku po angažmá ve slovenské reprezentaci do 21 let. Na klubové úrovni vedl Trenčín a Žilinu, s níž v sezoně 2016/17 získal mistrovský titul. "Rozhodl timing, velikost klubu, profi přístup lidí, kteří mě oslovili, nějaká vize. Cítil jsem, že zájem je enormní a je pravý čas se posunout do tak velkého klubu, jako je Plzeň. Věřím, že to bude úspěšná etapa," prohlásil čtyřiačtyřicetiletý kouč.

Dříve o něj stála například pražská Sparta. "Ta jednání nebudu porovnávat, protože jsem tady a jsem šťastný, že jsem trenérem Viktorie Plzeň. To, co bylo v minulosti, bylo příjemné pro mě jako pro trenéra, když se o vás zajímají nějaké kluby nejen ze Slovenska, ale i z Česka nebo jiných zahraničních lig. Dávalo mi to další motivaci do práce," řekl Gula.

Je nám líto, video expirovalo.
Gula: Jsem šťastný, že jsem trenérem Viktorie Plzeň

Rád by na jaře udržel druhé místo v prvoligové tabulce a s Viktorií získal MOL Cup. "Chceme udělat maximum pro to, abychom vyhráli pohár a v lize udělali taková vítězství, která potěší naše fanoušky i lidi, kteří jsou oddaní klubu a dělají pro něj maximum," uvedl bývalý hráč Jablonce či Opavy. "Kritérií úspěchu je více. Jedním z nich může být i zlepšování hráčů. To úzce souvisí s tím, že zlepšujete mužstvo nejen z pohledu výsledků a tabulky, ale i z výkonnosti," dodal kouč.

Více do křídla a rychleji po ztrátě míče

Prozradil dvě konkrétní věci, které chce v plzeňské hře vylepšit. "Snaha o to, abychom trochu víc využívali křídelní prostory a rychleji reagovali po ztrátě míče. To jsou zatím dva vstupy, které chci otevřít. Ale nejdřív to chci vysvětlit hráčům," konstatoval Gula.

Plzeň má podle něj silný kádr. "Hráči mají svou kvalitu a zkušenosti, ale rozhodně se tam budeme snažit etablovat principy hry, které by nám mohly pomoci v tom, abychom byli vítězní a úspěšní. Chci, aby mužstvo mělo svou jasnou herní tvář a vědělo, o jaké principy hry se může opírat," uvedl Gula.

Na začátku zimní přípravy má k dispozici i řadu navrátilců z hostování jako Pavla Buchu, Milana Havla či Pavla Šulce. "Samozřejmě dostanou šanci a prostor. Nejprve vsadíme všechnu energii do hráčů, kteří jsou naši. Potom uvidíme, jestli budou potřeba nějaké vstupy zvenku," podotkl rodák z Nováků.

"Rád pracuju s dvacetičlenným kádrem plus tři brankáři. Ale teď je specifická situace. Přicházíme v rozběhnuté sezoně do týmu a potřebujeme větší počet hráčů. Nějaké zeštíhlení kádru přijde před soustředěním ve Španělsku," dodal Gula.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články